Sredinom devedesetih nešto se događalo u Rijeci. Grad iznimno značajan za alternativnu scenu Hrvatske bio je iznimno bogat kvalitetnim sastavima, a jedan od takvih bio je i rap-metal bend Unlogic skill, preteča danas iznimno popularnih bendova sličnih žanrovskih karakteristika, TBF-a i Dubioze Kolektiva.

Na čelu ove ekscentrično popularne skupine bio je Damir Badurina Bada, a uz njega članovi su bili Neven Milutin, gitaristi Dražen Baljak, Vedran Vučković Vule i Ivan Bačić Ivko te na bubnjevima Borna Mance. Momci koji su uzore tražili u The Beastie Boysima i Rage Against the Machineu, žarili su i palili još od samih početaka, kao demo glazbenici te su njihovi koncerti predstavljali vrhunske doživljaje, a mnogi će reći kako su njihove najbolje stvari one koje zapravo nisu nikada izdane.

Nagrada i priznanje za njihov rad stigla je u obliku potpisivanja za poznatu diskografsku kuću ‘Dancing Bear’, točnije nakon osvajanja prvog mjesta na festivalu za mlade i neafirmirane bendove ‘Druga pjesma ’97’. Godine 1998. godine za nju su izbacili prvi od ukupno dva albuma, hvaljeni ‘Zakon’ a 2001. naslijedio ga je neuspješniji, ‘Nelogični’. Nažalost, kako taj album nije postigao željeni uspjeh, ni među širom publikom pa tako ni među financijskim potragama kolektiva, nastupio je raspad benda, a njegovi članovi postali su članovi drugih riječkih kolektiva. Tako je Dražen Baljak postao djelatan u popularnom bendu Let 3.

 

Frontman Bada ubrzo je s bratom Zoranom pokrenuo zaseban obiteljski biznis. Osnovali su tada popularni lounge bar ‘Viva’ u kojem se zabilježeni mnogi nastupi elektronske glazbe, a 2006. godine osnovali su disco club ‘Tesla’ u kojem su se odvijali događaji slične tematike, ispunjeni setovima house, disco i slične glazbe a nastupali su  i brojni DJ-evi. Osim što je bio biznismen te reper, bio je programski voditelj u riječkom rock klubu ‘Točka’, DJ u klubu ‘Palach’ i voditelj Svid radija za koji je snimio mnoštvo reklamnih materijala. Zajedno sa kolegom iz benda, Nevenom Milutinom gostovao je na izdanjim od Leta 3, Metrobolika, El Bahatteeja, Buffala i drugih renomiranih umjetnika.

Nažalost, 29. listopada 2008. godine, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, Bada je počinio samoubojstvo a pronašao ga je zaposlenik njegovog disco cluba ‘Tesla’. Što je bilo uzrok ovakve tragedije, ostaje nejasno. I dan danas obilježavaju se razne zabave u spomen na ovu riječku glazbenu veličinu. Da stvar bude još gora, na njegovom pogrebu nekoliko dana kasnije, od zatajenja srca preminuo je njegov dugogodišnji prijatelj, urednik RiRock.com portala, Robert Paulić.

 


(Robert Paulić)

 

Riječka i hrvatska alternativna scena tako je ostala tih dana uskraćena za dvojicu svojih važnih djelatnika.

 

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE