Trio Franolić Ćulap Jovanović izvodi autorske kompozicije, inspirirane arapskom, turskom, balkanskom, indijskom, blues i jazz glazbom, a objavljuju i novi, drugi studijski album “Faza”.

World music Trio Franolić Ćulap Jovanović za Geenger Records objavljuju drugi studijski album pod nazivom “Faza”, album koji nasljeđuje “Put” iz 2016. godine.

Dražen Franolić, Kamenko Ćulap i Marko Jovanović započeli su svoju glazbenu suradnju 2016. godine nakon jednog slučajnog susreta iz kojeg se osim brojnih nastupa uživo izrodio i studijski album imena Put. Nepune tri godine nakon toga trio snima devet novih pjesama koje zaokružuju drugi album Faza, čiji prigodni naziv upućuje na glazbeni izričaj u kojem se ovi vrsni glazbenici trenutno najbolje osjećaju. Dražen Franolić i Kamenko Ćulap godinama su razvijali specifičan orijentalni stil iz kojeg je proizašao materijal za albume Česma i Bujrum. Usna harmonika Marka Jovanovića u tu se glazbu prirodno uklopila, jer je uz pretežno sviranje bluesa imao doticaja i s glazbenicima drugih kultura.

Radi se o autorskim skladbama odsviranim na instrumentima kao što su arapska lutnja poznata i kao oud, čija se meditativnost i hipnotičnost iz ruku Dražena Franolića uz toplinu i sjetu usne harmonike Marka Jovanovića prožimaju s ritmom tradicionalnih udaraljki – taramazara i udua – Kamenka Ćulapa. Kompozicije su skladane u arapskim ljestvicama – makamama – u kojima se s glazbenim motivima toga područja stapaju ritmovi Balkana, indijske rage i elementi zapadnjačkog jazza i bluesa i time spontano i nenametljivo stvaraju nove glazbene oblike. Većina naziva skladbi koje se nalaze na albumu zapravo su skraćenice originalnih makama i upućuju na ime ljestvice u kojoj je kompozicija izvedena. Kao primjer izdvaja se Nah, skraćenica za Nahawand-Kabir makamu.


Album je snimljen na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Objavljuje ga Geenger Records uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Producirao ga je Dražen Franolić. Omot albuma i ovoga puta djelo je Edvarda Ćulapa, brata Kamenka Ćulapa, čiji se miran i skladan vizualni izričaj sjajno nadovezuje na snimljenu glazbu. Draženu Franoliću lutnje izrađuje Alojzije Seder, a Marko Jovanović svira na Hohnerovim usnim harmonikama.

Datum izlaska najavljen je za 22. veljače, a prvi promotivni koncert održat će se u srijedu 13. veljače u zagrebačkom klubu Sax.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE