Nakon prošlogodišnjeg singla Apartmani, pjesma Granice drugo je izdanje Špurijusa s nadolazećeg albuma, a nastala je kao posljednja pri uvježbavanju materijala za snimanje albuma, čak nije ni snimljena u pripremnoj demo-formi te pomalo odudara od prepoznatljivog izraza benda.

Iz samog teksta grupe Špurijus vidi se da se radi o pomalo ciničnom komentaru posljednjih društveno-političkih zbivanja u užem i širem okruženju, a već poslovičnu zajebantsku crtu benda zamijenila je nešto mračnija izvedba.

Glazbeni spot snimljen je ovog proljeća u amfiteatru splitskog Doma mladih, gotovo potpuno neiskorištenom koncertnom prostoru velikog potencijala, a za cjelokupnu produkciju zaslužna je Sunčica Fradelić (Kino klub Split), uz tehničku asistenciju Hrvoja Cokarića.

Što se spomenutog albuma tiče, produkcija se otegla preko godinu dana zbog raznih nepredviđenih okolnosti, ali sve se lagano privodi kraju, trenutno je u fazi završnog miksa, a sve se odvija pod producentskom palicom Marka Perčića Sule u 3/4 Studiju Kocka u Splitu, dakle u istom objektu gdje je snimljen i spot, a gdje je i sam bend održao neke od svojih najboljih koncerata. Album će se zvati Masovni ukus, a osim pjesama sa prva dva singla (Apartmani i Granice), imat će još 13 uglavnom novih stvari (publika je dosad mogla čuti tek dvije ili tri pjesme na pojedinim nastupima) i izaći će u izdanju perspektivne izdavačke kuće Juda Records.

Samim albumom će, unatoč nešto mračnijem i ozbiljnijem tonu Granica, ipak dominirati provjereno efikasni tradicionalni punk rock elementi: dakle čvrsta ritam sekcija, brzi riffovi, ironični zajebantski tekstovi i melodični refreni, uz poneki akord akustične gitare i sintesajzera, koji je odsvirao Bruno Matijašević, a jednu su pjesmu oplemenili puhači čeličnih pluća iz splitskog benda Justin’s Johnson.

Album bi trebao biti spreman za izdavanje početkom jeseni, tako da se ta jednogodišnja odgoda nekako idealno poklopila s obilježavanjem 20 godina neprekidnog djelovanja benda.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE