Izdavač: Juda Records

Datum izdanja: 20. travnja 2018.

Producenti: Micey, Fantom

Žanr: Alternativa

Trajanje: 28:37/20:15

Broj pjesama: 8/5

Poprilično novi rock ‘n’ roll kolektiv iz Zagreba – Detroit Groove Gang – nedavno je objavio svoja prva glazbena izdanja, album prvijenac „Motor City Funk“ i EP pod nazivom „Roll With Detroit“.

Detroit Groove Gang je bend koji broji šest stalnih članova: Fantom, Micey, Slick, M8, Funky i Jimsy. Kako su i sami naglasili u nedavno objavljenom intervjuu okupila ih je ljubav prema brzini, General Motorsu i Jamesu Brownu, a okidač za prve stvari upravo je bio film o legendarnom „kumu soula“. Ekipa je u stvaranju pjesama prilično spontana, a naglašavaju kako većina stvari nastaje za vrijeme sessiona, prirodno, prateći struju svijesti i emociju trenutka. Sudeći prema objavljenim izdanjima ti trenutci su prilično žestoki.

S obzirom na samo ime kolektiva, već se može pretpostaviti što očekivati od albuma prvijenca. Uvodna stvar albuma „Motor City Funk“, bučna „Light To Lust“ upravo to i ispunjava – groove uz kojeg je dosta teško razumjeti već dovoljno nabrijani vokal. Nakon fuky i „wanna be Mr. Dynamite“ stvari „Gotta Feel Fine“ slijedi blues dionica „Damn Suits“ koja u prvi plan stavlja ponekad i previše „naelektrizirani“ bass. Već sljedećom „Dear John“ kolektiv uz jednostavnu glazbenu pozadinu pokazuje da vokal nipošto ne zaslužuje biti zanemaren.

Nakon „Mr. Brown“, stilski raznolike posvete već spomenutom uzoru, slijedi naslovna stvar albuma praćena riffom koja se nažalost prekida možda i na samom klimaksu albuma. „Where Do You Go Out Babe“ zamišljena je u stilu post-punka. Sedam minuta duga pjesma na trenutke je praćena nepotrebnim zvukovima i pozadinskom bukom koji će vas još i više natjerati da ju prebacite od njene same jednoličnosti i nepotrebne dužine. Album se uz zvuk usne harmonike i ukulela zatvara odličnom „A Letter To Jesus“.

EP „Roll With Detroit“ objavljen je isti dan kao i LP. Uvodna „Turn Down The Lights“ odmah pruža puno čišći, uvjerljivi i snažni blues-rock zvuk. Nakon „In Your Green Eyes“, koja je, kako DGG kaže, inspirirana Edgarom Allanom Poeom, slijedi izvrsna „Malcolm Left Detroit“. Bend se sa „Sacred Moonlight“ ponovno vraća na vokal koji s laganim riffovima čini jednu od najpotpunijih i najcjelovitijih  numera koji su DGG ponudili. Kao i na LP-u, kolektiv završava izdanje u nešto mirnijem i melodičnijem tonu s „I Have Sinned (Bonus Track For The People of Detroit)“.

Uzbudljiva i neposredna svirka ono je što karakterizira oba izdanja Detroit Groove Ganga. Iako su dosta različiti i, kako su naveli, predstavljaju dvije strane kolektiva, oba su izdanja u suštini uspjeli eksperimenti koji vrlo dobro dočaravaju žestinu i emociju Detroita. Uzimajući u obzir da oba izdanja imaju i nedostatke i izvrsne trenutke postavlja se pitanje je li uopće bilo potrebe dijeliti numere na dva izdanja. Ako se pak moram opredijeliti za jedno, rekao bih je kako je „Roll With Detroit“ puno potentnije i produkcijski kvalitetnije izdanje. Na oba je osjetna spontanost i opuštenost prilikom stvaranja, no to ponekad daje dojam površnosti i manjkavosti u ponekim dionicama pjesama. Mnoge od njih mogu se činiti kao da ste ih već čuli jer je osjetan utjecaj uzora DGG-a. Međutim, stilska raznolikost i svježina koju kolektiv posjeduje dovoljni su da možemo reći da su svoji – uvjerljivi i nadasve energični.

 

„Motor City Funk“

  1. Light to lust
  2. Gotta feel fine
  3. Damn suits
  4. Dear John
  5. Mr Brown
  6. Motor City Funk
  7. Where do you go out babe
  8. A letter to Jesus

„Roll With Detroit“ EP

  1. Turn down the lights
  2. In your green eyes
  3. Malcolm left Detroit
  4. Sacred moonlight
  5. I have sinned (Bonus track for the people of Detroit)

 

 

 

83%
83%
  • 8.25
  • User Ratings (2 Votes)
    6.5
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE