Andrija recenzija Izvoli voli

Naziv albuma: Izvoli Voli

Izdavač: Juda Records

Datum izdanja: 09.03.2018.

Producent: Goran Rebac

Žanr: alternative, noise, punk/cabaret

Trajanje: 27:48

Broj pjesama: 12

Ne znate tko je Andrija? Andrija vam je inače bend iz Livna, koji kroz svoj univerzalni mix žanrova (noise, alter, punk, cabaret) promovira novi, peti, studijski album pod imenom ”Izvoli Voli”. Upravo povodom promocije novog albuma, koja će biti danas, na sam Dan žena, osmog ožujka, u zagrebačkoj Tvornici Kulture, ekskluzivno smo dobili na preslušavanje ovih dvanaest novih Andrijinih pjesama. Kako su dečki sami rekli, novi album je totalno drugačiji od dosadašnjih, a radili su na novim zvukovima, produkciji i samom pristupu kvaliteti zvuka.

Već pri prvoj pjesmi, ‘‘Čudo”, priča kreće žestoko. Od bubnjeva koji se isprepliću zajedno s električnim gitarama, pa do vokala koji se odjednom pojave. Odmah poslije, idu ”Divovi”, s još ”masnijim” riffom nego prethodna pjesma. Iduća pjesma, ”Ruke”, jedna je od kraćih na albumu (pod to podrazumijevam sve pjesme na albumu koje su ispod dvije minute, a takvih ima nekoliko), počinje a capella dionicom, ali se ubrzo pretvara u ”noise bal”. ‘‘Mom stroju” mi ima nekako više hard rock riff, ali opet naravno, kada krene onaj ”noise bal” koji sam maloprije spomenuo. Sljedeća na redu, ”Izađi iz tog’, istog”, zapravo je alternativni rock plesnjak (možda baš zbog tog riffa na gitari koji se ponavlja kroz cijelu pjesmu). Zasigurno vremenski najkraća na albumu (samo minuta i četiri sekunde trajanja) jest ”Organska”. S uvodom koji me sjetio na neke grindcore bendove koje inače nekad slušam, odmah sam si odlučio pustiti maraton grindcore albuma. Definitivno iznenađenje (što se tiče uvoda pjesme) jest ‘‘Proba”. Sa svjetlijeg prvog dijela pjesme, drugi dio (iako glazbeno isti) zvuči dosta mračnije. Drugi dio albuma otvaraju ”Vidi ovo” i ”Muk je smrt’‘. Isto tako, spadaju među one vremenski najkraće na albumu. Upravo poslije te dvije, dolazi i najduža na albumu – ”Atlas’‘. Pred sam kraj albuma, ona predzadnja ”Pomagala / Odmagala’‘, jedna od kraćih, ali svakako i jedna od instrumentalno mirnijih. Umjerenog tempa, u prvi plan stavlja vokal. Isto tako, mogu se čuti igranja s aranžmanom u obliku čudnih svemirskih zvukova u pozadini pri sredini pjesme. Sam album zatvorila je, kako treba, ‘‘Ovist”. Bez nabrijavanja, divljih bubnjeva, uz zvuk lagane elekrične gitare sasvim solidno se zaokružila ova Andrijina priča oko ”Izvoli Voli”.

Sve u svemu, za sve ljubitelje noisea i malo žešćeg alternativnog zvuka, album vrijedi slušanja. Iako vremenski kratak (ispod 30 minuta), sa svojih 12 pjesama pokazuje sasvim novi zaokret u Andrijinom stvaralaštvu. Od produkcije, zvuka pa do novih i zanimljivih pjesama. Upravo to će publika iskusiti večeras po prvi puta uživo u zagrebačkoj Tvornici Kulture.

  1. Čudo
  2. Divovi
  3. Ruke
  4. Mom Stroju
  5. Izađi iz tog’, istog
  6. Organska
  7. Proba
  8. Vidi ovo
  9. Muk je smrt
  10. Atlas
  11. Pomagala / Odmagala
  12. Ovist

 

 

80%
80%
  • 8
  • User Ratings (8 Votes)
    7.2
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE