RAProspektiva nova je kolumna portala Mixeta.net u kojoj ćemo vas, počevši od 1999. godine, provoditi kroz pet najboljih regionalnih rap projekata u svakoj od narednih godina.

Kolumna je sastavljena po osobnom izboru autora, a bit će objavljivana jednom tjedno i to svakog puta istim danom, nedjeljom. Za vas RAProspektivu donose Srđan Grković i Saša Stojanović. Stay Tuned!

Ovdje možete pročitati sljedeće kolumne: 2000., 2001., 2002., 2003., 2004., 2005., 2006., 2007.

 

Nered i Stoka – Spremni za Rat

Kako su se devedesete godine prošlog stoljeća približavale svom završetku, tako je i rap na našim prostorima sve više napredovao, a ova 1999. izrodila je na tom polju pregršt odličnih stvari, među kojima svoje mjesto nalazi i ‘Spremni Za Rat’, sada već kultni uradak zagrebačkog dvojca Nered & Stoka koji je iznjedrio brojne klasike poput ‘Zeleno,Zeleno‘, ‘Puši Moje Sranje‘, ‘Kak Je Bilo Prije‘, ‘Groblje‘ itd. Malo tko je u tim trenutcima očekivao da tada jedva punoljetni predstavnici ulice mogu napraviti nešto što će do danas ostati pamćeno i slušano, projekt koji će u godinama nakon svog izlaska osigurati artistima prosperitet na sceni. Nabrijane rime koje su uz motive pripadnosti kvartu, trave, ulice i svega ostalog što se veže uz već spomenuto, kombinirane sa osobnim životima repera, prenijele sliku života dijela mladih u urbanom Zagrebu u svitaj 21. stoljeća, direktno i autentično. Producentsku palicu na ovom albumu dobio je Shot koji je odlično razumio što dvojac točno treba da bi uz njihove rime ovaj projekt bio kompletan. Među gostima pojavljuju se Nuzpojave i Bolesna Braća.

Puši moje sranje, ak’ si hip-hop prvak, Digni ruke u zrak, u kući Stoka i Divljak‘.

Tram 11 – Čovječe ne ljuti se

Što predstavlja Tram 11 u svijetu domaćeg rapa najjasnije se moglo vidjeti prošle godine u mjesecima od trenutka objave reuniona i najave zajedničkog koncerta koji je rasprodao veliki pogon Doma Sportova i svim ljubiteljima legendarne zagrebačke grupe priuštio večer za pamćenje. I dok su Stoka i Nered fokus ostavljali na sebi i kvartu, Tramovci su svojim prvim albumom otišli još šire zadirući u socio-političke teme života kao i u problem cjelokupnog sistema (‘Crna Kronika’, ‘Pad Sistema’). I kod njih je izražena bila pripadnost Zagrebu koji se kao motiv dosta često provlačio kroz ovaj projekt, možda i najbolje oslikano u pjesmi ‘Kužiš Spiku‘ na kojoj gostuje Phat Phillie. Od gostiju na albumu pojavljuju se još Major League Figures, Don Dovbje i Kiki, Bolesna Braća i El Bahattee. Neke od numera, među kojima prije svih ‘Kaj Ima Lima‘ i ‘Hrvatski Velikani 2‘ uspješnice su na kojima su odrastale generacije za generacijama, a i dan danas njihova vrijednost je ista kao i trenutku u kom su objavljene. Svoj obol ovome projektu u producentskom dijelu dala su dva imena iz samog vrha domaćeg producentskog miljea, Koolade i Dash.

‘Zamisli da više ničeg nema, nema problema, lošeg društva, loših žena i sistema’.

Gru – Vetrenjače

Treći studijski album Dalibora Andonova, poznatijeg kao Gru, nastavio je samu priču vezanu za probijanje domaćih repera u mainstream. Čovjek koji je izdao prvi službeni rap album u tadašnjoj SR Jugoslaviji time je postavio temelje za mnoga naredna svoja, ali i izdanja drugih izvođača, pa su u to doba izašli mnogi prvijenci predstavnika prvog i drugog vala srpskog hip-hopa. Nakon debi albuma “Da li imaš pravo” i narednog “Gru2” koji je donio hitove kao “Biću tu“, “Petak” i “Srce“, ovaj album samo nastavlja tradiciju pa se i ovdje nalaze pjesme koje se izdvajaju od ostatka. Kao primjeri mogu se navesti pjesme poput “Ljuba nudi ljubav”, “Mišel”, “Adrenalin džanki”, “Pizza vegetariana“, od kojih su neke dobile i svoje ekranizacije, koje su se tad vrtjele po popularnim beogradskim TV stanicama. Neke od ovih pjesama u remix verzijama su se našle i na soundtracku filma “Dorćol Menhetn” u kome je i sam Gru bio jedan od glavnih glumaca. Albumom pretežno dominiraju tematske pjesme, tako da svaka stvar ima neku svoju priču, a s glazbene točke gledišta svi instrumentali su napravljeni u suradnji s glazbenicima iz raznih glazbenih sfera, a krase ih i dobri prateći muški i ženski vokali. Sve u svemu, jedno kompletno glazbeno izdanje, poslije kojeg Gru uzima petogodišnju pauzu do narednog i ispostavit će se posljednjeg službenog albuma “Beogard“, o kome će biti riječi u narednim člancima.

Various Artists – Crno na belo

Tijekom devedesetih godina mnogi demo rep izvođači nisu mogli sebi priuštiti termin snimanja u studiju, a kamoli tek album. Zbog toga su svoje mjesto do veće publike tražili na kompilacijama sa što više svojih kolega. Kao jedna od takvih kompilacija se našla i “Crno na belo” u izdanju Be Bop Recordsa, koja je donijela pjesme mnogih tadašnjih demo izvođača kao što su Parlament, Soul Food, Boyz From Tha Hood, Johnny i mnogih drugih. Iskreno, nismo sigurni što se dogodilo s mnogima od ovih ljudi, ali svakako preporučujemo da poslušate ovu kompilaciju i primjetite razliku sastavljanja kompilacija u doba kada nije bilo interneta i pristupačnijeg snimanja.

Sha Ila – Budi jak

Album prvijenac dvojca, kojeg su činili Vladimir Ilić Ila i Nenad Aleksić Sha, donio nam je tad konačan izlazak domaćeg rapa iz okvira undergrounda i prelazak na male ekrane. Možda je tome doprinijelo i to što je Ilin otac, legendarni beogradski novinar i voditelj Milovan Ilić Minimaks u to vrijeme radio na popularnoj televiziji Pink, pa su njih dvojica imali veći medijski prostor. Ila je iza sebe imao već dva solo izdanja i bio član ekipe Plan B (kako mu glasi ime prvog solo albuma), dok je Sha bio deo grupe BMW (Belgrade Most Wanted) i imao neke demo snimke. Album “Budi jak” varira od pjesama stanja u društvu do stvari kojih su posvećene ženskom spolu, pa čak i do granica seksualnih fantazija. Pjesma koja se definitivno izdvaja kao najveći nositelj albuma, a i jedan od najvećih Sha-Ilinih hitova je pjesma “To mi radi”, koja uz jedan od najprovokativnijih spotova devedesetih postaje veoma viralna za to vrijeme. Nažalost, pored ove pjesme nijedna druga s albuma nije privukla pažnje među publikom, čak ni do dana današnjeg, tako da su ovi momci morali čekati prelazak u 2000-e i naredni album “Totalito Pervertito“, koji im je donio malo više pažnje. Što se tiče glazbenih podloga, uglavnom se sve svodilo na korištenje ili prerade stranih instrumentala, što je bilo tipično za domaću rep scenu tijekom devedesetih, tako da su većina stvari s ovog albuma zapravo obrade stranih rap pjesama. Zajedničkim snagama ovi momci su izdali pet albuma, da bi od 2007. započeli ponovno solo karijere. Obojica izbacuju po tri solo albuma, nakon kojih Sha izlazi iz okvira rapa i prelazi u komercijalnije vode, dok Ila ostaje dosljedan rap igri.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE