U subotu 23. studenog u Velikoj dvorani zagrebačkog Doma sportova održano je petnaesto, ujedno i posljednje izdanje najdugovječnijeg domaćeg dvoranskog glazbenog događaja, Pozitivnog koncerta, a nastupila su četiri benda.

KrankšvesterDubioza Kolektiv, Tram 11 i Antenat napravili su pravi tulum za zagrebačku publiku s malo drugačijom porukom ove godine. Pozitivan koncert je tradicionalno organiziran od strane HUHIV-a i Los Angeles Agencije uz Svjetski dan AIDS-a, a i ovu subotu je privukao velik broj ljudi.

Nakon prošlogodišnjeg Pozitivca na kojemu su nastupali Editors, Hladno pivo i Pips, Chips & Videoclips, ove godine organizatori su se vratili nešto prepoznatljivijem underground zvuku. Svoje prve nastupe na Pozitivnom koncertu upisali su Antenat i zagrebačke legende Tram 11 te savršeno zagrijali publiku koja je za vrijeme njihovih nastupa tek pristizala u Dom sportova.

Antenat je probio led u najnezgodnijem terminu s početkom u 20h te svojim subreggeom, kako vole zvati glazbeni izričaj s podvrstama reggaea, duba, skaa i world musica, pokazali da s razlogom postoje na hrvatskoj sceni preko 20 godina.

Foto: Luka Antunac

Tram 11 je ponovno dokazao zašto ih zagrebačka publika toliko voli. Nakon što su prije dvije godine samostalno zapalili Dom Sportova i izazvali neviđeno zanimanje šarolike publike i ovaj put su dokazali da su danas popularniji nego ikada prije.

Foto: Luka Antunac

Dečki iz Dubioze Kolektiv i drugi dan Pozitivca, u nešto ranijem terminu nego u petak, dobro su rasplesali sve prisutne svojim najvećim hitovima. Ekipa je cijelo vrijeme fantastično animirala i komunicirala s publikom koja im je slala nazad ogromne količine pozitivnih vibracija. Nakon što su dan prije dali prostora i predstavnicima sindikata prosvjetara koji su uz pomoć benda koji svojim pjesmama od samog početka karijere daje društvenu kritiku, ali i sugestiju alternative u svom radu tisućama okupljenih (uglavnom mladih) jasno objasnili poziciju aktualnog štrajka, sinoć su podržali inicijativu Dobrodošli, koja “okuplja pojedince i organizacije civilnog društva s ciljem pružanja podrške izbjeglicama na terenu, ali i vršenja političkog pritiska na institucije Republike Hrvatske i Europske unije radi promjene restriktivnih migracijskih politika”. Za vrijeme njihovog nastupa parter se u potpunosti popunio, a i na tribanama se mogao vidjeti velik broj posjetitelja koji su u glas pjevali sve prepoznatljive stihove Volio BiHU.S.A, Brijuni, Himna generacije, Walter i Kažu.

Foto: Luka Antunac

Satnica se i za dolazak headlinera striktno poštovala pa se dugo iščekivani Krankšvester na binu popeo nešto sitno prije ponoći i u startu napravio pošteni show te izazvali pravi kaos. Većina nazočnih je čekala upravo njihov nastup te nije pogriješila jer je ovaj osječki duo zvučao kompaktno i profesionalno bez udaljavanja od svoje glazbene filozofije. Otvaranje i zatvaranje Gaberom bilo je nužno uz redanje najvećih hitova kako publika ne bi u niti jednom trenutku mogla prestati ludovati. Jedina zamjerka može biti možda setlista od sat vremena jer smo oproštaj od Pozitivca htjeli još malo odgoditi.

Foto: Luka Antunac

Velika dvorana Doma Sportova se i petnaestu godinu zaredom pokazala kao najomiljeniji koncert u jesensko-zimskom periodu Grada Zagreba, a pozornicom Pozitivca su do sada prodefilirali Dubioza Kolektiv, Hladno pivo, Josipa Lisac, Bajaga i Instruktori, Darko Rundek i Ekipa, TBF, Let 3, PipsChips&Videoclips, Goran Bare & Majke, Laibach, Urban & 4 i mnogi drugi. Možemo reći kako je na Pozitivnom koncertu odgojen solidan broj generacija te koliko će zasigurno ovaj hvalevrijedan događaj faliti Zagrebu u narednim godinama.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE