Naziv albuma: Krvave bajke

Izdavač: Đubrivo

Godina izdanja: 2014.

Producent: Darko Grubišić

Žanr: punk/heavy metal

Trajanje: 33:56

Broj singlova: 13

Naša ocjena: 4,5 / 5

 

Kao što je najavljeno i obećano, ovaj put smo vrijeme odvojili za „Đubrivo“ i njihove „Krvave bajke“.

Prvi album Đubriva („Zašto sarma ne leti“ 1999.) uveo je Koju i ekipu u nezamislivo iskakanje iz granica hrvatskih glazbenih krugova. Zatim slijedi nastavak („100% prirodno“, 2008.) , a nakon dugih sedam godina i sedam mjeseci, splitski punk/heavy metal sastav Đubrivo u subotu, 1.11. ispričali su „Krvave bajke“.

Nije nepoznato kako se Đubrivo sustavno šutira izvan „velikih glazbenih krugova“. Također nije nepoznato kako će se i „Krvave bajke“ šutnuti. Razlog takvog fenomena je jasan, crni humor, groteskno tragični tekstovi, vulgarno ismijavanje realnosti, žanr, marginaliziranje od strane glazbenih medija i manjak sredstava za promociju. Bend koji je već 20 godina cenzuriran i bojkotiran od medijskih kuća zakinut je za promociju svojih pjesama. Zapravo najviše su zakinuti slušatelji. Zakinuti u smislu vrhunskog crnog humora i dobrog zvuka. Kako bi tome stali na kraj, Koja i ekipa su se udružili u „zločinački pothvat“. Naime, Đubrivo se pridružilo sve popularnijem plasiranju novih materijala putem interneta i to beplatno. Sve više izvođača svoje albume izdaje putem raznih online medija, a prodaja se odvija na samoj promociji albuma. Bit ću slobodan i reći kako je to najbolje plasiranje novog albuma. Prvo ga skinete besplatno, a ako vam se sviđa onda ga kupite. Samo tako znate što kupujete. Samo tu postoji problem, takvom kupovinom ne plaćate porez, ne punite džepove uhljebima i ne financirate popularnu glazbu koja se pušta na radiju i TV-u.
 

 

Svakim novijim albumom Đubrivo je sve zrelije, osim na instrumentalnom dijelu, na tekstualnom dijelu se također  poradilo, napredak je naopisiv. Naslovna pjesma „Krvava bajka“ svakom djetetu će uništiti san, dok će onima starijima navući osmijeh na lice. Ukoliko niste ljubitelj Disneyevih ekranizacija bajki, bajki općenito i sladunjavih priča sa sretnim krajem „Krvava bajka“ je pravi lijek za vas. Izrugivanje sve većih problema debljine ili pedofilije nije neobično za Đubrivo koliko je neobična obrada „Daj ribu“ koju inače izvode „Rokeri s Moravu“. Jednostavno, „Daj ribu“ ne uklapa se  u cijeli album, osim ako ne shvatimo „Krvave bajke“ kao vrhunsku zafrkanciju što on i jest. Još jedna zanimljivost se našla na novom materijalu. Čak dvije starije pjesme su „poboljšane“ i konačno su se našle na nekom službenom izdanju Đubriva. Nije dodatno potrebno opisivati veličine pjesama „Budi“ i „Više voliš mene“. Dovoljno je zahvaliti se Koji i ekipi na poklonima.

Nakon što proučimo „krvavu bajku“ kao cjelinu i shvatimo kao mješavinu Heavy metala, Punk-rocka, Grind-corea i HC-punka shvaćamozašto smo čekali 7 godina i 7 mjeseci. Dobili smo žanrovski mix koji je pozitivni rezultat višegodišnjeg eksperimentiranja. Osim toga, dobili smo i ono što estradi nedostaje, bijeg od uštogljene i manipulirane realnosti. Na svu sreću će „velikani“ estrade uspjeti „Krvave bajke“ šutnuti, njima ovakva glazba nije ni namijenjena, a ne treba ni biti. Dok se Đubrivo cenzurira, njihov album se besplatno preuzima preko interneta i tako se širi među iskrenim ljubiteljima kvalitetnog zvuka i vrhunske zafrkancije. Ovaj album neće dobiti Porin, neće se puštati na radiju i neće se propagirati na TV-u. Ovaj album će se slušati uživo kad organizatori shvate zašto treba Đubrivo pozvati u Vaš grad, a do tada, „Krvave bajke“ slušajte sa svog računala prepunog glazbe koju ste ilegalno skinuli.

 

Album besplatno možete preuzeti na sljedečim linkovima:

http://www.mediafire.com/download/k8335m85acu8ijr/dj2014.zip

http://www.4shared.com/zip/AD-cjeF1ba/dj2014.html

http://dfiles.eu/files/1zerhoi8x

https://www.sendspace.com/file/wc9702

https://kickass.to/dj2014-zip-t9789976.html

 

 

 

 

 

01. Krvava bajka
 
02. Smršavi
 
03. Suzo didova
 
04. Priča se po gradu
 
05. Nenadani abortus
 
06. Pašteta
 
07. Budi
 
08. Više voliš mene
 
09. Daj ribu
 
10. Čarli
 
11. Nema ‘ko te nije
 
12. Odlično se zabavljam
 
13. Totalno si luda
 
 
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE