Izdavač: Croatia Records

Datum izdanja: 26.2.2018.

Producent: Dragutin Smokrović

Žanr: jazz, rock, ambiental

Trajanje: 38:38

Broj pjesama: 9

 

Aftershock je brainchild suradnje dvaju iskusnih glazbenika, Maria Rašića i Nebojše Buhina, te ujedno i njihov prvi zajednički album, koji nam kroz spoj jazza i rocka donosi jednu zanimljivu priču u obliku devet instrumentalnih pjesama.

Kada biste me pitali da pokušam jednom riječju opisati album, rekla bih da je – zaigran. Mario i Nebojša su uspjeli na jedinstven način postići ispreplitanje, izmjenu i međusobno nadopunjavanje jazza i rocka, zadržavši njihov karakterističan zvuk i atmosferu, bez da se cjelina i “priča” svake stvari izgubi iz fokusa.

Da to nije samo moj subjektivni dojam, već možda i namjera autora, daje nam naslutiti naziv prve pjesme, Virtual Playground. Ovdje se odmah u početku ističe gost Marko Prepelić, čija truba cijeloj stvari daje posebnu melankoličnu atmosferu (na trenutke me baca na detektivski James Bond đir) da bi se odmah potom stvar okrenula, električna gitara preuzima stvar u svoje ruke, te je završetak klasično rockerski energičan. Za Virtual Playground je izašao i spot.

U idućoj stvari, naziva S.O.S., najprepoznatljivija je melodija koja neodoljivo podsjeća na Morseov kod, a Little Trumpet Boy otvara truba Marka Prepelića, čiji se zvuk ispreliće sa funky basom i teatralnim zvukom klavijatura, a kasnije i nešto žešćim zvukom električne gitare. Pažljivom slušaču neće promaknuti ni to da svaka pjesma efektivnim pauzama i izmjenom tema stječe određeni element iznenađenja. Okej, valjda sam dočarala što mislim pod “zaigran” :).

Making Day se posebno ističe u tom smislu, a nešto brži ritam, upečatljiva bas dionica, izmjena trube, električne gitare i klavijatura, te iznenađenje u obliku ponešto distorziranog vokala, držali su me “na prstima” od početka do kraja. Odmah iduća stvar, Space Western, bitno usporava ritam, a truba i električna gitara pričaju jednu emotivnu i nostalgičnu priču. Osim njih, istaknula bih i pjesmu Robot, koja nas vodi kroz putovanje zanimljivim glazbenim krajolicima te je jedna od osobnih favorita. Aftershock, zadnja pjesma na albumu, a ujedno i naslovna, zaokružuje cjelokupnu priču.

Sve u svemu, Mario Rašić i Nebojša Buhin donose nam kreativan, kvalitetan i zanimljiv album koji je i više nego vrijedan slušanja. Preslušavajući, imala sam dojam da je zapravo riječ o glazbenom storytellingu – da su nas autori htjeli povesti na putovanje, a zaigranost i maštovitost kompozicija prizivali su slike djetinjstva. Na slušaču ostaje samo da se pripremi za putovanje, prepusti i uživa. 

 

  1. Virtual Playground
  2. S.O.S.
  3. Little Trumpet Boy
  4. Find Me
  5. Making Day
  6. Space Western
  7. E-mail Man
  8. Robot
  9. Aftershock

 

75%
75%
  • 7.5
  • User Ratings (1 Votes)
    7.3
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE