Naziv albuma: Mura Mura

Izdavač: Menart

Datum izdanja: 8. veljače 2019.

Producent: Darko Rundek

Žanr: Folk

Trajanje: 69:00

Broj pjesama: 12

Rundek je već mnogo puta pokazao da mu izleti u područje tradicionalnih narodnih pjesama nisu strani, a sada je dokazao da oni mogu iznova biti zanimljivi i nepredvidljivi.

Glazba je vjerojatno najuniverzalniji jezik svijeta. Ono što nas sve zajedno povezuje ma koliko god mi različiti bili, iz koje god zemlje dolazili ili koji god jezik pričali. I sam ponekad uživam u pjesmama na jezicima koje niti ne razumijem. Većinom je to potaknuto od strane prijatelja i poznanika koje bih upoznao na putovanjima i vremenu provedenom u inozemstvu. Tražili bi i oni moje preporuke hrvatskih glazbenika, a ime koje bih u tom trenutku prvo izgovorio uvijek je bilo ono Darka Rundeka.

Kad god bih se vratio u Hrvatsku, shvatio bih koliko sam toga naučio o drugim kulturama i zemljama i koliko zapravo ne poznajem krajeve zemlje u kojoj živim. Je li ikad itko stao u Međimurju? Ja nisam.

No zato su tu Rundek, zagrebačka pjevačica, trubačica i performerica Andreja Kurelec Košavić i Ekipa „Ftičeki“ koji su nas odlučili odvesti na jedinstveno glazbeno putovanje tim krajem. Suradnju među vrhunskim glazbenicima inicirala je Sanda Hržić, Rundekova desna ruka u realizaciji turneje Apocalypso Now. Tako je uz njegovo umjetničko vođenje omogućila Andreji da u jedinstvenom aranžmanu otpjeva svojim 12 najdražim međimurskih pjesama. I sama je naglasila: „Meni je od uvijek bila želja pjevati i interpretirati međimurske pjesme. U njima se najbolje nalazim i snalazim. Blues je blues, živimo ga!“

Ekipa od devet glazbenika, Andreja Kurelec Košavić (vokal), Darko Rundek (gitara/bas), Igor Pavlica (truba), Silvio Bočić (bubnjevi/gitara), Ana Kovačić (saksofon), Roko Crnić (kontrabas), Miro Manojlović (vibrafon/udaraljke) te Nataša Radušić (mandolina) i Marko First (violina) iz grupe Cinkuši, stvorila je u samo nekoliko dana album na kojem tradicija susreće kreativnost i energičnost njezinih iznimnih štovatelja.

Vidljivo je to u svim pjesmama albuma „Mura Mura“. Dobro uigrani tim svojom spontanošću vješto prati Andreju koja je vokalne dionice preuzela na sebe. Nema potrebe izdvajati pojedine numere albuma jer sve su jednako iskusno dirigirane i uređene. Teške bass dionice, truba, saksofon i Rundekova gitara samo su neke vodilje instrumentalnih dionica koje cijelim albumom atmosferu održavaju neodoljivo nostalgičnom, no ponekad možda previše i predugo tmurnom.

„Spontano muziciranje, cuga, šuma i međimurski blues-evi. (…) Bez probe, bez velikog razmišljanja, samo osjećaji. Sasvim spontano i prirodno (…)“. Upravo je to bila dobitna kombinacija kojom nam ova uigrana glazbena ekipa donosi dašak tradicije u novom i primamljivom ruhu. Tko do sada nije bio upoznat s njom za svoje neznanje više nema isprike. Tko do sada nije zalutao u Međimurju sada ga ima priliku upoznati. Ili bar neka ode na instrukcije, zasigurno izvrsne buduće live svirke Rundeka, Andreje i Ekipe „Ftiček“.

 

1. Dej mi Bože
2. Zvira voda
3. Sedi si kraj mene
4. Vulica
5. Saka kitavehne kad korenca nema
6. Kak je teško
7. Oj sončece, sončece
8. Nega sonca nit meseca
9. Vuprem oči
10. Dolinom se šetala
11. Rojžica sem bila
12. Mura Mura

95%
95%
  • 9.5
  • User Ratings (0 Votes)
    0
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE