Klub Močvara uz CirkoBalkanu slavi 20. rođendan kroz 20-dnevni program. Današnji dan, 15. svibnja u CirkoBalkana šatoru odmah pored kluba Močvara rezerviran je za legendarnu zagrebačku grupu Šumski.

Šumski su sastav koji je nakon velike diskografske pauze prošle godine objavio novi album Ostrvo ledenog kita, koji od strane kritike i publike poprima vrlo pozitivne reakcije. Koncertna promocija albuma nastavlja se i ove godine, a što nam je imao za ispričati Marin Juraga vezano za rad grupe i planove u budućnosti, pročitajte u nastavku.

Ekipo, lijep pozdrav! Za početak da vas pitam kako ste?

Marin Juraga: Umjereno oblačno, ali tijekom dana očekujemo razvedravanje.

Došlo je proljeće, malo pada kiša, malo sija sunce, ali jedno je sigurno! Miris pokošene trave proširio se zrakom i podsjetio na neke prošle dane. Sjećate li se vi možda proljeća tamo negdje devedesetih godina prošlog stoljeća kada je Šumski nastao? Prisjetimo se toga na trenutak, kako je i gdje sve započelo?

Marin Juraga: U proljeće 91-e, upravo u svibnju, imali smo prvi koncert u Kino klubu Zagreb, a osnovani smo samo par mjeseci ranije, u siječnju. Sve je započelo slučajno i bez plana. Kornel i ja smo se našli jedan dan s akustičnim gitarama i odlučili malo neobavezno zasvirati, da ubijemo depresiju 90-ih. To neobavezno sviranje uskoro se pretvorilo u naviku i kad nam se pridružio prijatelj Javor, u to vrijeme puno bolji glazbenik od nas, nastale su konture benda Šumski. Od tada je proteklo dosta vremena i mnogo ljudi je prošlo kroz bend, najčešće smo mijenjali bubnjare, otprilike njih desetak, sve dok nam se 2001.g. nije pridružio Viktor koji je uz nas dvojicu (Kornela i mene) postao nezamjenjiv član Šumskih.

Da se odmah nadovežem na prethodno pitanje. Kako na sve to gledate danas? Jeste li mislili da će vaše glazbeno putovanje potrajati tako dugo?

Marin Juraga: Kao što sam i rekao, nije bilo unaprijed osmišljenog plana…nismo razmišljali o budućnosti.

U listopadu prošle godine, nakon više od petnaest godina te od posljednjeg studijskog albuma ”Ronioci” iz 2003. godine, izdali ste aktualni album naziva „Ostrvo ledenog kita“. Čemu tolika kreativna pauza i zašto baš sada novi album?

Marin Juraga: Došlo je do malog zasićenja i bilo nam je potrebno resetiranje na tvorničke postavke. Sada je pravo vrijeme jer je i situacija u društvu ponovo depresivna kao i 90-ih, a to valjda dobro utječe na naš stvaralački kliker.

“Ostrvo ledenog kita” vuče uistinu šarolik splet žanrova, zvukova i različitih pristupa aranžmanima, možete li navesti neki sastav koji bi po vama bio “najsličniji” ovome što vi radite? (Ako postoji neki ovdašnji, ako ne, onda strani).

Marin Juraga: Ne mogu navesti niti jedan posebno. Pretpostavljam da nam se nekako u glavi izmiksalo klupko svih mogućih bendova i glazbe koje smo slušali ili još uvijek ponekad slušamo, od kraut rocka, psihodelije, novog vala, preko afro rocka, etiopskog džeza i još koječega, od nemila do nedraga.

Možete li nam reći nešto više o njegovom nastanku, te pjesmama i njihovoj tematici, ali i samom nazivu albuma? Odakle „Ostrvo ledenog kita“?

Marin Juraga: Pjesme su nastajale postepeno, neke od njih su posve nove, a neke su starije, ali s novim aranžmanima. Tematika – smrt, depresija, starenje, besmisao uzrokovan trkom za novcem i uspjehom. Naravno trudimo se ubaciti i pokoju autoironijsku pošalicu, da ne uplivamo previše u patetiku. Naziv albuma “Ostrvo ledenog kita” dolazi od naziva naše pjesme koja je nastala ranih 90-ih i prvobitno je bila instrumental, inspirirana poezijom švicarskog pjesnika Blaisea Cendrarsa, odnosno njegovom zbirkom pjesama „Ostrva i kontinenti“. Od te prvobitne kompozicije iz 90-ih, ostala je tema na bas gitari i posveta spomenutom pjesniku, “sempl” s njegovim glasom u kojem recitira pjesmu Iles.

Promocija albuma održala se u Močvari. Kako je prošao taj događaj? Kako je publika prihvatila vaš novi zvuk?

Marin Juraga: Promocija je protekla lijepo i slavljenički, prije nas su svirale Žen. Bilo nas je jako puno na stejdžu, osim nas i naših stalnih polučlanova Igora Pavlice na trubi, Stanislava Kovačića na čelu i Franje Glušca na gitari, imali smo i gostujuće muzičare, Nikolu Santra na trombonu i Svena Pavlovića na efektima, gitari i pratećim glasovima, tako da je zvuk bio bogat i vrlo sličan onome kakav je na ploči. Od publike smo dobili jako lijepe reakcije, a i od glazbenih kritičara.

„Ostrvo ledenog“ kita nije jedina novina koju ste nam predstavili u posljednje vrijeme. Naime, početkom mjeseca ste izdali i spot za singl s tog albuma pod nazivom “Pravi izlaz”. To je istovremeno i vaša prva pjesma ikada obogaćena videospotom. Zašto ste izabrali baš nju?

Marin Juraga: Zapravo smo imali neke „neprave“ spotove i prije; npr. za pjesmu “Privremeni smještaj” s albuma Ronioci naš bubnjar Viktor Krasnić je umontirao snimke s naše turneje po Europi i to je isto jako dobro ispalo.

Spot za Pravi izlaz je zapravo prvi „pravi“ spot, sa scenarijem, glumcem, redateljem. Spot je režirao Gonzo, a u spotu glumi Zlatko Burić Kićo kojeg mlađi dio publike prepoznaje u nekim recentnim hrvatskim ili danskim filmovima, a starija publika ga se sjeća kao jednog od performera iz avangardne kazališne skupine Kugla Glumište.

Marin Juraga: Tu pjesmu je izabrao Gonzo, rekao je da je to hit, a mi smo se onda složili s njim. Nadam se da će se i publika složiti s tom konstatacijom.

Također, kako to da ste tek nakon gotovo tri desetljeća izdali svoj prvi spot?

Marin Juraga: Razlozi su uglavnom financijske prirode, snimanje spota nije jeftino, ako želiš da to ispadne kvalitetno.

U svojoj 28-godišnjoj karijeri nastupali ste na raznoraznim malim i velikim pozornicama, ali još nikada na pozornici cirkusa. No, i to će uskoro promijeniti. Već ove srijede, 15. svibnja, nastupate u Cirkobalkana šatoru u velikom dvorištu Močvare. Radujete li se ovom iskustvu?

Marin Juraga: Naravno, jedva čekamo!

Što sve možemo očekivati od vašeg nastupa u Močvari? Hoće li naglasak biti na aktualnom albumu ili ćemo slušati miš-maš starijeg i aktualnog?

Marin Juraga: Naglasak će naravno biti na novim stvarima, ali naći će se i pokoji stari Šumski hit.

 Za kraj, imate li kakve najave skorih nastupa? Neke ljetne datume?

Marin Juraga: Još traju pregovori…

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE