Naziv albuma: Ostrvo ledenog kita

Izdavač: Geenger Records

Datum izdanja: 05. listopad 2018.

Producenti: Sven Pavlović, Šumski

Žanr: Afro, alternative, ethno, experimental, kraut, pop

Trajanje: 40:09

Broj pjesama: 10

Nakon više od petnaest godina te od posljednjeg studijskog albuma ”Ronioci” iz 2003. godine, u nešto novijoj postavi, kamen-temeljni benda – Marin Juraga, Kornel Šeper, udružili su snage s Viktorom Krasnićem i Franjom Glušcem. Ova petorka u osnovnoj postavi s dvije električne gitare, bas gitarom i bubnjem pojačana je s raznim drugim instrumentima kao što su violončelo, trube, sintisajzeri i mnogi drugi. Upravo ovaj ogromni spektar instrumenata prethodio je dvogodišnjem stvaranju ”Ostrva ledenog kita”. Predstavljani su kao zagrebački zafrkanti koji od devedesetih godina prošloga stoljeća, stvaraju svoju unikatnu i zanimljivu glazbu na vrlo ozbiljan ali i može se otvoreno reći eksperimentalan način, šarajući kroz razne glazbene žanrove – od ritmova afričkih plemena do Južne Amerike pa sve do indie rocka i reggaea, koji se svi baziraju na osnovnom žanru – krautrocku. Stariji fanovi će se možda iznenaditi jer dosadašnji tekstovi su bili ispunjeni komedijom, no ovo izdanje je donijelo jednu malo mračniju i ozbiljniju tekstualnu tematiku koju, uvjeren sam, inspirira pojam starenja.

Album otvara instrumentalni ”Javor”. Uz malu dozu elektronike na početku, na koju se gradi bas gitara, a zatim i bubanj, električne gitare i puhači kao se sve tri minute igraju jedni s drugima, dajući jedan poseban ambijent i savršeno otvaranje albuma. Odmah poslije, brzog tempa, plesnog ritma, ”Jednoga dana”. Već na ovoj pjesmi se mogu uočiti savršeno tempirane puhačke dionice koje kao da su zalutale iz Haustorovih skrivenih ladica i našle svoje mjesto na ovom albumu (još jedna poveznica – Igor Pavlica). Odmah poslije, malkoc sporijeg tempa – ‘‘Melankolija”. Pa nakon sporijeg tempa, opet brzo ”Tajno znanje”. Instrumentalno malkoc jača od Jednoga dana, jednostavno te tjera da ju slušaš opet i opet. Nostalgični ”Djedica”, sljedeći je na redu i jednostavno te kroz nekoliko slušanja vraća nazad u prošlost, pogotovo direktan i iskren tekst: ”vrati me u ono vrijeme/kad smo išli na klizanje/u dane kad sam bio mlad”.

”Prijatelji se sele na selo” kroz nekoliko slušanja postaje jedna od instrumentalno najboljih stvari s albuma. Igra električne gitare koja ponavlja svoju melodiju, jednostavno se spetljava s ritam sekcijom koja ponavlja isti ritam, kroz praktički cijelu pjesmu. Vremenski najduža, ”Ostrva ledenog kita”, ali i ambijentalno najjača,  iz minute u minutu se gradi i gradi dok ne dosegne svoj vrhunac pred sam kraj, a onda se lagano smiruje. Ovu melankoliju naglo prekidaju brzi ”Zidovi”. No pred sam kraj dolazimo do najbolje stvari s albuma – ”Pravi izlaz”. Instrumentalno najjača, na koju se nadovezuje moćan tekst, potvrđuje onu da se najbolje stvari ostavljaju pred sam kraj. Indie rockerska ”Duh mladi na verandi” fino zaokružuje cijeli album i stavlja točku na i cijelom glazbenom putovanju ovoga albuma.

Šarajući kroz razne ritmove, glazbene žanrove, pojačani nešto ozbiljnijom tekstualnom tematikom koja se bavi malo težim temama kao što su starenje, egzistencija i traženje izlaza iz raznih situacija koje mogu pogoditi čovjeka, s jednostavnim aranžmanima Šumski su pokazali da znaju što rade i da nove stvari mogu osvojiti na prvu. Isto tako, kroz svako novo preslušavanje pjesama, mogu se otkriti novi instrumentalni dijelovi i dionice koje možda prije nisi uočio. Očito da je ova dugogodišnja pauza od snimanja pjesama i aktivnog bavljenja glazbom rezultirala u odličnoj kreativnosti i inspiraciji za novi studijski materijal. Sve u svemu, jedan vrlo dobar i konkretan primjer dobrog povratka na glazbenu scenu kod nas.

 

  1. Javor
  2. Jednoga dana
  3. Melankolija
  4. Tajno znanje
  5. Djedica
  6. Prijatelji se sele na selo
  7. Ostrva ledenog kita
  8. Zidovi
  9. Pravi izlaz
  10. Duh mladih na verandi
80%
80%
  • 8
  • User Ratings (1 Votes)
    8.3
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE