Wardruna je sinoć na dva čarobna sata pretvorila Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski u Valhallu.

Tijekom listopada prošle godine stigla je zaista neočekivana najava, norveška Wardruna stiže u KD Lisinski. Sama najava izazvala je ogroman interes među domaćim i stranim fanovima pa se tako bez ikakve promidžbe na facebook eventu nakrcalo više od dvije tisuće ljudi. Kada su ulaznice krenule u prodaju, planule su u svega dva ili tri dana, pa je tako ovaj koncert bio rasprodan više od pola godine unaprijed. Wardruna je norveška dark folk grupa, predvođena snažnim Einarom Selvikom koji svoju inspiraciju crpi iz starih nordijskih običaja i nordijske mitologije. Wardruna je odmah po svome osnutku osvojila mnoge fanove, uključujući i mene, ali nakon korištenja njihove glazbe u popularnoj seriji Vikings zadobili su zaista planetarnu popularnost. Ono što je Wardruna pružila sinoć u rasprodanoj velikoj dvorani KD Lisinski, može se samo opisati kao očaravajuće i nezaboravno odavanje počasti starim bogovima i običajima.

Uzbuđenje oko koncerta već sam osjetio početkom tjedna, a trenutak kada sam ugledao valove ljudi kako pristižu ispred dvorane samo je pojačalo moje uzbuđenje. Točno u 20 sati dvorana je bila ispunjena do zadnjeg mjesta, a nekih pet minuta nakon, prodornim zvukom vikinških rogova najavljena je pjesma Tyr posvećena nordijskom bogu rata. Prodorna ratnička pjesma ispunila je cijelu dvoranu, a gotovo svaka osoba u dvorani bila je već u prvih par minuta očarana. Naježio sam se od prvoga trenutka i u takvome stanju sam ispratio cijeli koncert. Po završetku pjesme Tyr, Einar i ostatak grupe dobili su ogroman aplauz od publike i tako glasne ovacije da se jasno vidjelo da nisu očekivali baš tako dobar prijem od domaće publike. Bilo kako bilo, Lindy Fay Helle započinje pjesmu Wunjo, mislio sam da ne može studijsku energiju svoga vokala održati i uživo, ali kako sam se prevario – njen vokal je bio čak i snažniji nego u studiju i premašio sva moja ionako ogromna očekivanja.

Pjesma Bjarkan, veže se uz božicu Friggu i runu koja simbolizira rođenje ili oslobođenje, sama pjesma je poslužila kao izuzetna uvertira u fantastičnu pjesmu Heimta Thurs na koju se nadovezala pjesma Thurs. Do samoga kraja nije bilo nikakve direktne komunikacije s publikom, cijeli nastup je bio takoreći izveden kao album, što se pokazalo kao pun pogodak. Sam scenski dio nastupa bio je jednako odličan kao i pjesme, članovi grupe su bili obavijeni veći dio nastupa velom tame, samo blago crvena ili žuta svjetlost bi ih obasjala, a backdrop iza njih je djelovao kao da su ga izradili sami vilenjaci iz nordijskih bajki.

Pjesme Runaljod i Raido su pokazale raskoš Einarovog vokala, ali ono što je uslijedilo me ostavilo bez teksta i sa suzom u oku. Völuspá je bila jedan od najemotivnijih trenutaka koncerata, u tih pet minuta se jasno vidjelo da je bog Odin uz Einara, a da on sam živi u skladu sa starim običajima i sve te emocije iz prošlosti kanalizira kroz ovako predivne skladbe, a publika je nagradila tako emotivnu izvedbu gromoglasnim ovacijama. Isa simbolizira led u tumačenju runskih zapisa i mogu samo reći kako je izvedba same pjesme sledila publiku u dvorani. UruR, Algir – Stein klarnar i Dagr su mi djelovale kao jedna snažna cjelina koja me zaljepila za moje sjedalo i ostavila u čuđenju snazi i energiji same izvedbe. Četiri čarobne minute pjesme Rotlaust tre fell su mi možda bile i najsnažnije na koncertu, sama pjesma je zazivanje boga Odina i božice Frigg, a pjesma se inače pojavila u seriji Vikings, za koje sam imao osjećaj da kroče dvoranom tijekom te izvedbe.

Pjesmama Fehu i Odal približili smo se zadnjoj pjesmi večeri, ali i isto tako to je bio trenutak kada se Einar po prvi puta obratio Zagrebu i rekao kako im je iznimna čast što nastupaju ispred ovako fantastične publike koja je ispratila pažljivo svaku pjesmu i nagradila ih gromoglasnim ovacijama. Za sam kraj ostavljena je najpoznatija pjesma Wardrune, Helvegen je iznimno snažna pjesma, a njenoj težini je pridodao i sam Einar koji ja u svome govoru objasnio zašto radi ovakvu glazbu i svojim objašnjenjem značenja pjesme napravio je odličnu uvertiru. Da se ne lažemo, Helvegen je bila vrhunac ovog fantastičnog koncerta, nakon kojega su Einar i Wardruna dobili možda i najveći aplauz i najgromoglasnije ovacije u povijesti ove velebne dvorane. U tih više od pet minuta aplauza i skandiranja bendu, Einar je doslovno ostao oduševljen i bez teksta te nije mogao naći riječi kojima bi se zahvalio Zagrebu za ovakvu atmosferu, pa je zato odlučio nas nagraditi solo izvedbom pjesme Snake Pit Poetry koja opisuje smrt legendarnog kralja Ragnara Lothbroka. Takav poklon Einara Zagrebu zapečatio je ljubav Zagreba i Wardrune.

Sinoćnji premijerni nastup Wardrune ostat će zapamćen kao jedan od najboljih premijernih nastupa jednoga benda u Zagrebu. Einar i ostatak grupe publici su vjerodostojno predstavili glazbu nordijske povijesti i starih bogova, predali su Zagrebu izuzetnu energiju koja me nije samo oduševila nego ću vjerojatno biti pod njenim dojmom narednih tjedana. Ovakav nastup KD Lisinski nije već dugo vidio, a domaća publika je pokazala da zaslužuje češće gledati ovakve fantastične grupe u Hrvatskoj. Ljudima u Los Angeles Agencyju možemo biti samo do kraja života zahvalni što su nam omogućili ovaj koncert, a Einaru i Wardruni mogu biti zahvalan za možda i najbolji koncert u mome životu. Alt veit eg Odin, kvar du auge løynde.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE