To što rečenice koje pišem ne dosežu rub stranice, ne kvalificira me kao pjesnika. (Cohen, 1961.)

Leonard Cohen, koji je preminuo u noći s četvrtka na petak 7. studenog 2016. godine u 82. godini, nekoliko tjedana nakon objavljivanja odličnog albuma “You Want It Darker”, može se svrstati u najutjecajnije umjetnike ovog vremena.

Umjesto savjeta tipa “kako skinuti 10 kg u mjesec dana”, odlučili smo podijeliti nekoliko Cohenovih najvećih hitova i pjesama za duge, hladne noći. Ukupno je snimio četrnaest studijskih i devet live albuma, a njegove je pjesme prepjevalo preko 200 glazbenika.

Iako Leonard Cohen u svojoj bogatoj pjesmarici nedvojbeno ima još barem 50-ak pjesama vrijednih spomena, izdvojili smo neke koje biste, ako se planirate posvetiti Cohenovoj lirici i glazbi, obvezno trebali preslušati/znati. Svakako preporučamo i pjesmaricu “Lijek za ljubav”, čiji je izdavač zagrebačka Vuković & Runjić umjetnička organizacija, pod prijedovom Damira Šodana.

 

Hallelujah

Njegova najpoznatija pjesma prekrasna je „Hallelujah“, meditativna balada s religioznim sadržajem koja je doživjela gomilu prepjeva. Napisana je 1984. godine za album kojeg je njegov izdavač odbacio kao nedovoljno komercijalan materijal. Deset godina kasnije, pjesmu je popularizirao Jeff Buckley, a zatim ju je otpjevalo još najmanje 200 glazbenika, među kojima su i Bob Dylan i Justin Timberlake. Pjesma je bila soundtrack brojnih filmova i serija, pjevala se i na Olimpijskim igrama, a o njoj postoji i napisana knjiga.

I’m Your Man

Cohen je sam posvjedočio kako se oko ove pjesme prilično pomučio. Nije imao ambiciozne težnje, no pjesma je postala neslućeni hit. Iako nije, kako je nama poznato, bio u prilici da ženu moli za oproštaj, ova pjesma govori upravo o tome.

Everybody Knows

Njegov glas je dublji i dublji, a tekstovi sarkastičniji nego ikada prije, dok Jennifer Warnes dodaje onaj anđeoski pozadinski “šmek”. Cohen po običaju pjeva niz velikih tema – seks, politiku, krizu oko otkrivanja AIDS-a i još mnogo drugih stvari, ali osjeća se kako nitko nema kontrolu nad vlastitom sudbinom, mi samo živimo male živote.

Famous Blue Raincoat

Jedna od priličnih enigmi ako pišemo o pravljenju tekstova. Mnogo je nagovještaja, ali sve ostaje u izmaglici… Je li u pitanju ljubavni trokut, ima li to sve veze s Cohenovim osobnim životom. Ostaje nam pjesma.

Waiting for the Miracle

Cohen ovdje zvuči kao Serge Gainsbourg te opravdano možemo reći da je s ovom kompozicijom dosegao svoj najviši stupanj melankolije. Ima nečega što u dalekoj paraleli asocira na spaghetti-western, ali ovdje je prije svega riječ o potresnom osjećanju duboke vlastite emocionalne katastrofe.

Chelsea Hotel #2

U Chelsea Hotel no. 2 postoji lagana indiskretnost, Cohen je o tome otvoreno govorio. Jedna žena zadovoljila je jednog muškarca. Pjesmu o vezi s američkom pjevačicom Janis Joplin te ime hotela postaje jedan od simbola njegovog rada i umjetnosti. Chelsea Hotel spominje se do danas u ukupno čak 34 glazbena hita, posljednji od njih snimala je Lana Del Rey ovog proljeća te je to ustvari prepjev Cohenove pjesme. Pjesma se može opisati kao uspavanka za sve one koji nikada ne spavaju, uvijek u potrazi za savršenim akordom.

Suzanne

Pjesmu “Suzanne” Cohen je napisao 1966. godine i ona je postala jedna od najpoznatijih pjesama u povijesti pop-glazbe. Pjesma kojom je započinjao njegov debitantski album te ona koja je posvećena njegovoj dragoj, umjetnici i plesačici Suzanne Verdal. Pjesma govori o njihovom susretu davne 1965. godine. Nju je, kao i još devet Cohenovih najčuvenijih naslova, prepjevao te na albumu “Hazarder” 1999. godine objavio Ibrica Jusić.

Bird on the wire

Pjesma je snimana u Nashvilleu, a poetske slike potječu iz Cohenovog boravka početkom 60-ih godina na grčkom otoku Hidra, kada je vidio kako ptice slijeću na nove, tek postavljene žice telefonskih veza.

The Future

“The Future” je inspirirana padom Berlinskoga zida, s riječima toliko snažnim da je gospel bilo nužno stilsko i aranžersko usmjerenje. S druge strane, ova kompozicija najviše podsjeća na glazbenog kolegu Dylana. Pesimizam zbog onoga kako sadašnjost izgleda, a o budućnosti da i ne govorimo, Cohen je uspio sažeti u pet minuta snažne kompozicije.

In My Secret Life

Možda Cohenovu najpoznatiju pjesmu od ovog tisućljeća pa nadalje s njim u duetu izvela je Sharon Robinson, koja je uvelike sudjelovala na njegovom albumu “Ten New Songs” iz 2001. godine. Prvotno je napisana 1988. godine pod nazivom “My Secret Life”, a prepjevalo ju je mnogo glazbenika, poput Erica Burdona, Katie Melue, Adana Jodorowskog itd. Pjesma koja teži za istinom u ma koliko skrivenom životu te nas barem u duhovnom smislu potakne na privremenu iskrenost.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE