Kraj kolovoza u Varaždinu uvijek bude jedno od najposebnijih mjesta na ovim prostorima. Naravno, riječ je o periodu kada se odvija Špancirfest.

Jubilarni 20. Špancirfest održat će se od 17. do 26. kolovoza na varaždinskim ulicama. Već dvadeset godina se, krajem kolovoza, povijesna gradska jezgra Varaždina pretvara u najveću pozornicu na otvorenom u Hrvatskoj. U deset dana Špancirfesta, ulice, trgovi, palače, parkovi, perivoji i dvorišta povijesnog Varaždina postaju pozornice, restorani, barovi, klubovi, učionice i trgovine na kojima se brojnim posjetiteljima svih deset dana nudi stotine različitih programa – koncerata, predstava, uličnih performera, kreativnih radionica uz bogatu gastronomsku i izlagačko-prodajnu ponudu.

Sadržaj je u potpunosti objavljen, osim točne satnice i datuma održavanja određenih događaja, o čemu ćemo vas obavijestiti prvom prilikom.

Koncertni program

Od tri glazbene pozornice, gotovo da je nemoguće odabrati koja je najljepša – glavna pozornica koja će biti smještena između zapadnog bedema i zidina Starog grada, intimna i romantična ispred prekrasne vile Bedeković ili zabavna smještena na varaždinskom Korzu. Zabave će biti i na Trgu Miljenka Stančića gdje će za glazbeni program biti zaduženi DJ-evi.

Glavna pozornica Špancirfesta bit će smještena podno zidina Starog grada, s unutarnje strane zapadnog bedema, a svi će koncerti na njoj biti – besplatni. Nastupit će: UB40, Soul II Soul, The Brand New Heavies, Parni valjak, Dubioza kolektiv, SARS, Urban&4, Zabranjeno pušenje, Mia Dimšić i Zdenka Kovačićek. Bit će tu mjesta i za varaždinsku glazbenu scenu kojoj će biti posvećen posebni programski dan, a glazbe će u hladu zidina biti cijeli dan s obzirom da će se, uz bogati koncertni program na perivoju oko Starog grada, odvijati cijeli niz programa uz raznoliku streetfood ponudu.

Slavljenički koncertni program kod vile Bedeković donosi posebno probrani niz izvođača koji su ostali u posebnom sjećanju publike Špancirfesta, svojevrsni “the best of”. Josipa Lisac, Amira Medunjanin, Vlatko Stefanovski i Zoran Predin vraćaju se u bajkovito okruženje te intimne i romantične pozornice, jedine za koju će se naplaćivati ulaznice. Uz izniman koncertni niz, vila Bedeković će, kao i uvijek, ugostiti i kazališne predstave, ove godine u organizaciji Kerekesh Teatra, i to tri njihove vlastite predstave – Ljubaf, Pokopaj me nježno i predstava Očeš nečeš, doktor, što će biti jubilarna, 50. izvedba, te tri gostujuće predstave – Muškarci.hr, Otpisane i Ćiro.

Ulaznice po cijeni od 80,00 kuna za koncerte i 60,00 kuna za predstave su u prodaji.

Ulični program i kreativa

Špancirfest živi i diše na varaždinskim ulicama i trgovima, a ulični program je i dalje čvrsta spona današnjeg festivala sa svojim korijenima. Ulični performansi, ulični teatar, novi cirkus, kako god nazvali umjetnike i zabavljače koji neposredno, bez barijere pozornice uveseljavaju posjetitelje – na Špancirfest dolaze samo najbolji, a 20. izdanje donosi više od 100 različitih programa, koji će se događati stalno i svugdje.
I kreativni program Špancirfesta vezan je uz izravni kontakt umjetnika s publikom. Kreativnica u Uskoj, Umjetnička u Školskoj, Obrtnička u Draškovićevoj, Park kreative i brojne kreativne radionice iznimno su popularne, posjećene, ali i važne jer Špancirfest nastavlja s poticanjem razvoja kulturnih i kreativnih industrija te umjetnike dovodi u izravni kontakt s tržištem i publikom.

Gastro ponuda

Gastronomska ponuda Špancirfesta iz godine u godinu postaje sve važniji dio festivalske ponude te je mnogim posjetiteljima jedan od važnijih razloga za dolazak odnosno povratak u Varaždin. U suradnji s varaždinskim partnerima i ugostiteljima, duboki hlad perivoja na Starom gradu ugostit će raznoliku street-food ponudu mirisa i okusa. U prekrasnom ambijentu atrija Starog grada smjestit će se i – Tajna vrata Starog grada, nova zona koja će svojim programom dodatno oplemeniti ukupnu ponuduu ovogodišnjeg Špancirfesta.
Vinski grad nezaobilazni dio Špancirfesta, posebno, ugodno i romantično mjesto s vrhunskim hrvatskim i regionalnim vinima ponovno će okupljati i povezivati ljude.

Za najmlađe

U dvadeset godina postojanja festivala, izrasla je generacija koja ne poznaje svijet bez Špancirfesta. Današnji mladi ljudi uz Špancirfest su odrastali, a mnogim posjetiteljima su sjećanja na festivalsko veselje i zabavu neka od najdražih uspomena iz djetinjstva. Stoga je red da se u sljedećih dvadeset godina festivala krene s najraskošnijim dječjim programom do sada. Od Parka kreative, preko nezaobilaznog Vindilanda, radionica, uličnih dječjih izvedbi do novosti – zabavnog parka kojim će Špancirfest “zauzeti” novi prostor, vanjsku livadu ispred sjevernog bedema Starog grada.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE