Povodom nastajanja novog eventa nazvanog Soul Ting, koji će se jednom mjesečno održavati u još uvijek svježem pulskom Klubu Kotač, razgovarali smo sa njegovom stvoriteljicom i duhovnom voditeljicom Andreom Budić, također od ranije poznatom kao Gospođa Mjesec aka Miss Moon iz Roots Daughters kolektiva. Što će se sve novo događati na pulskoj soul & rnb sceni u njezinoj režiji možete pročitati u sljedećim odlomcima.

 

Pozdrav Andrea! Možeš li nam predstaviti što je Soul Ting? 

Soul Ting su glazbene večeri posvećene suvremenom R&B-u te svim ostalim srodnim žanrovima nastalim pod njegovim utjecajem ili miješanjem sa drugim žanrovima. Ali Soul Ting je i puno više od toga, to je spoj glazbe, umjetnosti, ženskog pokreta, slobode uma i tijela i hedonizma svake vrste, ukratko svega što nam pokreće dušu.

 

Kako je nastao, kako si dobila ideju za ime? 

Ideja za pokretanjem istovrsnih večeri nastala je spontano, ali je njezin inkubacijski period trajao dugo, oko dvije godine. Ponekad ti je jednostavno potrebno vrijeme u kojem kontempliraš i smišljaš da bi mogao kvalitetnije djelovati u provedbenoj fazi ideje. Inače se organizacijom evenata bavim dosta dugo, ali je ovo bio prvi put gdje sam odlučila da ne želim više ovisiti o tuđim energijama već se fokusirati na vlastitu i upotrijebiti svo moguće znanje i resurse kojima sam baratala u realizaciji, uz naravno prijeko potrebne savjete dragih ljudi kojima sam okružena.

Što se tiče imena, prvo sam imala ime kolektiva – Soul Sisters, za što me inspirirala jedna slika/kartica iz seta za učenje abecede jedne javne škole u Chicagu iz sedamdesetih godina gdje je pored slova S stajala jedna preslatka afro-američka djevojčica sa kikicama u žutoj haljinici, a ispod nje je pisalo S is for Soul Sister te je to ime jednostavno odmah kliknulo i znala sam da ću ga kad tad upotrijebiti za nešto. Party je prvo prošao kroz sto ideja za ime, ali je na kraju uz malu pomoć prijatelja dobio svoju konačnu formu. Soul Ting je nježan, a opet nametljiv u stilu “it’s a thing”, a time sam željela skrenuti pažnju na nas žene koje smo tu, koje furamo svoj stil i koje smo nezaustavljive. Ting je također mali ‘nod’ mojim reggae korijenima s kojima sam se uopće upustila u ovu predivnu priču selektiranja i dijeljenja glazbe sa drugima.

Foto: Alma Drnovac

 

Tko se krije iza Soul Sisters kolektiva? 

Soul Sisters djeluje zapravo kao ogranak Roots Daughters kolektiva, kroz koji sam i započela ovo svoje muzičko putovanje kada sam ga pred desetak godina zajedno sa Sista Julie pokrenula, dok je sam kolektiv u prvom redu bio i ostao fokusiran na promociju reggae i dub kulture. Upravo smo kroz Roots Daughters obje počele učiti ne samo o selektiranju i sheranju tuneova kojih smo osjećale u svakom dijelu tijela već i o samom biznisu organiziranja i planiranja evenata. Osim toga, naglasak nam je uvijek bio na skupljanju tuneova ženskih artista i na female empowermentu, a kroz kolektiv smo surađivale sa različitim moćnim ženama s kojima smo dijelile glazbeni ukus i životnu filozofiju. Realno je da cura ima vrlo malo na sceni, i to na bilo kojoj sceni uopće, a divno je kada se udružimo svaka sa svojim talentom i krenemo ne samo stvarati već i motivirati ostale da nam se pridruže. Soul Sisters istu filozofiju i principe djelovanja koristi uz drugačiju glazbenu podlogu, ali sa istom dušom i vibrom. Kako je ovo potpuno novi projekt, zahtijevao je i novi pristup i vlastito ime da zasja u svoj svojoj slavi. Trenutačno se Soul Sisters sastoji od par suradnica zaslužnih za različite segmente u realizaciji samih partija. Tu je Martina koja sudjeluje u organizaciji i koja nam priprema slatke delicije koje poslužujemo na partijima te Lucia koja djeluje kao DJ-ica.

 

Koji je vaš cilj? 

Cilj Soul Tinga je kroz vrijeme stasati u relevantnu platformu koja bi okupljala različite ženske umjetnice, glazbenice, DJ-ice, VJ-ice, plesačice, vizualne umjetnice, dizajnerice, kuharice, itd. te koja bi ponudila svim kreativkama prostor u kojem bi mogle pokazati svoju umjetnost do koje su strastvene široj zajednici. Svakako nam je cilj osigurati prostor u kojem bi mogle otvoriti dijalog o temama koje su nama bitne u ogledalu suvremenog društva, o spiritualnosti, ženstvenosti, seksualnosti, prirodi, hrani, stilu, glazbi, politici, umjetnosti, slobodarskim idejama, teškoćama s kojima se borimo u profesionalnom životu, životnim iskustvima, itd.

Foto: Alma Drnovac

 

Kako ste zadovoljni prvim eventom? 

Prvi event je prošao odlično! Imali smo malu tremu jer nismo znali kako će publika rezonirati sa našom porukom i općenito cijelom vizijom ženskog partija, ali je posjećenost bila jako visoka. Zapravo je event skoro pa bio rasprodan, a imali smo i jako dobru podršku kluba Kotač. Event je bio apsolutno posvećen ženskom stvaralaštvu, što se u budućim partijima vjerojatno neće moći toliko često poklopiti, ali što nam je isto okej, a možda s vremenom inspiriramo još cura da nam se pridruže i nauče DJ-ati. Općenito je kombinacija hrane, izložbe i muzike bila dobar pogodak za stvaranje dobrog vibea. Nekako se kroz koncept izložbi koje se odvijaju na samim partijima obraćamo kolektivno široj publici, ali sama izložba djeluje na jednoj vrlo individualnoj i suptilnoj razini koja može i ne mora prodrijeti do njih samih, može biti samo kulisa glazbi ili glazba može biti kulisa izložbi, ovisno o tome kakve osjećaje oboje pobuđuju.

 

Kakvu vrstu glazbe promovirate? 

Glazbeno smo fokusirani na suvremeni R&B i na Hip Hop. Uglavnom su to izdiggani R&B i Hip Hop klasici iz devedesetih i dvijetisućitih, beatovi, fuzija elektronike i novijeg R&B-a, eklektični soul i funk, a zna uletiti i trap, 2 step, garage, soul house, afrobeat, dancehall i općenito R&B prožet karibskim zvukom. Ne ograničavamo se, imamo stvarno široku selekciju i trudimo se intuitivno opipavati publiku i situaciju i ići u različitim muzičkim smjerovima.

 

Promovirate li još nešto osim glazbe? 

Soul Ting osim što promovira R&B glazbu te istražuje njezine kulturološke aspekte i utjecaje, ima i drugu snažnu i neizostavnu komponentu, a ta je da promovira osnaživanje žena na sceni. Stvarno nam je u cilju da nam se s vremenom pridruži još cura jer smo zajedno moćne. Nije nam u cilju da radimo nekakve rodne raskole na sceni jer obožavamo svoje dečke koji nas supportaju te nam pomažu i uskaču sa svime, nego želimo upravo kroz partije angažirati ženski dio populacije da krene stvarati i baviti se općenito ženskim pitanjima i promišljati o svom udjelu i čime pridonose u stvaranju svoje svakodnevice i zajednice u koju su uključene. Jednostavno da postanu pokretačke sile koje žele vidjeti u svojoj zajednici.

Foto: Alma Drnovac

 

Želiš li još nešto poručiti za kraj? 

Stay authentic & positive! Keepin’ the good vibes spreading around!

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE