Ovoga petka nema sumnje da ćete ostaviti svoju energiju na plesnom podiju u osječkom Oxygenu.

Čakovački glazbeni sastav Waitapu pokazat će vam kako uživati na višim dimenzijama. Zvukovima bassa, mješavinom moderne psihodelije i dub-a stvorit će mistične melodije kojima se, preporučamo, morate prepustiti da vas vode na intrigantan glazbeni put. Jeste li spremni preći crtu? Ususret koncertu pročitajte intervju s dečkima iz benda.

Tko su zapravo Waitapu – ukratko nam se predstavite… Što znači ime? Kako ste došli na ideju za ime?

Čakovečki bend s jednim članom na poziciji ton majstora iz Zagreba.  Joža Horvat, pisac i moreplovac rodom iz Međimurja, napisao je roman Waitapu. Pustolovna alegorija u kojoj glavni lik propituje nametnute norme i zakone, te hrabro odluči prijeći crtu u potrazi za nepoznatim, činila nam se prikladnom, jer smo kao bend u stalnom traganju za neotkrivenim prostranstvima avangardnog bassoničnog dub zvuka.

Kako i kada je nastao Waitapu? Tko sve čini današnji sastav?

Gitarist, basist i bubnjar su krajem devedesetih svirali u hardcore i stoner rock bendovima, pa kad su isti prestali djelovati, u slobodno vrijeme krenula su neobavezna druženja s instrumentima, pa je spontano došlo do  eksperimentiranja s nešto drugačijim glazbenim stilovima. Bili smo zadovoljni smjerom u kojem je glazbena potraga krenula, pa smo odlučili od ideja napraviti pjesme i snimiti album. Uz trojicu osnivača, član je i tonac zadužen za finalnu zvučnu sliku i manipulacije efektima (dubbing), a imamo povremene članove koji se ovisno o prilici pridružuju. Nije nam namjera skrivati svoje identitete, ali djelujemo kao kompaktna cjelina i volimo da se pažnja usmjeri na naše djelo, a ne na pojedince.

Foto: Maša Gojić

Postoje li određene inspiracije (glazbene ili bilo koje druge) koje su utjecale na stvaranje banda?

Osim što volimo slušati puno glazbe raznih stilova, volimo pročitati dobru knjigu, pogledati dobar film, dobar dokumentarac, boraviti u prirodi, putovati, baviti se sportom, obitelji, na dobre stvari međusobno si skrenuti pažnju, pa kasnije prodiskutirati o doživljenom, preslušanom, pogledanom, pročitanom. Sve to nas formira kao osobe i inspirira u stvaranju.

Vjerujem da iza sebe imate mnoštvo zanimljivih glazbenih projekata, koji su vam se urezali u pamćenje kao najizazovniji?

Definitivno najizazovniji projekt bilo nam je miksanje aktualnog albuma, u koje smo se upustili sami, za razliku od prethodnog, za kojeg je odličan miks napravio naš prijatelj producent  Dubolik. Imali smo viziju kako bi album trebao zvučati, pa smo sami sebi htjeli dokazati da znamo i možemo. Nakon studijskog snimanja pojedinih instrumenata, tek smo u procesu produkcije shvatili da nas čeka puno sati rada, bezbroj preslušavanja snimljenog, pa je i sam album prilično kasnio jer smo željeli u potpunosti biti zadovoljni finalnim rezultatom. U tom smo procesu puno naučili, a vesele nas i reakcije drugih iskusnijih producenata, glazbenih kritičara, a prvenstveno publike, domaće i strane, koja je odlično primila album.

Gdje pronalazite inspiraciju, kako se dogovarate oko stvaranja pjesama, kako izgleda jedna vaša proba?

Već smo rekli da je inspiracija svuda oko nas, a radimo na način da sati spontanih sessiona i jamminga iskristaliziraju ideju oko koje se onda gradi  struktura pjesme. Uglavnom je to u našem slučaju dugotrajan proces, u kojem isprobavamo različita ritmička rješenja, pronalazimo tempo (bpm), zvuk, ugođaj, često paralelno radimo na više pjesama. Proba ima kreativnih, u kojima razrađujemo nove pjesme, ali i onih kojima je prvenstveno svrha da se dobro pripremimo za nastup uživo. Kako svi imamo osim benda drugih obaveza, odredimo dan u tjednu kad smo slobodni, pa onda uzmemo podosta sati u kojima intenzivno sviramo, stvaramo, planiramo buduće aktivnosti benda i družimo se.

Francuski dub, psihodelični rock, moderni bass – sve su to elementi koji se nalaze u vašem glazbenom opusu. Koji su sve glazbeni žanrovi osim ovih utjecali na vaš glazbeni izričaj?

Umjesto da nabrajamo pojedine stilove i podstilove, a istovremeno ne znamo u koji od stilova svrstati Waitapu, odgovoriti ćemo da postoji glazba koja nam se sviđa i koja nam se ne sviđa. U svakom žanru osim mnoštva izvođača koji recikliraju jedni druge ili čak sami sebe, može se pronaći odličnih autora koji nas iznenade svojim radovima i produkcijskim rješenjima.

Promociju vašeg zadnjeg albuma osječka će publika imati priliku slušati uživo ovoga petka u klubu Oxygene. Kako se dogodio album zanimljivog imena Hortus? Kako je publika reagirala na album Hortus, a kako na prethodne?

Kad smo imali dovoljno pjesama za odlazak u studio, shvatili smo da se kroz pjesme provlači svojevrsna priča o meditativnom putovanju i potrazi za zvukom,  koja je istovremeno krenula  u obrnutom smjeru, prema korijenima međimurskog nasljeđa, gdje smo odrastali, njegovim zvukovima, ritmovima, slikama, mirisima, okusima, pa se tradicionalno stapa s modernim. Međimurje se voli nazivati Hortus Croatiae, a Hortus je u doslovnom prijevodu vrt, cvjetnjak… Prezadovoljni smo prijemom novog albuma. Prvi EP Bassonic Lodge je izašao za francuskog izdavača Fresh Poulp u digitalnom formatu, probili smo led i skrenuli pažnju na svoj rad na internacionalnom planu. Za Hortus smo krenuli i korak dalje, pa su se udružili zagrebački PDV records, kanadski Ill In The Head i slovenski God Bless This Mess, a  album je dostupan je u digitalnoj, CD i vinilnoj verziji.

Na kojem je „glasu“ ili kakav status ima glazbeni žanr koji stvarate? Znamo da je danas teško živjeti od glazbe, što radite kada niste u studiju ili na pozornici?

Unatrag petnaest godina otkad se održava Seasplash festival u Puli, kod nas je interes za bass žanrom u konstantnom porastu, iako je i dalje većim djelom u undergroundu, gdje prirodno i pripada. Svi smo zaposleni, ne živimo od glazbe. Svaki od nas ima svoje interese, od organizacije koncerata, bukiranja bendova, biciklizma, trčanja, planinarenja, gaminga…

Foto: Ivan Šardi

Otvoreni ste za glazbene suradnje?

Da. Na albumu nam je na pjesmi Safe Zone gostovala Remi iz Elementala, surađivali smo s Kali Fat Dub, a neke suradnje smo već dogovorili i čekaju da se realiziraju.

Blic pitanje: festivali ili solo koncerti?

Blic odgovor: oboje.

Gdje se vidite za 10 godina ?

U kombiju na putu na koncert.

Poruka za legice i lege – zašto trebaju doći na koncert?

U par navrata smo svirali u Slavoniji, osim što je publika bila odlična, osjetili smo i čuveno slavonsko gostoprimstvo, pa se veselimo našem prvom nastupu u Osijeku. Nakon polarnog vala koji nas je proteklih dana smrzavao, zajedno ćemo otopiti led, a plesom i pozitivnim vibracijama prizvati ćemo proljeće. Waitapu slovi za bend koji je najbolje doživjeti na nastupu uživo, pa se u to i sami uvjerite ovog petka u Oxygenu.  Vidimo se i čujemo.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE