Izdavač: Spaziergang Schallplatten

Datum izdanja: 22. travnja 2017.

Producenti: Enver Krivac

Žanr: Electronic, Jazz

Trajanje: 31:32

Broj pjesama: 8

 

Žalostan je odnos hrvatskih mainstream medija prema mladim, perspektivnim bendova koji se teško probijaju do šire publike na poprilično žanrovski jednoličnoj i ponekad bezidejnoj glazbenoj sceni. Osim ako niste izvrstan poznavatelj hrvatskih jazz izvođača, teško da ste mogli čuti za jedno od najugodnijih glazbenih iznenađenja iz Rijeke.

Naime, riječ je o izvrsnom nu jazz bandu Japanski Premijeri, koji je ove godine, nakon manje od pet mjeseci od posljednjeg studijskog albuma „Perkusije, gospodine!“, objavio novo glazbeno izdanje. Ovaj put to su osam izvrsnih skladbi uvrštene na njihov EP pod nazivom „Mirëmëngjes“.

Japanski Premijeri ponovno se maštovito poigravaju s jazzom i elektro glazbom stvarajući savršeni nu jazz i jazz fusion miks. Bend tako eksperimentira ne samo sa žanrovima, već i s mnoštvom instrumenata pomoću kojih stvaraju atmosferični ugođaj koji varira od stanja monotonije do potpune ekstaze uživanja u vlastitoj maštovitosti.

Uvodne „Ronette on the Bridge“ i „Gornja Ika“ dokaz su toga da je ponekad glazbenicima tako malo dovoljno da vas iz potpuno pasivnog i melankoličnog raspoloženja vrhunskim instrumentalnim dionicama (ovog puta basa) polagano izdižu do krajnje oprečnog stanja optimizma i bezbrižnosti.

Već sljedeća – „Meraxes“, ponovno donosi sasvim novu dimenziju kreativnosti benda. Pjesma sa svojim funky prizvukom i ritmičnim gitarističkim i bas dionicama zasigurno nikoga neće ostaviti depresivnog ili pak neraspoloženog.

Nakon elektro-akustičnog zvuka numera „Mala Vrata“ i „Vela Vrata“, slijedi postmodernistički soundtrack „Sierra od none“.

Izdanje se, nakon „Gjirokastër“, zatvara istim naslovom koji i otvara ovaj EP. Međutim, ovaj „Ronette on the Bridge (End Credits)“ ubrzanijeg je ritma koji stoji u suprotnosti sa stvarima s početka izdanja, a upravo je to ono što pridonosi kvaliteti ovog benda – novo eksperimentiranje sa sličnim, gotovo istim zvukom. Upravo to pokazuje svu glazbenu maštovitost i darovitost Premijera.

U konačnici možemo zaključiti da ovi Japanci iskreno uživaju u poslu koji rade i to na najbolji mogući način prezentiraju svojim slušateljima. Glazba koju proizvode zasigurno neće niti jednog slušatelja ostaviti na tek pukom preslušavanju numera, već će mu priuštiti vrhunsku ponudu raznih ambijentalnih ugođaja – od daleke šumske tišine do vreve grada, ili pak neke prenapučene, ponekad i puste plaže Mediterana.

Premijeri su jedan od bendova kojeg se trebate potruditi otkriti, a nakon što to učinite iznenadit će vas lakoća poigravanja s glazbom te sva energičnost i maštovitost koja iz nje proizlazi. Otkrit ćete novi, kvalitetan bend kojemu ćete itekako biti zahvalni što su vam pružili vrhunski glazbeni užitak.

 

  1. Ronette on the Bridge
  2. Gornja Ika
  3. Meraxes
  4. Mala Vrata
  5. Vela Vrata
  6. Sierra od none
  7. Gjirokastër
  8. Ronette on the Bridge (End Credits)
90%
90%
  • 9
  • User Ratings (2 Votes)
    9.2
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE