Na prelijepoj austrougarskoj tvrđavi Punta Christo, preko puta nacionalnog parka Brijuni, od 20. – 23. srpnja održao se 15. Seasplash Festival, najveći regionalni festival reggae i dub glazbe. Festival je sva četiri dana ugostio poznata strana i domaća lica na glazbenoj sceni.

Seasplash festival od srijede (19.07.) na jedinstvenoj tvrđavi ugostio je sve ljubitelje reggae, dub, punk, drum and bass, jungle i ska glazbe iz cijele Europe. Festival koji se odvija u malom mjestu Štinjan, pored Pule sadrži ukupno pet pozornica (Mainsplash, Dubsplash, Electrosplash, Beachsplash, Soundsplash). Tijekom dana posjetitelji su mogli uživati u svakodnevnim radionicama, od dub yoge i plesa na svili, DJ radionice, video radionice do izrade dub sirene, kupati se na plaži i uživati na Beachsplash cijeli dan do 21h. Navečer se program odvija na spomenute četiri pozornice na tvrđavi koje su do ponedjeljka rano ujutro ugostile preko 70 izvođača.

Naravno da smo se i mi zaputili u Istru i prihvatili avanturu zvanu – Seasplash. Kako smo došli dan ranije, točnije u srijedu, 19.07., pronašli smo svoje mjesto u kampu i smjestili se. Topla i ugodna atmosfera mogla se osjetiti pri samome dolasku na tvrđavu. Navečer smo krenuli u istraživanje tvrđave i plaže te smo pokušali odgonetnuti što nas to sve čeka sutra. Prvi dan festivala, 20.07. (četvrtak) započeo je žestoko uz punk ritmove. Na Mainsplashu večer je definitivno obilježio Fakofbolan, legendardni punkeri iz Pule, nimalo nisu razočarali te su otvorili uz zagrebački bend One Dread, jubilarni 15. Seasplash. Nakon njih na istom stageu slijedili su Citizen Fish, mješavinom ska i punkrock zvukova, pokazali su svoju originalnost koju njeguju od 1990. Zadnji koji su nastupali i zatvorili glavnu pozornicu bili su Autonomads, bend koji dolazi ravno s mančesterske scene. Na Dubsplash stageu našli su se izvođači poput Genetik Duba, francusko – belgijski dub producent sa sjedištem u Parizu i Bruxellesu, poljski bend Rat, RDH Hi- Fi i moćni Melodub Sound System koji su svojim snažnim i originalnim zvucima zabavili dubere do kasnog jutra.

Photo by: Danijel Kiršić

Nakon burnog i uspješnog otvaranja, drugi dan je krenuo u pravom morskom stilu. Odmorni i spremni, naša ekipica krenula je na Beachsplash gdje su se od 13 sati mogli čuti izvođači: Monkey Train (CH), Selectress Beatroot (A), Bass Maters (HR),… Petak moram priznati smo posebno čekali upravo zbog Bamwisea jer bezbroj puta poslušani Soundproof (album prvijenac) morao se definitivno čuti i uživo. Odradili su to magično. Suradnja Vibronicsa i Consciousa, producenata iz Velike Britanije mogla se čuti odmah nakon Bamwisea, dok su poslije nastupali Paprika Korps, poljski heavy reggae bend koji su koncertno najaktivniji europski bend. Neumorni i energični, omogućili su nam plesanje i uživanje u mješavini punk, rock, reggae, dub glazbi. Na Dubsplashu, zvijezde večeri bile su Mungo’s HI FI koji su započinjali iza ponoći te Digitron Sound, poznati prvi domaći sound system, kojeg su osnovali Radikal Dub Kolektiv i Bamwise.

Photo by: Tomislav Sporiš

Na trećem danu festivala osjetila se već domaća ležerna atmosfera, neki su uživali uz more na Beachsplashu, drugi su odmarali u hammocku i punili baterije do navečer. Kultni bend, Culture Shock rasplesali su nas na Mainsplashu. Bend je pokazao svoju originalnost i dosljednost. Prije njih, atmosferu su zagrijali legendarni jamajkanski trombonist Vin Gordon & The Real Rock Band. Mainsplash zatvara Killo Killo Banda iz Srbije. Na Electrosplashu mogli su se čuti izvođači – Tricky D (HR), Noah Ball (UK), Nobody b2b Damask (A), Bebetto (HR).

Photo by: Tomislav Sporiš

Zadnji dan Seasplasha, 23.7. (nedjelja), nažalost nije zbog određenih okolnosti mogao ugostiti Mad Professora (UK), no Mainsplash ugostio je Pitch Black, projekt koji je osmislio Michael Hodgson, nagrađivani multimedijalni umjetnik i Paddy Free, producent kolektiva Salmonella Dub. Ovi Novozelanđani pomiješali su srodne žanrove i ostavili nas na podiju do kraja programa na glavnoj pozornici. Istu večer nastupali su i na Soundsplashu ECHO BEACH LIFEFIDELITY (Punky-Reggae Set) (D),  FOREIGNERS EVERYWHERE (HR) te  MUNCHIES SOUND SYSTEM (HR) Special Guest.

Što reći nego da nam je sveukupni dojam festivala spektakularan, proslavili smo 15. rođendan svakim danom u veselom i rasplesanom stilu, vidimo se nagodinu. 🙂                                                                                                                          

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE