Drugi dan Weekend Block Party-ja, novog festivala u organizaciji Pozitivnog ritma i The Gardena, nakon jučerašnjeg Zagreb All Stars eventa, bio je predodređen za reggae i dub ritmove, a kao headlineri nastupali su legendarni Lee Scratch Perry i Mad Professor.

Weekend Block Party istovremeno funkcionira i kao najava brojnih ljetnih festivala u organizaciji Pozitivnog ritma i The Gardena, a to su Love International, Defected Croatia, Dekmantel, Soundwave, SunceBeat, Hospitality, Seasplash, Outlook, Dimensions i Slurp.

Poslijepodnevno nevrijeme i grmljavinski pljuskovi bili su određena prijetnja festivalu da se prebaci u unutarnje prostorije The Garden Breweryja. U pivovaru, omeđenu industrijskom zonom, došao sam gotovo na početak oko 19 sati, kada su unutra nastupali Anja G. i Dr. Obi. Pred još slabo okupljenim brojem ljudi, izveli su obrade mnogih, uglavnom roots reggae hitova te ih provukli kroz dancehall ritam u nekim pjesmama. Žanrovski, riječ je o dub glazbi s izrazitim elementima roots reggaea, a uz Anjin lijep vokal polako smo se premještali u dvorište.

U međuvremenu, pripremala se bina vani, budući da je kiša stala i na sreću, festival koji uvodi u koncertnu sezonu na otvorenom, ipak se održao i drugi dan u dvorištu. Uz odlična craft piva i dostupnu hranu nedostajalo je samo malo više topline i manje vjetra, no i to se ubrzo saniralo, kada je na pozornicu došla dobro poznata skupina među domaćim ljubiteljima ovog zvuka, One Dread. Ekipica je odmah privukla zamjetan broj ljudi koji se s vremenom fino povećao, a njihovi coveri reggae hitova tipa Police In Helicopter, Night Nurse, It’s a Pity ili Rally Round, izvedeni na ne tako uobičajen način s tri vokalistice i odlično uigranom ritam sekcijom na mene su ostavili isključivo pozitivan dojam. Vedrina i lepršavost svih članova benda, a pogotovo pripadnica ljepšeg spola primjetno su utjecali na raspoloženje publike, a osim reggae obrada, našlo se tu i funky ritmova i ostalih žanrovskih izvedenica koje su nas uvele u headlinere večeri. Drago mi je da sam ih imao priliku čuti i uživo i da će doći na repete uskoro.

Mad Professor stupa na pozornicu i nakon nekih tehničkih previranja i namještanja, dolazi i Lee Scratch Perry, vremešni 82-godišnji glazbeni inovator i producent kojega ljudima koji će čitati ovaj članak ne treba previše predstavljati. Riječ je o čovjeku koji je uz Boba Marleya (a s njim je i surađivao) najzaslužniji za promoviranje i širenje reggae i dub glazbe i kulture općenito diljem svijeta. Riječ je o čovjeku čiji je osjećaj za glazbu, duhovnost u pjesmama i producentski upliv ostao zabilježen u svim reprezentativnim reggae pjesmama, izdanjima i suradnjama s glazbenicima, a također, riječ je o izrazito talentiranom glazbeniku čija se diskografija i broj suradnji ne može tako lako pobrojati, zabilježiti ni pronaći, a koji se bavio inovativnim eksperimentiranjima sa zvukovima i uspješnim alternativnim rješenjima, naveliko zabilježenima i pamtljivima kroz reggae glazbu i glazbu općenito.

Oko 22:30 Perry i Professor za DJ pultom održali su nastup od nekih sat i pol vremena, provlačući nas kroz poznatije i manje poznate ritmove i melodije, gdje je Perry uglavnom improviziranim recitacijama i stvaranjima zvukova, no i egzotičnim izgledom (ljubičasti šešir s naočalama za ronjenje, crvena brada, uniforma s vjerskim i ostalim obilježjima s ogromnim suncem na leđima itd.) uspješno intrigirao prisutne. Iako se na kraju nije dogodio bis koji je bio tražen te se u pauzama između pjesama publika baš i nije snašla u interpretiranju Perryjevih poruka i rečenica (čovjeka je stvarno teško razumjeti), osim naravno poruka o zajedništvu, ljubavi i onima ”drugima” koji su glasna većina, cijeli nastup prožet je individualnim pozitivnim energijama okupljenih koje su se spojile u kolektiv dobrih vibracija, s Perryjem na čelu koji nikako ne odaje dojam ili se ponaša kao da mu je toliko godina. Čovjek je na turneji s Professorom konstantno, a prije desetak dana proslavio je i rođendan. Unatoč tome što tehnički gledano nastup nije prošao bez pojedinih grešaka u realizaciji i improvizaciji, što Perryja što Professora, atmosfera je bila takva da te pojedine situacije uopće nisu ostajale zamjetne, a hladnoća već odavno nije postojala.

Nakon odličnog koncerta dvojice legendi, svojim setovima počastili su nas Dubolik & Lo Peaks te nešto poslije jedan sat iza ponoći – Bass Culture Sound System. Dub-reggae fešta trajala je sve do 4 sata, a prostor Garden Breweryja napustio sam pri samom kraju. Uvelike se isplatilo što sam se zaputio iz Osijeka vidjeti i čuti sve ove glazbenike, s naglaskom na headlinere te boraviti u pivovari desetak sati. Primijetio sam kako je ova dub-reggae večer imala određenu, nenamjernu simboliku, stavljena kao mala oaza u industrijskoj zoni, gdje su se, barem kroz jednu večer i noć, orili zvukovi ljubavi i poruke slobode. Danas je, kao posljednji dan Weekend Block Partyja, hip hop večer koju predvodi sjajni Pharaoche Monch.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE