Nedavno smo pisali o spotu za stvar “Ajde” koju su uradili vršački reperi Volk (Prva Ekipa) i Mare (The Hoods). Instrumental za tu stvar odradio je Uroš Jovanović a.k.a. Bajke Beatz, mc i bitmejker iz Beograda. Danas vam predstavljamo njegov rad, prvenstveno kao producenta.

Uroš je rođen 1992. u Bajinoj Bašti, a veći dio svog života je proveo u Beogradu. Umjetničko ime Bajke potiče još iz djetinjstva po mjestu rođenja, a repom se počeo baviti od 2008. godine.

“Prvu pjesmu sam snimio kod Raste u kućnom studiju … Kasnije sam se pridružio grupi Počasna Legija u kojoj sam i dan danas. U početku smo kao i drugi kupovali matrice, dok drugar iz kraja nije počeo da radi u programu FL Studio, tada verziji 6, pa sam uz njega naučio neke osnove i tu počinje avantura.”

Skoro sve pjesme Počasne Legije snimljene su na njegove bitove.

“Spremali smo album kao ekipa, međutim, zbog ličnih obaveza nismo uspeli da ga završimo na vreme. Sa tog projekta izašle su 2 pesme, “Plan B”  na kojoj gostuje Dragon i “Ti me ne poznaješ” u saradnji sa ekipom VTO (Verbalno Teroristička Organizacija).”

Kako sam kaže, svoje instrumentale u većini je slučajeva radio na sasvim običnim zvučnicima bez neke profi opreme, kucajući bitove na tipkovnici.

“Što se tiče zvuka kojim se bavim, nije mi stran ni trep, ni grajm, ni orijental, ni regeton, ali sam ipak ljubitelj malo tvrđeg andergraund zvuka. Pre je old school nego new school, pre je snare nego clap, i ti fazoni”.

Tijekom svojeg bavljenja izradom matrica Bajke je surađivao s dosta repera, kako sa srpske, tako i sa balkanske scene.

“Jedna od propraćenijih saradnji je sa Rebijem za kog sam radio matricu za stvar “Nije mi bitno”. Pesma je popraćena spotom i otvorila je prvu sezonu takmičenja “Hip Hop Mreža” 2014. Pored ove stvari postoje još 3-4 njegove pesme koje je snimio na.moje bitove…”

Pored Rebija, surađivao je i sa ekipom Evo Ništa koju čine Dragon, Phoenix i Vice (VTO) kojima je uradio par matrica na albumu.

Jera iz grupe TLV (The Last Voice) priprema stvar na moju matricu koja će, nadam se, uskoro biti snimljena, a imam i dve matrice na novom albumu Mihilowa “Chill Pill”, takođe člana TLV-a. Jedna od većih saradnji mi je gostovanje na albumu zagrebačkog repera JopeSve u inat”, a pesma na kojoj smo radili se zove “Mene nema više”.

Svi oni koji su zainteresirani za kupovinu glazbe i rad sa ovim mladim izvođačem mogu se informirati na sljedećim linkovima:

Soundcloud

Facebook

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE