Povodom nadolazećeg Urban Fest Osijek festivala, odlučili smo porazgovarati sa jednim od glavnih aktera skorašnjih UFO afterpartyja, a radi se o glazbenom entuzijastu i audio inženjeru Ivanu Košćaku, poznatijem kao Kolek3k.

Već si dugi niz godina uključen u elektronsku scenu Osijeka i regije pa te za početak moramo pitati jedno već pomalo i klišej pitanje. Što te povuklo tome zvuku i kako su izgledali tvoji počeci?

Sve je počelo davne 96’ kada nisam niti znao razlog zašto me elektronska glazba toliko privlači. Od tada na dalje sam bio redoviti posjetitelj svih partya na području Osijeka i okolice. 98’ sam kupio prve gramafone te sam 99’ imao prvi javni nastup u malom kafiću u centru grada Osijeka. Od tada na dalje je sve povijest. Vrlo često sam sebe uhvatim da, ničim izazvan, kombiniram ritmove u glavi te ih pokušavam reproducirati udarajući o podlogu koja mi se nađe pod rukom. To se događa otkad znam za sebe, čak i dok sam bio klinac. Elektronska glazba mi je omogućila da pretočim svoje ideje u zvuk.

Poznato nam je da si bio jedan od aktera u organizaciji zadnjeg Valkana Summer Beach Festivala koji se održao u Puli. Kojim spletom okolnosti je do toga došlo?

Definitivno zanimljiv splet okolnosti. Tokom studiranja u Sloveniji me kontaktirao prijatelj (DJ) iz Pule sa upitom jesam li zainteresiran odraditi tehničku logistiku na festivalu te da mu pomognem oko bookiranja DJ-eva. Pošto sam tada radio kao glavni tehničar u jednom od najjačih klubova u Ljubljani uspio sam dogovoriti promo partye po cijeloj Sloveniji za Valkane Summer Beach Festival. Festival je bio odlična prilika za okupljanje prijatelja i vrhunskih, neki od njih svjetski poznatih DJ-jeva: Insolate (tada Miss Sunshine), Volster, Young Miller. Na tom festivalu sam shvatio da je afterparty moj savršeni termin. Od tada na dalje sam se posvetio isključivo afterpartyima što je vidljivo na TRAUM-u.

U koje si još važnije projekte kroz sve ove godine bio uključen?

Huh, teško se sjetiti svih. Definitivno najznačajniji i najveći projekt je TRAUM, ali bih htio spomenuti još samo neke meni drage: Klubnacht, REZ, Pozitiv events iza kojih se krije mnoštvo vrlo dobrih partya sa svjetski poznatim DJ-ima.

Uz to što si DJ također si i audio inženjer s Audio production diplomom stečenom na renomiranom SAE Institutu u Ljubljani. Kako je došlo do odluke za odlaskom u Ljubljanu i kakva iskustva si tamo stekao?

Audio production diplomu sam stekao u Ljubljani, ali diploma je s vrlo poznatog londonskog sveučilišta Middlsex, koje je imalo ispostavu u Ljubljani. Odluka da odem studirati u Ljubljanu je bila vrlo teška jer sam se morao odreći stvarno dobrog života u mome rodnome Osijeku. Vodio sam privatan posao te dosta lagodan život no nedostajao je detalj: nisam zaradivao za život od glazbe / zvuka. Provodio sam dosta vremena radeći nešto što ne volim i odlučio sam stati tome na kraj. Zatvorio sam dosta vrata i okrenuo novi list u životu koji je vezan isključivo uz glazbu i općenito audio.

Nakon povratka u Osijek pokrenuo si Koscak audio. Možeš li nam reći nešto više o tome čime se Koscak audio bavi danas te izdvojiti neke od projekata ?

Po završetku studija audio produkcije sam shvatio da se moram “specijalizirati” na određenim područjima. Koscak audio je rezultat specijalizacije na području zvuka za video te za akustiku prostora. INA, Iskon, Donat Mg, Atlantic su samo neki od brandova za koje sam radio audio podlogu za video reklamu. Neke od njih su se emitirale na nacionalnim TV postajama u udarnim terminima. Radio sam dosta akustičnih projekata za klijente koje ne želim navoditi jer diskrecija je dio ponude Koscak audia.

U posljednje vrijeme često si zauzet radom na Traum projektu zajedno sa Insolate i Volsterom gdje često sviraš u ”afterhours” terminu. No ono što ne znaju mnogi je da si zaslužan za magični light show i vrhunski zvuk koji krasi Traum večeri. Otkuda dolaze uvijek nove ideje i inspiracija za light show koji prirediš?

Jedan od uticajnih “rentalaca” audio vizualne opreme u Hrvatskoj je spazio moj profesionalan odnos prema poslu na samom Valkane Summer beach festivalu te mi odmah ponudio stalan posao u njegovom poduzeću. Prihvatio sam posao te živio i radio u Puli godinu dana nakon završetka studija u Ljubljani. Tamo sam “ispekao zanat” i shvatio da u meni postoji audio vizualni performans koji moram negdje ispoljiti te se rezultat može doživjeti na TRAUM-u. Obzirom na sve kvalitete koje imamo Insolate, Volster i moja malenkost, stvarno bi bilo čudno da se nije izrodio projekat kao što je TRAUM. Mogu reći da je TRAUM rezultat našeg dugogodišnjeg iskustva (više od 10 godina) na području glazbe i svih ostalih vještina koje su potrebne za dugoročno uspješan projekat.

Kako ste zadovoljni sa proteklom Traum sezonom?

Vrlo smo zadovoljni jer smo uspjeli ljudima ponuditi dio svjetske kreme underground elektronske scene. Iako iza svakog partya stoji ogromna količina truda i odricanja sve se zaboravi kada party počne.

Poznato nam je da si veliki vinyl entuzijast. Možeš li nam otkriti koliko vinyla otprilike posjeduješ u svojoj kolekciji te koliko često ju obnavljaš novima?

Kada sam počinjao, 99’ nije bilo druge opcije “DJ-iranja” osim preko vinyla te sam morao imati jako mnogo ploča da bih uopće mogao raditi kao rezident u klubovima. Nisam nikada brojao ploče stoga ne znam koliko ih imam. Kupovina ploča je jedna od bezbroj stvari kojih sam se morao odreći da bih si mogao financirati studij koji je bio btw. extremno skup. Nisam se mogao odreći gramafona pa sam koristio Serato za puštanje kupljenih lossless digitalnih traka. Shvatio sam da je glazba ono što je najbitnije stoga sam pojednostavio stvari i puštam glazbu preko CDJ. Ne mogu se pohvaliti da obnavljam vinyl kolekciju, iako u bližoj budućnosti planiram kupovati neke iznimno rijetke trake na vinylu.

Definiraj vlastiti zvuk kako ga osobno doživljavaš te ima li nekih autora s kojima osjećaš posebnu povezanost u stilu ili koji su ostavili veliki utjecaj na tvoj glazbeni odabir?

Pitanje svih pitanja: definiraj svoj zvuk :). Dosta teško mogu definirati svoj zvuk jer je rezultat slušanja puno različitih žanrova elektronske glazbe stoga ne mogu spomenuti autore. Svaka traka koju pustim je prošla rigorozne audio inženjerske testove u mome studiju da mogu biti siguran da “radi” na plesnom podiju. Takav pristup mi omogućuje da puštam glazbu sa vrlo malo ritmičkih elemenata ali je prožeta sa dugim hipnotizirajućim dionicama koje cijeli nastup povezuju u jednu cjelinu. Uskoro ću staviti snimku sa zadnjeg afterhours TRAUM nastupa na Soundcloud profilu pa ju možete skinuti (bolja je audio kvaliteta kada se download-a) i poslušati.

Osim same namjere da rasplešeš publiku, što svojom glazbom želiš prenijeti te kakve utiske ostaviti nakon svojega nastupa?

Već isprazna fraza je da se želim povezati s publikom, a to i radim. Doslovno prepoznam trenutak kada se konekcija ostvari, može se osjetiti energija u zraku. Pokušavam prenijeti osjećaj koji svaki put osjetim na partyu kada DJ napravi dobru vibru – ne postoji ni vrijeme ni proctor, samo ja i glazba 🙂

Odaj nam neke kratkoročne, ali i dugoročne planove. Možemo li uskoro očekivati i vlastite produkcije?

Imam toliko neizdanog glazbenog materijala da bi ih mogao puštati 24 sata bez prestanka. Imao sam profesionalnu deformaciju da nisam nikada zadovoljan sa trakom, uvijek može bolje, pa nisam ništa izdao. No, to je iza mene stoga svakako možete očekivati izdanja u bližoj i daljoj budućnosti.

Kolek3k – Facebook page
Kolek3k – Soundcloud 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE