front-cover

Naziv albuma: Life Survival Tips

Izdavač: Nocturne Media

Godina izdanja: 2016.

Žanr: stoner, sludge metal

Trajanje: 00:34:22

Broj pjesama: 10

U dvije godine – dva izdanja, jedan je EP zvan “Mouth Full Of Dirt” kojega smo već imali prilike poslušati i prokomentirati te najnovije, “dugometražno” izdanje nazvano “Life Survival Tips” koji je grupu Northern Revival doveo u društvo bendova s debitantskim full length albumima iz svijeta metal glazbe.

Što znamo o grupi Northern Revival? Novosadska četvorka nastala je 2012. godine i u svom zvuku kombinira raznorazne podžanrove, od sludgea, do doom i stoner prizvuka. “Mouth Full Of Dirt” ostao mi je u sjećanju kao veoma jak uradak od samo pet pjesama te sam najavio kako će nas vrlo vjerojatno duži materijal ugodno iznenaditi, još i više od samog EP-ja. Što se zvuka tiče, Revival je ostao jako nabrijan sastav s nabijenim albumom, nisam ih gledao još uživo, no načuo sam i čitao kako su veoma energični na svirkama, stoga su vjerojatno svu žestinu prenijeli i na nosač zvuka. Life Survival Tips, ovoga puta izdan pod krilom Nocturne Media, možda imenom nosi korisne savjete i poučne, pozitivne smjernice, no u suštini, on je veoma prljav, beskompromisan i nebritak album.

Visual art albuma sadržava simbolističke poruke s upozoravajućom krilaticom: “What You consume, consumes you”, pretpostavljajući kako je prst uperen na konzumerističko doba, gdje ljudi nalaze utočište u gledanju i upijanju reklama, oglasa i poruka s, u ovom slučaju televizije, misleći prvenstveno na društvo spektakla kojim smo okruženi, a i čega smo dio mi sami.

Life Survival Tips krije jednu zanimljivost / manu / vrlinu, kako god hoćete, u svakom slučaju činjenicu: produkcijski gledano, album je (ne)namjerno slabiji od prvog izdanja, odnosno, dodatno se produbio taj “stoner sludge” stil, pa tako nailazimo na slabiju čistoću zvuka, kao i na bubnjarske loše snimljene segmente, ne u vidu kvalitete sviranja, već u vidu kvalitete samoga zvuka. Bubnjeve izdvajam kao najveći problem, iako ponavljam, nečijem uhu to može potpuno odgovarati, nekome manje, to je sada više stvar subjektivnog, nego objektivnog dojma. Stoga se u nekim dijelovima može učiniti kako je album snimljen na manje profesionalnoj razini nego što smo to očekivali nakon prvijenca, no opet, stvar je percepcije. Album je inače sniman u studiju Positive Family, a Aleksandar Bojanić snimao je, miksao, producirao i masterizirao album.

Album kreće s uvodnom Switched On, koja nas uštimavanjem i uštekavanjem u pojačalo vodi u Tail Chaser, koja nas odmah asocira na prepoznatljivost i utančanost zvuka grupe. Engleski jezik u izgovoru ponovno je slabija točka, no opet, na sreću, zanemariva stavka, kada se u zvučniku pojave moćne Tongue Twister Titleholder, najavni singl albuma Heavy Deliver Man ili Over The Edge Life Consumer, koja mi je osobno i najdraža traka. Snaga, čvrstoća i prljavost odjekuje cijelim albumom, vokal je interesantan od početka, sve njegove varijacije, višeglasja su pogođena na određenim mjestima što ponovno daje tvrđu i prikladniju atmosferu.

Might in Numbers, Knowledge in Letters nastavlja nabrijanost albuma, gdje se po prvi put na albumu pojavljuje misao kako se možda sredina albuma trebala prelomiti nečim drugačijim i raznolikijim od prethodnih pjesama, iako i ova pjesma krije puno potencijala da postane prepoznatljiva na koncertima. Slijedi From Shit To Roses, također jebena stvar koja uvodi svježinu taman u potrebno vrijeme, zatim dolazi skit They Live, pojava akustične gitare koja odjekuje na ulici okruženoj prometom i ljudskim glasovima u prolazu. Zatim nam dolazi prva pjesma s prošlog albuma, snažna Truth On A Cold Plate, koju su članovi grupe odlučili staviti i ovdje, no, iskreno, sa slabijom produkcijom nego u original verziji. Ipak, pjesma kao pjesma ima odličan heymaker moment te je odličan izbor za uzeti s prethodnika. Album zatvara najduža, progresivna One Thousand Me, koja nosi laganiji ritam od ostatka albuma, koja impresionira uglavnom instrumentalnim dijelovima.

Sada je njihov zvuk prepoznatljiv, a dolazi vrijeme kada nakon predstavljanja albuma po raznim klubovima u raznim državama, razmisle o proširivanju temelja njihovog stila i nadogradnjom s nekim novim, inovativnim aranžmanima. Northern Revival objavio je očekivano snažan, nabrijan i pravi stoner metal album s nekoliko uistinu vrlo dobrih trenutaka.

78%
78%
  • 7.8
  • User Ratings (0 Votes)
    0
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE