Ove godine je Peek&Poke, zanimljiv muzej retro-računarstva u Rijeci čije prostorio su popunjene monumentalnim izdanjima po pitanju informatičkih pomagala, retro kompjutera i igračih konzola, proslavio svoju devetu obljetnicu povodom koje voditelji nisu planirali veću proslavu, ali zato za iduću godinu i deseti jubilej organizatori najavljuju izložbe, radionice, predavanja te, neizostavno, koncerte prigodnih domaćih i stranih grupa.

Za veliko slavlje nagodinu, koje će trajati od 17. travnja do 30. rujna iduće godine najavljuju regionalne electro/industrial velikane iz Laibacha, zatim Blixa Bargelda, frontmena njemačkih industrialaca iz Einsturzene Neubatena. Tu je i rusko-britanska thereministica Lydia Kavina te slovenski zbor Perpetuum Jazzile. Ali daleko najviše je odjeknula glasina kako se pregovara o nastupu sa velikanima svjetske elektronike i istinskim pionirima tog žanra još s kraja 60ih godina prošlog stoljeća – njemačkim Kraftwerkom, premda još ništa nije sigurno.

Osim toga, moguć je dolazak Stevea Wozniaka, suosnivača Applea, dok će suradnja s Pomorskim i povijesnim muzejem Hrvatskog primorja Rijeka rezultirati izložbom Put na Mjesec povodom koje će biti izloženi artefakti i eksponati koji su prethodili  slijetanju na Mjesec 1969. godine, a suradnja s Muzejom istorije Jugoslavije u Beogradu bit će odjelotvorena tako što će biti izložen kamen s Mjeseca, koji je Tito dobio na dar od tročlane posade Apolla 11 prilikom njihovog posjeta Beogradu. Izložen će biti i njemački kriptički stroj Enigma, koji je bio fokus radnje nedavno popularnog filma The Imitation Game.

Bit će predstavljena knjiga Digitalizacija Rijeke o kojoj će govora biti o lokalnim informatičkim stručnjacima i aktivistima dok je ova grana znanosti bila tek u počecima.

Stoga, ukoliko ste u prilici, svakako posjetite ovaj interaktivan muzej koji predlaže i popularni Trip Advisor.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE