Legendarna post-punk grupa Joy Division na današnji je dan, 2.5.1980., održala svoj posljednji koncert koji se održao na Sveučilištu u Birmighamu dva tjedna prije samoubojstva Iana Curtisa.

Prema svjedočenju Davida Prykea, jednog od fanova, članovi manchesterskog sastava kasnili su na koncert, na kojemu je predgrupa A Certan Ratio zagrijavala publiku koja je bila “kombinacija studenata, punkera i rockera”. Cijena ulaznica za koncert bila je 1.75 funti.

Poster posljednjeg koncerta

Poster posljednjeg koncerta

Kada se Joy Division konačno popeo na pozornicu odsvirali su 11 pjesama u 45 minuta. Među njima je bila i nova pjesma “Ceremony” koju će bend izvesti tada prvi i zadnji put, a koja će godinu kasnije postati debitantski singl New Ordera, benda nastalog nakon raspada Joy Divisiona, na njhovom prvom albumu “Movement”.

Frontmen Ian Curtis navodno je imao problema već na koncertu u High Hallu, gdje mu se pomagalo da se ne sruši s pozornice i kod silaženja na kraju koncerta. Dva tjedna nakon koncerta, Joy Division su trebali otići na prvu sjevernoameričku turneju koja je trebala krenuti 19. svibnja, no dan prije, 18. svibnja Curtis se objesio u kuhinji svoje kuće.

đoj
Nažalost, mjesto gdje je Joy Division odsvirao svoj posljednji koncert više ne postoji; High Hall dvorana s vremenom se preimenovala u Chamberlain Hall, a u siječnju 2014. godine je srušena (nakon nekorištenosti od šest godina).

Ostavština na koncert i dalje živi, budući da je  službena snimka s miksete objavljen kao dio  kompilacijskog albuma “Still” iz 1981.
Posljednja pjesma te večeri, te konačna pjesma ikada u izvedbi Joy Divisiona – bila je “Digital“,

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE