Renomirana domaća etno glazbenika, kantautorica i pjesnikinja, Lidija Bajuk, sa svojim će kvartetom održati koncert u zagrebačkom Jazz Baru Melin 9. svibnja ove godine.

Lidija Bajuk je od rane mladosti povezana s glazbom, prvo kroz sviranje violine, a kasnije i gitare. Kao kantautorica je u osamdesetim godinama nastupala s Johnom Mayallom i Joan Baez, a u devedesetima se zainteresirala za tradicijsku glazbu. Zajedno s Dunjom Knebl i grupom Legen bila je rodonačelnica etno žanra u Hrvatskoj, a sve je to zabilježena na kultnoj kompilaciji “Ethno Ambient Live” iz 1995. godine.

Zahvaljujući interpretaciji vlastite pjesme Zora-djevojka dojmljivim etnonastupom na Dori 1997. godine, pozornost šire javnosti tada privlači novi glazbeni žanr, a Zora-djevojka uvrštena je među rado emitirane domaće evergrine.

Od utemeljiteljske 1994. do danas hrvatska etnoglazbena scena utire, odolijeva, podsjeća, ustrajava, nadahnjuje. Ovog proljeća i ljeta na nekoliko će hrvatskih festivala obilježiti 30. obljetnicu svojeg postojanja. Taj svečarski niz svojim etnokoncertom započinje Lidija Bajuk Quartet u Melin Jazz Baru otkačenoga retroštiha i izvrsne vinske karte, nezaobilaznoj točki predaha svakom pohoditelju osebujne zagrebačke Tkalče.

Osim naslovne glazbenice ovjenčane s desetak glazbenih nagrada (među kojima također Večernjakovom ružom i dvaput Porinom) i vlasnice devet samostalnih audio-albuma (Zora-djevojka, Kneja, Tira les, Luna, Zipčica, Matapur, Prelja, Senjico senjala, Pjesnolika), članovi benda su još Stanislav Kovačić kao violončelist i dobitnik tri nagrade za primijenjenu glazbu, Borna Šercar kao udaraljkaš te četverostruki dobitnik Porina i dvostruki Statusa, Jadran Jeić kao nagrađivani prateći vokal i tradicijski svirač.

Aranžmanski i interpretacijski propitkujući pomno izabrane tradicijske pjesme s raznih hrvatskih strana, iznimni Lidija Bajuk Quartet najfinijim nitima mitsko-bajkovitoga glazbenog tkanja poziva na introspekciju hrvatskoga glazbenog nasljeđa na originalan, poticajan i životvoran način.

Uronite u svibanjsko-mistično gornjogradsko okruženje, proniknite u njegova tajna značenja i toliko nam svima potrebne poruke podrške, razumijevanja, uzajamnosti, naklonosti, nježnosti, uzajamnosti i ljubavi! Više informacija pronađite na službenom eventu.

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE