Adam Semijalac (Bebè Na Volè) 08. svibnja u dvorani Vatroslava Lisinskog održat će koncert uz zadarski zbor Fige s kojim promovira svoj hvaljeni album “Ode dite” u jedinstvenom aranžmanu.

Adam Semijalac, donedavno poznatiji kao Bebè Na Volè, originalno je ime na glazbenoj sceni već dva desetljeća, tijekom kojih se istaknuo kao jedan od najvažnijih domaćih blues-gitarista, pjevača i autora. Svojim je albumima Time of great depression i Hate is a wonderful thing 2015. i 2018. privukao pozornost šire glazbene scene, da bi prošle godine dvama albumima predstavio originalnu stilsku viziju tradicijskoga glazbenog naslijeđa.
Prvi prošlogodišnji album Moje srce se reskoli album je s obradama narodnih pjesama koji je Adam snimio u suradnji s našom uglednom etnoglazbenicom Dunjom Knebl, dok je samostalan autorski album Ode dite izuzetno glazbeno djelo nadahnuto glazbenom baštinom i folklorom našega podneblja, koje je oduševilo i domaću i inozemnu publiku i kritiku. Na albumu je Adam odsvirao tradicijske instrumente dangubicu i bugariju na originalanbluzerski način stvorivši dojmljivo glazbeno pseudonaslijeđe.
Album Ode dite objavljen je u svibnju 2023., a koncertnu promociju doživio je tek godinu poslije jer je sam album sniman u teškoj životnoj situaciji za Adama, koji je nakon operacije karcinoma štitnjače izgubio glas. Na albumu je uspio otpjevati sve pjesme, ali glas mu se nije dovoljno oporavio da bi mogao održati cjelovečernji koncert. Na ovom će ga koncertu stoga pratiti članice zadarskoga zbora Figes kojima je već nastupio prošle godine.
Lisinski srijedom & Izvorišta premijerno predstavljaju koncertnu promociju cijeloga albuma Ode dite vokalno osnaženoga glasovima Vinke Bedeković, Zrinke Džoić, Tine Mijolović, Ines Stefanovske i Ana-Marije Zubčić.
„Je li to blues? Je li to hrvatska narodna glazba? Je li to slide gitara? (Na ovo zadnje mogu odgovoriti: ne – to je dangubica, glazbalo s pet žica.) No neću pokušavati ovoj glazbi pripisati bilo koju kategoriju jer ona djeluje izvan njih. Najbliža usporedba koju mogu napraviti je s Blind Williejem Johnsonom – ali samo ako se preselio iz Teksasa da postane bard u Zagrebu.” Ted Gioia.
„Pjesme su zapravo nastale kao rezultat tog njegova istraživanja hrvatske autohtone glazbene baštine, u koju je proniknuo do te mjere da baš sve pjesme zvuče kao da su folklor koji je negdje pronašao i sada nam predstavlja. Njegovi su stihovi teški, opori i mračni, ali kao i većina pjesama iz naroda, govore o svakodnevnom teškom životu. Semijalac koristi najjednostavniji pučki način izražavanja koji kombinira s bluesom odsviranim na hrvatskim tradicijskim instrumentima. Taj eksperiment nije mogao bolje uspjeti tako da je doista nastalo izvanserijsko glazbeno djelo globalnog dosega.” Dubravko JagatićNacional
Gotovo sve pjesme bezobzirno udaraju i ne pitaju ništa, to su jednostavne, katkad i politički nekorektne riječi koje iz minimuma kažu maksimum i to čine uglavnom dobro. Dodatan plus je raspored pjesama s jakim početkom (Kajanje), sredinom (Nije moje) i krajem (Ode dite)… Ode dite je album s bojom, okusom i mirisom, s bojom očaja čovjeka koji se bori jer više nema što izgubiti, s okusom ljute rakije i mirisom napuštenih sela.” Zoran TučkarRavno Do Dna
Ulaznice po cijeni od 20,00€ možete nabaviti na stranicama Lisninskog, odnosno u sustavu ulaznice.hr.

Share.

About Author

"Bio sam na previše koncerata", reče nitko nikad. Osim glazbenih tekstova, urednik je i autor portala Nepopularna psihologija.

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE