Rapetek, kultni koncertni program koji je u slovensku metropolu donio svakakvih evenata – pogotovo uz svoj Rapetek Extra (koji sam osobno posjetio 2016. godine kada je nastupao Mobb Deep u Cvetličarni) – jučer je održao novo izdanje. Tim više, bilo je to jedno od izdanja sa sufiksom “Extra”, koje podrazumijeva stranu zvijezdu.

Gost je bio Conway the Machine, kultno ime rap scene Buffala. Njegova karijera ozbiljnije je započela u godini ozbiljnijeg ranjavanja koje je jedva preživio 2012. godine, kada on i polubrat, također utjecajni reper Westside Gunn, osnivaju indie label Griselda Records. Kroz sljedećih nekoliko godina, Griseldin roster okupio je nekolicinu perspektivnih imena i objavio izdanja koja su za uho zapala Eminemu i Jay-Zu, između ostalih. Ipak, 2022. godine Conway napušta Griseldu te osniva Drumwork kolektiv, koji ga je i dopratio u Ljubljanu; no krenimo redom.

Program u Gala Hali, odnosno ljetnom vrtu, započeo je oko 21h, kada su pred okupljene stigli Vuki Vuk i Sajkoslav, članovi domaćeg kolektiva Munje uz DJ Borka. Momci su pošteno odradili svoje predviđeno vrijeme prije nego su binu zauzeli članovi zagrebačke klike Tvrdokor – kolektiva iza TDKM digitalnog labela, kojeg nazivaju “balkanskom Griseldom”. Tibor, Noti Limun i AGC na mikrofonima i Noki Nole za DJ pultom su svoj nickname opravdali budući da su svojim ‘raspadnutim’ nastupom i adlibovima ponešto evocirali izričaj Griselde, a pritom bivajući puno interaktivniji i zanimljiviji za publiku, barem gledano iz mojih očiju. Pozdravili su brata Spikera koji odrađuje vrijeme, razloga zašto nećemo pisati i zahvalili se domaćoj publici.

Tvrdokor (Tibor, Noti Limun, AGC)

Potom je uslijedio dio koncertnog folklora kojeg osobito mrzim na rap koncertima, mahom stranih zvijezda. Prateći tour DJ za Conwayja, KNDRX, bio je strašno napor u operaciji odugovlačenja nastupa glavne zvijezde. Prema rasporedu i timetableu, čije se rasporeda nikad ne držim kao pijan plota i razumijem odstupanja, Conway je trebao nastupiti u 21:45. Stvar se pomicala s vremenom, ali nisam očekivao da će zvijezda večeri na binu izići tek u 23:15.

U redu, valja prispomenuti da su svoju priliku za showoff pred Ljubljančanima dobili čak i sami DJ KNDRX, koji je očito reper kad nije DJ za renomiranije repere te dvojac iz Drumworka, E Murda i Maverick Magadino. Međutim, konstantno odugovlačenje je ono što mi je zasmetalo, konstantna deranja Ljubljana, are we ready”, “hiiiip-haaaaap” i slično što se ponavlja u nedogled u više navrata. Jasno, to ne može biti krivica organizacije koja odokativno određuje vrijeme nastupa, a i pitanje je koliki utjecaj mogu organizatori imati na izvođača i njegov plan i program, jednom kada sa svojom pripadajućom klikom sleti u mjesto radnje.

DrumWork (E Murda & Maverick Magadino)

Sve te žalbe pale su mi u vodu kada je na binu stigao Conway. Sama njegova pojava, kao i cijelog entouragea (članovi Drumworka, back vokal Gooseby theWay, CEO Born Baked kolektiva) te zaštitara, dala je dojam ozbiljnosti, da je vrijeme za jedan rap klasik kakvom se ipak ne svjedoči svaki dan. Kroz narednih sat vremena, prošarao je Conway nizom svojih hitova – od najrecentnijih stvari kao što je Vertino s Joeyjem Bada$$om, do featova i obrada DMX-a (Hood Blues), ponešto Griselde (DR Birds), Alchemista (’94 Ghost Shit), Joynera Lucasa (Sticks & Stones) te Westside Gunna (The Cow). Osobito je veliku reakciju domaće publike Conway – osvjedočeni fan NBA košarke što se iščitava po mnogobrojnim referencama u pjesmama – negdje na pola koncerta kada je skinuo duksu i svima pokazao Dončićevu 77-icu iz Dallasa, na sveopće oduševljenje.

Conway the Machine

Kontemplativni, ranjivi, a istovremeno sirovi rap bufalskog (piše li se tako?) podzemlja, u koje je Conway bezmalo položen vodoravno, imao je vrhunsku prođu kod domaće publike koja je, dojma sam, složna u izrazito pozitivnoj ocjeni koncerta. Barem po onome što sam ulovio na koncu osluškujući reakcije. Sve u svemu, kada je završio, mnogobrojni chantoviMAKINA”, kao i Griseldinim artistima svojstveno “pu-pu-pu” puftanje, kako bi rekao Ajs, nisu rezultirali bisom – što izuzetno pohvaljujem. Treba stati na kraj kulturi bisa na koncertima.

Rapetek je još jednom pokazao kvalitetu naslonjenu na višegodišnju tradiciju te mogu samo izraziti zahvalnost sa svoje strane, kao i očekivanje – tko će li biti gost idućeg Rapetek Extra programa?

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE