Nakon malo manje od dvije godine i fantastičnog koncerta u Močvari, “suvremeni hipiji koji sumiraju cijeli kozmos žanrova”* Yin Yin vraćaju se na isto mjesto promovirati svoj novi album “Mount Matsu”. Datum ove izuzetno eklektične svečanosti je 6. ožujka 2024.

Grupa je osnovana 2018. u nizozemskom Maastrichtu, a odmah su svojim radom zaintrigirali ljude iz Les Disques Bongo Joe, jedne od trenutno najvažnijih funk izdavačkih kuća na svijetu. YĪN YĪN funk uzimaju kao osnovu, a svoj izričaj uglavnom vežu uz glazbu iz Južne Azije 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, popularno zvanom ‘thai funk‘. Naime, kada su Amerikanci ratovali u Vijetnamu i okolnim zemljama, sa sobom su ponijeli i glazbu koja je na tom području doživjela sinergiju s tradicijskim zvucima te postala iznimno popularna među domicilnim stanovništvom. Svjetsku popularnost te glazbe napravili su razni ‘diggeri‘ koji su početkom 21. stoljeća objavljivali thai-funk kompilacije, a uskoro su se pojavili i bendovi koji sviraju glazbu inspiriranu tim zvucima.
YĪN YĪN se smatra jednim od najvažnijih modernih bendova koji se poigravaju s thai-funkom. Od svojeg prvog EP-a osvojili su plesne podije, a album “The Rabbit That Hunts Tigers” iz 2019. gurnuo ih je među najvažnije izvođače bogatog Bongo Joe kataloga.
No, iako je album doživio veliki uspjeh, pravu snagu YĪN YĪN crpe na live nastupima. U to su se uvjeriti svi koji su u Močvaru došli pogledati promociju njihovog drugog albuma – “The Age Of Aquarius” kojeg ja izdala najbolja world music izdavačka kuću na svijetu – Glitterbeat Records, čiji je suosnivač hrvtaskoj publici jako dobro poznati Chris Eckman.
Oni će također izdati i treći album “Mount Matsu” koji je svjetlo dana ugledao 19. siječnja 2024. Iz benda najavljuju da će ovo izdanje, kao što pomalo i samo ime sugerira, biti pod snažnim utjecajem japanske kulture, ali i da je ono rezultat “demokratskih procesa četvero glazbenika koji su usput postali prijatelji”. Ljubitelji disco psihodelije, funka i svakorazne glazbene egzotike, ali i oni znatiželjnici koji dođu vidjeti zbog čega je nastao hajp oko nekog benda, nipošto ne smiju propustiti ovaj koncert.
Ulaznice pocijeni od 18 eura se mogu kupiti u Dirty Old Shopu i online preko CoreEventa.
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE