Skladatelj, dirigent, producent i najbolji alt-saksofonist na svijetu, koji je na početku devedesetih postao mladi lav impro-jazz scene među metalcima, pankerima i rockerima, John Zorn, ponovno se vraća u ljubljanski Cankarjev dom 29. travnja.

Svojim avangardnim i eksperimentalnim pristupom skladanju i improvizaciji izvan mainstreama, Zorn klub čini velikom temom za neke od najznačajnijih i najživljih glasova današnjice. Gallusova dvorana Cankarjevog doma nije nepoznata za Zorna. S dva koncerta je nastupio na 60. Jazz festivalu Ljubljana, a sa svojim virtuoznim i dramatičnim novim Masada kvartetom, Zorn se vraća 29. travnja.

Masada pjesmarice su zasigurno najvažniji dio kreativne povijesti ove kultne osobnosti njujorške glazbene scene. John Zorn je počeo izdavati Masada pjesmarice na početku devedesetih, nakon što je sa Naked City preokrenuo sve što je moguće. Inspiraciju za Masadu pronašao je u kombinaciji nove (radikalne) židovske kulture i glazbe akustičnog kvarteta Ornetta Colemana (Coleman, Don Cherry, Charlie Haden, Billy Higgins) iz kasnih pedesetih, koji i danas ostaje ključni ansambl za razumijevanje prošlosti i budućnosti jazz glazbenih praksi. Zornovi prijatelji (Dave Douglas, Greg Cohen i Joey Baron) su duboko zaronili u ovu materiju na deset studijskih albuma za japansku izdavačku kuću DIW (naslovi albuma su slijedili hebrejsku abecedu), nakon čega je za Zornovu izdavačku kuću Tzadik izdano još nekoliko koncertnih albuma i po uzoru na Colemanov ansambl Prime Time iz osamdesetih, prešli su na Electric Masada.

Ovdje treba istaknuti dvostruki koncertni album “The Mountains of Madness“, jer je polovica albuma nastala na koncertu u Gallusovoj dvorani CD. Electric Masada možemo navesti kao prekretnicu Zornovih veza s Ljubljanom. Prije toga smo bili svjedoci Naked City i Masade, a zatim The Dreamers, njegovom solističkom recitalu na orguljama (također izdanom kod Tzadika) i The Bagatelles Marathon. Ali to je samo dio njegovog impresivnog opusa, koji samo u izdanjima albuma premašuje brojku sto pedeset, da ne spominjemo brojna djela za različite sastave suvremene glazbe koji izvode njegove kompozicije. Sve navedeno ipak nije dovoljno da brojni poznavatelji novi Masada kvartet ne bi nazvali “najuzbudljiviji ansambl Johna Zorna”. On inače izvodi the best of Masadinih pjesmarica (uskoro izlazi drugi album), ali po onome što je čulo, jasno je da je Masadin odmor na groblju Manhattana bio samo skupljanje energije za povratak u budućnost. Ovaj telepatski bend je istovremeno virtuozan, dinamičan, dramatičan i melankoličan.

Ulaznice je moguće kupiti po cijeni od 30 eura putem ovog linka.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE