Zahvaljujući mnogobrojnim dobrim komentarima i pohvalama, iznova će se održati, druga po redu, osječka projekcija glazbenog dokumentarnog filma ‘Bankina’.

Film o osječkoj glazbenoj sceni i događaju koji je na jednu večer tu scenu ujedinio prikazat će se u osječkom Barcelona pubu 12. siječnja (petak) s početkom u 21 sat. Uz film koji govori o osječkoj alternativnoj glazbenoj sceni, moći će se uživati u slušaonici osječkih bendova koji su obilježili scenu posljednjih desetljeća prije i poslije projekcije filma.

ŠTO JE „BANKINA“?
Osijek je oduvijek bio grad koji je imao snažnu i koherentnu alternativnu scenu, unatoč brojnim preprekama koje su mladim i neafirmiranim bendovima stvarale izazove za kvalitetnije djelovanje. Dokaz da je scena itekako postojala bila je potreba za organiziranjem događaja koji će okupiti brojne bendove s područja Grada na Dravi.
Bankina je bila jednodnevni događaj koji se odvio 2016. godine u podrumu noćnog kluba Exit u osječkoj Tvrđi, a okupio je tadašnji presjek alternativne scene koja je djelovala u gradu tijekom 2010-ih godina i ranije. Događaj se odvio u trajanju od 19h navečer do ranih jutarnjih sati, a kroz tu noć na maloj bini kluba, u moru dima i kondenziranog znoja, nastupilo je 14 sastava. Događaj je tada prošao ispod radara bilo kakvog mainstream ili nezavisnog medija, osim glazbenog portala i udruge Mixeta Media, koja je i sama sudjelovala u realizaciji i promociji događaja. Unatoč tadašnjoj nevidljivosti, ima onih koji se i danas sjećaju.
Iz želje za sjećanjem i čuvanjem zapisa u vremenu proizlazi ovaj dokumentarni film, velikim dijelom što je, na svu sreću, snimljeni materijal ostao jedva sačuvan. Bila bi šteta da materijal nikada nije ugledao svjetlo javnosti, stoga slijedi ovaj uradak, sedam i pol godina nakon održanog eventa.
Film prikazuje tadašnja razmišljanja mladih ljudi na osječkoj sceni, probleme i izazove s kojima se suočavaju, pozitivne i negativne perspektive, ali i retrospektivu na sami događaj nekoliko godina kasnije. Za neke je ovo Proustov kolačić no, što je najvažnije, ovo je dokument jednog vremena spašen od zaborava.
Autor filma je Mislav Bartoš, a svi detalji nalaze se na SLUŽBENOM EVENTU.
Projekcija filma u Barcelona pubu potpuno je besplatna za sve zainteresirane.
Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE