U subotu, 15. srpnja, pod vedrim zvjezdanim nebom ljetne pozornice u prekrasnom ambijentu Opatije, održan je koncert svjetski poznate pjevačice i kantautorice Norah Jones. Presjek hitova u posebnom ugođaju bio je siguran recept za koncert za pamćenje.

Ugođaj za pamćenje iliti “dat vibes”

Ono što se ne može ne spomenuti jest izbor lokacije i vrijeme koje je dalo posebnu notu ovom koncertu koji ne bi bio isti bez toga. Opatija kao izbor lokacije je za glazbenike poput Jones pun pogodak. Taj grad u kojem se uistinu osjeti ljepota i opuštenost na svakom koraku savršena je podloga za soundtrack kakav nam je Jones pripremila. Vrijeme je također poslužilo pa smo uživali pod vedrim zvjezdanim nebom ljetne pozornice u prekrasnom ambijentu. Unatoč svjetlosnom zagađenju, zvijezde su bile vidljive i mamile su pogled dok je prostor ispunjavala iznimno ugodna glazba Norah i pratećeg benda.

Jedino što je pokvarilo tu atmosferu su ljudi. Ne mislim to u smislu “autor je mizantrop” koji mrzi sve ljudsko, nego mislim na ljude koji ne poštuju satnicu koncerta u prostoru poput ovoga. Ako ste bili ikada na koncertu u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, znate da ukoliko dođete nakon početka koncerta morate pričekati kraj izvedbe tijekom koje ste došli da uđete u dvoranu. Ima to i praktičnih razloga (svijetlo od hodnika), ali i zdravorazumskog pokazivanja poštovanja. Ne moraš se gurati kroz cijeli red i svima poremetiti uživanje u prvim pjesmama jer nisi krenuo na vrijeme.

Koncert u Opatiji je bio najavljen s početkom točno u 21:00h, bend je izašao na pozornicu u 21:15h. No kao da ni to nije bilo dovoljno, ljudi su prve tri pjesme hodali uokolo tražeći svoj sektor, red i mjesto, smetajući svima na putu. U redu ispred nas je žena pala dok je prolazila što je izazvalo metež pošto se radi o nešto starijoj osobi koja si je uzela vremena da ustane i dođe sebi. Gospođo, ako ovo čitate, sljedeći puta dođite ranije uzmite si hladno pivo, zavalite se u svoje mjesto pa neće biti žurbe i padanja između redova. Ljetna pozornica i koncert poput ovoga, plodno su tlo za implementaciju modela Lisinskog koji apsolutno podržavam.

Igranje na sigurno s dozom originalnosti

Bend koji je pratio Norah Jones na pozornici pokazao je odličnu uigranost. Priredili su izvrsnu izvedbu, sigurno držeći osnovnu liniju poznatih studijskih aranžmana, istovremeno si dopuštajući da malo odstupe od uobičajenih postava. S početkom koncerta pomalo me brinulo kako bi mogli ostati “na sigurnom” unutar studijskih aranžmana, Norah i dečki su me na svu sreću brzo razuvjerili. To je jedna on najboljih stvari kod nastupa uživo, prilika da dobijemo novi doživljaj poznatih pjesama koje nas onda iznova oduševe uzevši nas pod svoje krilo. Ovo je bilo najviše očito kod izvedbi “Nightingale” i “Come Away With Me” koje su nas odnijele na neko drugo mjesto.

Osim spomenutih, istaknule su se i “Sunrise” i “Flame Twin“. “It’s Gonna Be” je pokazao jednu pomalo funky stranu sastava koja je izvrsno prodrmala iznimno mirnu atmosferu koja je vladala. “Waiting” nam je donijela Norah na gitari umjesto na klaviru gdje je provela većinu koncerta, što je publika odlično dočekala. U tom trenutku smo nešto više zaplovili u bluz vode koje su se odlično uklopile u aranžmanu benda.

Bilo je jako zanimljivo kako je na bisu Norah promijenila odluku koju će pjesmu odsvirati nakon što je netko viknuo svoju želju. Ideja joj se jako svidjela, te je skinula gitaru, sjela za klavir i odsvirala “Tragedy” te nastup zaključila s poznatom “Turn me on“.

Jedini diskutabilni nedostatak, koji je po nekima prednost, ovog nevjerojatnog koncerta bio je kapacitet ljetne pozornice. Unatoč njezinoj ljepoti, činjenica ostaje da je ljetna pozornica podosta mal koncertni prostor, što je utjecalo i na cijenu karata. S druge strane, ovaj prostor je dao posebnu notu intimnosti i bliskosti tijekom koncerta.

Bilo kako bilo, koncert Norah Jones bio je poseban glazbeni događaj koji je okupio između ostalih i naša glazbena lica koja smo primijetili u publici. Talent, autentičnost i posebno topao vokal Jones nedvojbeno su dirnuli prisutne očarali su sve prisutne i ostavili dojam koji će dugo ostati u sjećanju. Opatija je još jednom potvrdila svoj status posebnog odredišta za kulturne događaje, te se veselimo sljedećem putovanju s ljetnom pozornicom kao odredištem.

Share.

About Author

"Bio sam na previše koncerata", reče nitko nikad. Osim glazbenih tekstova, urednik je i autor portala Nepopularna psihologija.

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE