Brkovi predstavili svoj novi album “Krvava novčanica” u rasprodanoj Tvornici kulture i napravili opću feštu za staro i mlado.

Kao što smo već pisali, poznati punkfolwelness sastav Brkovi nedavno su nas počastili novim albumom. Prvo je ovo izdanje nakon benda nakon albuma “Brkovi su da se vole” iz 2020. godine. Nakon izdanja albuma 10. ožujka, bilo je ovo prvo predstavljanje albuma publici uživo, nakon onog u Rijeci dan ranije.

Odmah u glavu s novim

Brkovi su rasprodali Tvornicu Kulture te je bilo za očekivati gužvu, šutke, leteće pivo i dobro iznojavanje uz onaj “spa” efekt Brkova. Odmah po izlazu na pozornicu, dečki su otvorili koncert s novim pjesmama. Dobro izmiksani, “Hej Konobar“, “Krvava Novčanica“, “Govno” i “Bauštela” su odjeknuli Tvornicom.

Publika je, čini se, prošla test upoznatosti s novim pjesmama. U mjesec dana, tekstovi su već bili naučeni i spremi za sing-along i popunjavanje praznina koje nam je Šemso ostavio. Osim pjesme za sve konobare i utjehe koju pružaju, pjesma “Govno” je oda svim neostvarenim muškarcima koji su “zapeli” u nekom trenu u životu. Sam Šemso je s nama podijelio da mu se puno ljudi javilo koji su su se pronašli u ovoj pjesmi. Nadamo se da će ih barem malo trgnuti za proaktivnije hvatanje u koštac sa životom.

Foto: Luka Antunac

Bauštela je donijela “shout out” onim među nama koji svoju krvavu novčanicu zarađuju na skelama. Ovo će i biti manje-više to to od novih pjesama. Kasnije ćemo čuti još, sada već poznati singl, “Više ni pankeri ne slušaju punk” koji je oduševio publiku i predstavlja možda i najjaču pjesmu benda u posljednje vrijeme. Ovome svjedoče i slušanja/pregledi na različitim platformama koji su ju zacementirali kao klasik te vjerujemo da će se zadržati na set listama benda. Jedino žaljenje je što nismo čuli nove “Tom Cruise” i “A kada padne noć” koje su mi se učinile izvrsne za ovu set listu, no možda dogodine!

Baka zna znanje

Nastavak nam je dao presjek hitova benda koji uskoro puni dvadeset godina stvaranja. Veseli nas i turneja za obilježavanje dvije decenije Brkova koju je bend sinoć najavio. Kako bend već ima staža iza sebe, očekivano je da je i promijenio svoju postavu nekoliko puta, a bivši članovi su dobili i zahvalu tijekom koncerta za svoj doprinos instituciji Brkova. Ovdje koristimo priliku da pohvalimo dva novija člana benda na gitarama, Alena Vlajnića Talentina i Igora Paspalja, koji su itekako opravdali svoje mjesto na pozornici.

Foto: Luka Antunac

Jako zanimljiv moment je bilo otkrivanje inspiracije za naslov pjesme “Nije Život Cvjetno polje“. Naime, Šemso nam je priznao kako je to bila česta izjava njegove bake koja ga je često čuvala kada je bio mali. Nemamo što za dodati osim da baka zna znanje.

Svi smo iz iste pi*de ispali

Teško je izdvojiti neke pjesme od ostatka setliste jer se činilo kako je publika svaku dočekala s novom razinom euforije. “Cvjetalo je meni cvijeće” je donijelo veseli ples i naizmjenično pjevanje s bendom, dok smo tijekom “Kurvo prokleta” mogli vidjeti više šutki koje se događaju istovremeno na različitim dijelovima dvorane.

Brkovi su poznati po improviziranim coverima poznatih pjesama usred setliste. Ovi momenti uvijek razvesele publiku, a ovaj puta smo tako uživali u hitu Severine “Razočarao si me” u čiju smo se izvedbu uključili kao kolektiv. Koncert je bio pun snažnih poruka, a rekavši kako smo svi isti i pozivajući na jednakost i smrt diskriminaciji, Šemso nas je uveo u hit “Pizda Materina” koji je izveo skupa s publikom.

Foto: Luka Antunac

Gesta benda vrijedna spomena i svake pohvale jest shout-out Danijelu i njegovoj majci. Danijel je fan benda kojemu je zbog zdravstvenog stanja potrebna pratnja i pomoć. Osvrnuvši se na poražavajuće rezultate vladajućih institucija po pitanju osiguravanju asistenata, Šemso je u nekoliko navrata pozdravio Danijela te je obećao da i on i njegova majka imaju zauvijek besplatan ulaz na koncerte Brkova.

Ako je ovaj koncert pokazao išta, to je da su Brkovi i dalje u stanju izbaciti jak album i nakon godina i godina stvaranja. Kao i to da je to bend pun pozitivnih poruka, ljubavi i uvijek spreman za napravati dobru feštu za staro i mlado. Do sljedećeg puta ostaje jasno samo jedno, Brkovi su da se vole.

Setlista:

  1. Hej Konobar
  2. Krvava Novčanica
  3. Govno
  4. Bauštela
  5. Meti Ispred Svojih Vrata
  6. Cvjetalo je Meni Cvijeće
  7. Sloboda
  8. Šef
  9. Ništa Više Mi Ne Značiš
  10. Ornela
  11. Boli Me
  12. Srećo Laku Noć
  13. Mala
  14. A Ja Ću Da Pijem
  15. Opasno se drogiram
  16. Nije Život Cvjetno Polje
  17. Nisam Ja Za Tebe
  18. Hormon Sreće
  19. Znanac
  20. Balkan Star
  21. Razočarao si me (Severina improv cover)
  22. Bolje Da Sam S Frendovima Pio Rujno Vino
  23. Tolerancija
  24. Kurvo Prokleta
  25. Više Ni Pankeri Ne Slušaju Punk
  26. Hoću Da Mi Dijete Sluša Narodnjake

  1. Samo Pijan Mogu (Bane Bojanić cover)
  2. Seks i Droga
  3. Pizda Materina
Share.

About Author

"Bio sam na previše koncerata", reče nitko nikad. Osim glazbenih tekstova, urednik je i autor portala Nepopularna psihologija.

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE