Nakon Shortparisa, nastavljamo davati platformu bendovima čiji je zvuk, poetiku i živote zauvijek obilježio rat u Ukrajini. Ploho i ШТАДТ/Stadt su i u ranijem radu pokazivali smisao za tragediju i besmisao, ali nedavni događaji su svemu dali neizbježni ton urgentnosti. Slično našim bendovima koji su za vrijeme rata morali izraziti NEŠTO, SADA, da bi se orijentirali u grozomornim okolnostima.

2020., Ploho je prešao u Artoffact Records, a iste godine njihove pjesme bivaju uvrštene na soundtrack filma “Isaak”, odabranog kao litvanskog kandidata za najbolji međunarodni igrani film na 94. dodjeli Oscara. Članovi benda također su sudjelovali u jednoj od scena igrajući ulogu izmišljenog ansambla lenjingradske rock scene.

U veljači 2022. bend je započeo snimanje posljednjeg albuma “When the soul sleeps”. Početak ruske invazije na Ukrajinu isprva je zaustavio snimanje na neko vrijeme, ali kasnije su ti tragični događaji uvelike utjecali na album. Glavni pjevač i frontmen Viktor Uzhakov bio je odlučan završiti ga, ali je dodao nekoliko pjesama napisanih u ožujku 2022. koje opisuju njegove emocije s obzirom na strah za tamošnjim ukrajinskim prijateljima i cijelu tragediju.

Do kraja ljeta iste godine album je završen u legendarnom studiju “Melodiya” nakon čega je bend službeno zauvijek napustio Rusiju i preselio se u Beograd gdje se i sada nalazi.

Prije Ploho nastupit će ШТАДТ/STADT, ukrajinski EBM/darkwave umjetnik iz Donjecka, pravim imenom Dmitry Filyushin. Filyushin stvara glazbu koja odražava stalno promjenjive okolnosti u njegovom životu. Rođen u Donjecku u Ukrajini, 2018. pobjegao je od rata u Moskvu, gdje je vodio nomadski život. Iskustvo couchsurfinga, švorca i neposjedovanja ikakvih stvari utječu na njegov zvuk i izvedbu koja se može opisati kao “hipnotička mješavina samoprijezira, tame i kaotičnog bijega od stvarnosti”. Njegova obitelj je i dalje usred ovog užasnog rata. Majka je u Donjecku, na prvoj crti, otac mu je na silu unovačen u DNR, vojsku koja podržava Rusiju, a brat u ukrajinsku vojsku. Dmitry je prošle godine sa svojom djevojkom jedva uspio izaći iz Rusije. Pronašao je dom u Srbiji, trenutno kao i Ploho boravi u Beogradu, a ovo mu je prvi koncert u Hrvatskoj.

Karta u pretprodaji 8€, a na dan koncerta će karta iznositi 11€.

Koncert je podržan od strane Liveurope mreže. Mreža Liveurope sufinancirana je kroz program Kreativne Europe Europske unije. Koncert se održava u sklopu projekta Močvarno poduzetništvo kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Zajedno do fondova EU.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE