Zagrebački KSET bio je poprište zanimljivog eksperimentalno-ambijentalno-improvizacijskog koncerta. Gosti su u srijedu bili Slovenci iz zanimljivog tročlanog folk-jazz kolektiva Širom, koji je već nastupao u KSET-u 2018. godine.

Povod je i tada bila priredba u organizaciji ZEZ-a (Zavoda za instrumentalni zvuk), no dok se prije pet godina radilo o ZEZ festivalu i njihovom dnevnom koncertu, u srijedu su imali priliku zasjati – samostalno. Prigoda je promocija njihovog prošlogodišnjeg albuma The Liquified Throne Of Simplicity.

ZEZ je tako otvorio koncertnu godinu na prilično eklektičan način, bendom za koji je s pravom moguće reći da nas je poveo na omanje glazbeno putovanje. Inače, Širom je sastav kojeg čine Iztok Koren, Samo Kutin i Ana Kravanja, sve odreda multiinstrumentalisti. Njihov instrumentarij je doslovno Orffov instrumentarij, uz poneke lončiće iz bakine kuhinje. Dolslovno, bilo je tu svega, od kakvih klasičnih instrumenata, udaraljki, bongosa, improviziranih harfi kao i glazbala koja izgledaju kao da su iz nekog steampunk filma.

Što se nastupa tiče, on je bio bio pomalo nekonvencionalan. Za početak, atmosfera je bila sjedilačka, što nisam očekivao pri dolasku u KSET iako je potpuno opravdano, posluša li se njihova glazba. Nakon početnih pozdrava, putovanje je moglo započeti. Nije to bilo nekakav spejs-trip spektakl, potpuno suprotno – izričaj Široma uglavnom se bazira na folk/world music kolopletu, pa je tako glazbeni dojam ljuljao od posjeta keltskim vilama, škotskim gorštacima, do otomanskih bazara i nazad do prepoznatljivijeg slavenskog toposa/melosa. I tako u krug. Svaka pjesma imala je svojih 15-20 minuta, upravo kako bi meditativnost njihove glazbe došla do izražaja. Dojmu su svakako potpomogle brojne svijeće koje su bile popaljene širom KSET-a, kao i naizmjenično svjetlo po principu toplo-hladno.

Sve u svemu, zgodna koncertna srijeda, koja je imala nesvakidašnji i neinvazivan prizvuk – upravo onakav kakav mi je nedostajao.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE