U petak, 02. prosinca, pred rasprodanu Tvornicu kulture na pozornicu su se popeli veličanstveni Rambo Amadeus i virtuozni orkestar “Five Winnetous”. U preko dva sata svirke su napravili večer za pamćenje.

Nakon što je najavljen, koncert je odmah dobio veliku pažnju publike i postao dijelom šala i pošalica. Naime, za ovaj koncert su ulaznice varirale od 120 do one za 75 milijuna kuna, koja uključuje ostvarenje prava na 50% stvaralaštva Ramba Amaduesa.

VIP iskustvo Tvornice

Kako su bile dostupne različite ulaznice, jedna kategorija bile su i VIP ulaznice. Na službenim stranicama Eventima opisane kao “ograđeno, fino, bez gužve, odličan pogled na binu, malo uzvišeno, s osiguranim konobarom“. Kada smo se javili organizatorima koncerta, BABA Production, nismo očekivali da ćemo završiti upravo u ovom dijelu Tvornice. Ovo je u rasprodanoj Tvornici bilo itekako olakšanje. Kapacitet je uistinu testiran količinom fanova koji su bili pred binom. Prvi je ovo puta da smo u koncertu Tvornice kulture uživali iz povišene pozicije, s toaletom bez gužvi i konobarom koji se brinuo da je pivica svježa i hladna. Izostanak prosutog piva i guranje manje nam je nedostajalo nego možda glasno pjevanje s ostatkom publike. Ipak, osiguran nam je iznimno ugodan koncert koji je, nakon večeri izvrsnog nastupa Mary May, bio i više nego potreban. Ovim putem se zahvaljujemo ekipi iz Baba production na ovom, za mene potpuno novom, doživljaju Tvornice kulture.

Rambo Amadeus, karakter.

Koncerti Ramba Amadeusa uvijek su posebno iskustvo. Moram priznati da njegova studijska izdanja stvarno rijetko slušam, no koncert nikada ne propustim ako sam u prilici otići. Svaki koncert se čini kao jako dug jam session vrhunskih glazbenika uz jako dobru zajebanciju. S tim da je, valja naglasiti, ova zajebancija prošarana društvenom kritikom i opservacijom današnjice. Tko tako nešto ne bi htio vidjeti uživo?

Koncert je počeo recitacijom koja se činila kao predstavljanje javne političke figure Ramba. U kratkom uvodu u prvi jam Rambo nam je otkrio da je sva izolacija i korona ostavila pošten trag na njemu. Najviše onaj da ga je korona opalila na živce”. Prvi jam će se pretvoriti u numeru “Recesivni Gen” isprepletena s društvenim kritikama Ramba, podosta usmjerena na nove tehnologije, scrollanje i društvene mreže. Ovo odstupanje od osnovnog teksta pjesme koje ustupi mjesto razmišljanjima, anegdotama i šalama jedna je od temeljnih karakteristika koncerata Ramba. To je nešto što obožavam u njegovim nastupima, a po reakcijama publike u Tvornici, nisam sam.

Nakon toga, bend nas je pustio da uživamo u uistinu odličnom jammanju, dok je cijela Tvornica poprimila jazz cafe vibru. Nisam siguran je li sljedeći jamm s Rabmom i neka od studijskih pjesama (iako vjerojatno je), no mogu ju nazvati Jazz matematika. Na kraju iste ju je i sam Rambo nazvao “binarna poezija” dok je silnim nulama i jedinicama davao poznati balkanski melos.

Publika kao šesti član benda

Nakon pjesme posvećene higgsovom bozonu, koja nema veze s bluzom Nick Cavea i jedne ljubavne, uslijedio je “Holesterol i rokenrol“. Ovdje se istaknula još jedna temeljna karakteristika nastupa Ramba. Dok bendovi često puste publiku da otpjeva stihove tu i tamo, ili se spontano iznenade koliko ljudi pjeva tekst pjesme, Rambo tretira publiku kao šestog člana benda od samog početka. Numera o kolesterolu i rokenrolu je pokazala upravo to. Rambo si redovno da truda da publiku nauči koji dio pjeva koje stihove, pa onda skupa idemo u nastavak pjesme. Truda si da i da ispravi pogreške, pa je tako u jednoj prilici publici morao objašnjavati što je to sinkopa i kako da ispoštuju pjesmu na pravi način.

Uslijedilo je puštanje hita na playback, nakon čega smo se vratili uživo hitovima poput “Karakter“, “Bolje vruće pivo nego četiri ladna“, “Pod rotacijom” i “Fap mašina“, koje je publika odlično dočekala i rado sudjelovala u svojoj ulozi člana benda.

Dužni smo napisati ipak da je Rambo Amadeus ošao u ku*ac. Naime, Rambo je nekad pred kraj prvog dijela ispričao kako je dao mozak osigurati na 3 milijuna eura, pa sad prikuplja dokaze da pokupi premiju od osiguranja. Zamoljeni smo svima reći da je “ošao u ku*ac”, pa da ne bi bilo nismo znali. A nakon ovog govora, svi skupa smo zaplesali uz “Rambovo kolo“.

Unuci, vidite ovo!

Nakon povlačenja publika je očekivano tražila još, a Rambo i dečki nisu iznevjerili. Odradili su odličnu odu elektro žanru u pjesmi “Jedno te isto“, kratkoj jazz verziji “Branka, Branka” Tome Zdravkovića te “Čobane vrati se” koja je bila više u izvedbi publike nego benda. Od Ramba smo se rastali snimajući simpatični video za njegove unuke, koji će mu poslužiti kao dokaz da je on nekada bio poznat. Ne sumnjamo da će Rambo biti odličan djed. Iako i sam Rambo kaže da svaki koncert tretira kao zadnji, nadamo se da je ovaj daleko od zadnjeg i da se uskoro družimo opet.

Share.

About Author

"Bio sam na previše koncerata", reče nitko nikad. Osim glazbenih tekstova, urednik je i autor portala Nepopularna psihologija.

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE