Ovaj četvrtak imali smo priliku sudjelovati u kaosu M.O.R.T.-a u Vintage Industrial Baru. Da doživljaj koncerta mora biti jedna rečenica, ona bi glasila: “Autentični teški bluz s cigaretom u ustima pjeva svoj punk”.

Ili tako nešto. Ipak, pokušajmo dati sve od sebe da ovu rečenicu bar malo proširimo. Od zadnjeg nastupa pank-bluz mašine iz Sinja prošlo je podosta, što se vidjelo i po nestrpljivoj publici koja je jedva čekala izlazak četvorke na stage. Osim što smo uživali u poduljoj set listi, imali smo priliku čuti i novi materijal s nadolazećeg albuma “Samo hrabro i bezveze!”. Bit će ovo peto izdanje benda nakon posljednjeg albuma “Standing Runningman” iz 2019. godine. Nakon tri godine čekanja, vjerujemo da su obožavatelji ovog benda u velikom iščekivanju (kao i mi).

Sužen svijet M.O.R.T.-a

Po dolasku na pozornicu bend nas je odmah “resetirao” iz dnevnih obveza i briga te je važno postalo jedino što se događa u tom trenutku u dvorani Vintagea. Za uvod u novo stanje uma je zaslužna odlična stvar “Svijet se sužava” čija se progresija iz anksioznosti u kaos pokazala kao dobitna kombinacija. Odmah je na  početku koncerta postalo očito da je zvuk natprosječan za koncert u prostoru Vintagea (iliti Vintaža od milja). Naime, nerijetko se zna dogoditi (naročito u manjim prostorima) da je nešto preglasno dok je nešto pretiho, no činilo je kako je tonac odradio posao za svaku pohvalu. Johnov vokal je ostajao snažan i čist bez obzira koliko je ostatak benda gurao granice brzine i glasnoće.

Johnova majica već je nestala tijekom prve pjesme, a uslijedile su izvrsne “Nikotinska kriza“, “Špiljski čov’k” i “We are born” koje su itekako pokrenule publiku. Usput budi rečeno da sve tri pjesme imaju odlične videospotove koje možete naći na Youtube kanalu benda. Naročito se ističe spot za stvar “We are born” gdje je plesačica Lucija Božičević odradila jako zanimljivu koreografiju na ulicama Londona.

Imamo sve!

Nakon toga, bend je predstavio novu pjesmu “Osoba A“. Jedina zabilješka s premijere je da se radi o “masnom” zvuku teškog rokenrola koji je i više nego obećavajuć znak za nadolazeći album. Odmah iza nje je uslijedila pjesma “Ćaća“, koja je bila dodatna potvrda da nas čeka nešto posebno. Nešto kasnije dečki će odsvirati i novu stvar koja je svoju Youtube premijeru imala nedavno, “Imam sve“. Iako je publika imala samo par dana da ih nauči, spremno su pjevali nove stihove M.O.R.T.-a.

Draga majko“, “Samo se ti smij“, “Na cesti” i “Plamen što kriješ” su dodatno rasplamsali atmosferu odišući posebnom iskrenosti u izvedbama. Pjesma iz koje posebno vrište emocije, i jedna od osobno najdražih stvari benda, “Olovni vojnici” nas je povela u šutku koja je zauzimala dobar dio prostora. Olovni vojnici uvijek izvuče ono nešto dodatno iz benda. Osim izvrsne live izvedbe, tu je i pozadinska slojevitost teksta o kojoj sam pisao ranije iz perspektive socijalne psihologije.

Šutka, skakanje, crowd surfanje, količina znoja i piva po podu samo su se povećali kako je uslijedio blok žestokih “bengera” i pjevanje s bendom. “Grli me iz pluća“, “Tango“, “Pas” i “Nina” su nas razbacali po prostoru, dok je jedna od najjačih pjesama benda tek slijedila. Zatvorili su set s “Buka u glavi” koja je eskalirala u žestoku i glasnu eksploziju zvuka, no fanovima nije bilo dovoljno.

Izvor: Vintage Industrial Bar

Tako su se MORT-ovci vratili na čak dva bisa . U prvom su navrati odsvirali “Mali Isus” koji je zapravo bio pet minuta besprijekornog žestokog zvuka dok je publika uživala u jednoj od najpoznatijih pjesama prvog albuma. Na drugom bisu je pravi kaos doživio svoj vrhunac kada su tijekom pjesme “Austrija” na pozornicu stigli fanovi koji su i samog Johna nosili dok je on i dalje impresivno kontrolirao glas.

Ovo je bio definitivno jedan od boljih nastupa kojima sam svjedočio u posljednje vrijeme. M.O.R.T. je svakako potvrdio svoj status jednog od najboljih bendova s ovih prostora za pogledati uživo. Čini mi se kako nas je M.O.R.T. dodatno zainteresirao za novi materijal, iako interesa nikako nije nedostajalo ni ranije. Veselimo se novom materijalu, a i turneji promocije za koju se nadamo da nas neće zaobići.

 

 

Share.

About Author

"Bio sam na previše koncerata", reče nitko nikad. Osim glazbenih tekstova, urednik je i autor portala Nepopularna psihologija.

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE