Teško je zamisliti bolji uvod u produljeni vikend od onoga što se dogodilo ovaj četvrtak u Vintage Industrial Baru.

Imali smo priliku uživati u performansu jednog od najpoznatijih hrvatskih underground bendova – Antenat. Dečki ni ovaj puta nisu razočarali, upravo suprotno.

Najpoznatiji nepoznati bend

Ukoliko niste upoznati s njihovim radom, moram priznati da je pomalo teško prenijeti ideju što točno Antenat jest, no možemo pokušati. Bend koji je na eventu bio opisan kao “najpoznatiji nepoznati bend” je aktivan već preko 20 godina, točnije od 1997. godine. Do sada iza sebe broje tri albuma s povećim razmacima u objavljivanju. Prvi album Subing izašao je 2006. godine, kojeg prate nešto poznatija izdanja Karavana (2008.) i Izlet (2013.). No, čini se kako će publiku nakon gotovo deset godina dočekati novi album Antenata. Ako je suditi po malom tizeru kojeg smo dobili sinoć, bit će to itekakav poklon dugogodišnjim pratiteljima ovog benda.

Sam stil benda je prilično teško definirati kako možemo čuti miješanje elemenata brojnih glazbenih žanrova. Ipak, kada bi ih morali “soritrati u kutiju”, moglo bi se reći kako Antenat spada u sub reggae fusion/dub “kutiju”. U toj fuziji se može čuti svega, ekipa iz Seasplasha je dobro pobrojala većinu elemenata koji kažu kako možete čuti “afričke poliritmove, reggae, brass linije afrobeata, ska energiju i pustinjski blues uz zvučnu estetiku duba”. Iako možda nedostaje malo progresive koju bend voli napraviti, rekao bih da je to jedan od boljih opisa ovog specifičnog zvuka zagrebačkog benda. U opisu koncerta ću svakako dodati još koji epitet ovom popisu.

Studijski je odlično, uživo još bolje

Ono po čemu se Antenat ističe (i pamti) su ipak njihovi nastupi uživo. Jedan je to od onih bendova čije studijske snimke volite, ali koncerte obožavate. My Baby je još jedan takav bend; ako ih pratite i niste još bili na koncertu Antenata, znate o čemu govorim. Doma jako ugodno slušanje, ali koncertu se iste te numere pretvore u teški kaos, skakanje i ples svih prisutnih.

Ono što me uvijek čudilo je koliko ljudi ne zna za ovaj bend. Vjerojatno je to posljedica rijetkih nastupa benda u posljednje vrijeme, i ne tako velik broj izdanja općenito. Iako za Antenat znam od srednjoškolskih dana, imao sam ih priliku slušati samo nekoliko puta uživo. Što je za domaći bend definitivno daleko ispod (mog) prosjeka. Stoga, kada se ovi koncerti najave, oni se ne propuštaju. Zadnji nastup dogodio se u lipnju prošle godine u dvorištu Vintage Industrial Bara, gdje je kapacitet (zbog tada aktualnih mjera stožera) bio ograničen na samo 300 duša. Koncert je bio (već) očekivao odličan, no baš zbog njega nisam očekivao da ću već ove godine ponovno imati priliku uživati u Antenatu.

Volim kad se izlet pretvori u let

Došao je tako trenutak kojemu se radujemo tjednima pa je ovaj četvrtak, nešto prije 22h na pozornicu VIB-a izašao Antenat. Koncert su otvorili s odličnom stvari s posljednjeg albuma “Drobilica“,  koja definitivno pokazuje da u ranijem opisu zvuka benda nedostaje riječ “psihodelično“. Dok su nas gitare lagano uvlačile u zvuk i polagani ples, “Samo nek se događa” je odjekivalo Vintageom. Već je tad bilo lako otputovati u mislima kako to omogućuju bendovi koji su prožeti pojmom psihodelije.

Na red su došli hitovi “Opasno je” i “Muzička“, te je uslijedio izlazak trube i saksofona na pozornicu koji su dali taj potpuni “Antenat live” zvuk. Nakon toga se dogodio “Izlet“, doslovno i figurativno. U doslovnom smislu kroz jednu od osobno najdražih pjesama benda i figurativno, kroz unutarnja putovanja na koja su poslali publiku. Uslijedila je “Vrlina“, kada je bilo jasno kako je energičnost benda dobrano prešla na već poprilično rasplesanu publiku.

Izvor: Facebook/Antenat

Od setliste su se svojom izvedbom dodatno istaknule “Izvor“, “Jug” i “Velebeat” koje su pokazale kako ritam uistinu nema mana. “Badman” je očekivano bio jedan od vrhunaca plesa i atmosfere, a kako je bend radio build up, tako je osoba kraj mene prokomentirala: “Ovo je hipnotizirajuće“. U ovom trenutku tijekom koncerta se moglo reći da je sve postao opći party i ništa osim masu pozitivne energije nije bilo s nama. Setlistu su završili s “Ima nas dovoljno“, za koju je vokalist Nenad prokomentirao kako mu je nekada jako draga i motivirajuća, a nekada jednostavno “ide na kurac”. Svi smo svjesni kako se neke promjene oko nas događaju presporo ili se jednostavno ne događaju, tako da suosjećamo s Nenadom.

Zagrebačka se publika naravno nije mogla pomiriti s ovim krajem koncerta, jer smo željeli da ovo druženje potraje još dugo u noć. Bend se vratio, te su za kraj odsvirali “Them promise” i “Oda” koje su jako lijepo zaokružile koncert, a i smirile sve nas koji su pomislili “pa ne mogu ne odsvirati Odu“, za koju mi se uvijek činilo da savršeno opisuje duh benda.

Premijera novih pjesama i svijetla budućnost Antenata

Negdje sredinom koncerta smo dobili priliku po prvi puta uživo čuti nove pjesme benda. Čini se kako nas nakon devet godina čeka novo izdanje Antenata, što je publika dakako objeručke prihvatila. Bend je odsvirao dvije stvari s nadolazećeg albuma. Prvu su najavili kao “psihodeliju o otoku Braču” i to mi se čini kao savršen opis kojemu ne treba ništa dodati. Obe pjesme su dosta na tragu prošlih albuma s tim da se činilo kako prva pjesma ima nešto više progresije u sebi, pa čak i zanimljivih gotovo narativnih dijelova. Druga pjesma je poprilično sličnog tona na trenutke imala čak folklorni prizvuk. Iako je to možda subjektivni doživljaj u trenutku, bilo bi jako zanimljivo vidjeti hoće li novi materijal imati i tih utjecaja. Ovo bi svakako zaradilo bendu još koji epitet u zvuku koji je već sada jako izazovno opisati.

Nažalost nismo dobili precizan datum kada će novo izdanje ugledati svjetlo dana, no veselimo se novom preslušavanju. Možda još više od toga, veselimo se i potencijalnoj turneji promocije albuma.

 

Share.

About Author

"Bio sam na previše koncerata", reče nitko nikad. Osim glazbenih tekstova, urednik je i autor portala Nepopularna psihologija.

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE