Prije nekoliko dana, imali smo priliku uživati u koncertu jedne od poznatijih kantautorica s ovih prostora, Irene Žilić. Ovu obljetnicu stvaranja je obilježilo niz hitova, kao i nastup Matije Habijaneca.

10 godina glazbe

Irena je ovim koncertom, kako sama kaže, htjela napraviti promociju zadnjeg izdanja “Small hours” koje, zbog pandemijskih razloga, nije doživjelo punu promociju kada je trebalo. Osim što je ovaj koncert djelomično bio i odgođena promocija odličnog EP-a, bio je također i zaokruživanje 10 godina stvaranja iza Irene. Tako da smo znali da nas čeka dobar presjek diskografije koja uključuje albume Travelling (2014) i Haze (2017), te spomenuti EP iz 2020. godine.

Koncert je otvorio Matija Habijanec, poznat i pod imenom The Marshmallow Notebooks. Po ulasku u Tvornicu, primijetili smo kako je Matija već krenuo sa svojim setom i brzo nas uveo u atmosferu nadolazećeg koncerta. Matija iza sebe ima čak trineast albuma, a ako je suditi po onome što smo čuli u Tvornici, svakako preporučamo da bacite uho.

Kako se čekao izlazak Irene na pozornicu, moram priznati da sam očekivao veću popunjenost Tvornice. Odnosno, da će Tvornica biti otvorena u punom kapacitetu. Mogući razlog ovome jest da su Irena i slični joj autori i dalje “underground” glazba za mnoge slušatelje. Usprkos tome što je Irena dobitnica Rock&Off nagrade te je bila nomirana za Porin. Osim toga, ne zaboravimo njenu turneju s Morcheebom, kao i činjenicu da je isti bend objavio spot za cover njene pjesme “The Moon”. Nadamo se da će do sljedećeg susreta njena glazba doći do više slušatelja koji brzo postaju obožavatelji njena rada. Čak i među nama su dvije osobe za Irenu čuli nekoliko dana prije koncerta, no nakon odslušanih par pjesama, dobili smo samo informaciju “Idemo i mi.” Tako da, uvijek dijelite dobru glazbu s ljudima oko sebe.

Kratki presjek diskografije

Irena i bend koncert su otvorili nešto sporijom pjesmom “Eve” i odlično nas uvukli u intimnu atmosferu koncerta. U polaganom tonu su nas ostavile nadolazeće “From Scratch” i “387“. Potonja je posebno zanimljiva jer je, kako je istaknula Irena, posvećena BiH (preciznije Sarajevu), a čiji je pozivni broj upravo +387.

Nakon toga je uslijedila “Defeats” sa zadnjeg EP-a te se po reakciji publike moglo reći da je zadnje izdanje odlično primljeno. Iako se zvukom malo odmaknula od prijašnjih izdanja, Small hours itekako funkcionira. Moje mišljenje je očito dijelila i publika, kako su kasnije i “Tremors” i “Ewo” izvrsno dočekani od publike koja je pjevušila stihove skupa s Irenom.

Na setlisti su se našle i vokalna “Hold on“, “X” koja pomalo koketira s rock zvukom te polagana oluja u obliku “The Storm“. Posebno se istaknula pjesma “Cricket and Mouse“, i to ne samo zbog neke osjetne iskrenosti u izvedbi, nego i po odličnoj izvedbi na violini koja je savršeno upotpunila zvuk. Na stranicama autorice nažalost nisu popisani članovi benda pa ih ne možemo imenovati, ali ovim putem šaljemo pohvale cijeloj ekipi iza Irene!

A osim one ekipe na pozornici, Irena je zahvalila i proširenoj ekipi “iza kulisa” koji su uvijek tu za nju i čiji rad često ostane u pozadini. Također, istaknula je kako su neki od spomenute ekipe zaslužni za njen nastavak bavljenja glazbom kada je on bio upitan. Stoga, istoj ekipi se zahvaljujemo i mi, jer bi to bila užasna šteta za domaću scenu, ali i uživanje u glazbi te koncerte poput ovog općenito.

Koncert (naravno) nije mogao proći bez nešto brže “Scars” i uobičajeno posljednje stvari “The Moon“. Pjesma koja se našla i na novom albumu Morcheebe kao cover Irene je dobila i svoj spot ekipe iz Velike Britanije što je prilično rijedak “kudos” koji je netko s ovih prostora primio. The Moon istovremeno slovi i kao jedan od najvećih hitova Irene, pa nije ni čudo da nas je dočekao za kraj, nažalost bez bisa.

Simpatično iznenađenje je bio i odličan cover Poliça i njihove pjesme “Lose You”, jedino što je nedostajalo jest proširenje setliste. Inače izvrstan koncert je jedino imao trajanje kao slabu točku. Sve skupa 16 pjesama, ukoliko me bilješke dobro služe, je rezultiralo negdje između sat/sat i pol svirke. Izvrsne svirke k tome, koja je sve ostavila sa željom da čuju još. Nadamo se da će nam do sljedećeg puta Irena ispuniti ove želje.

 

 

 

 

Share.

About Author

"Bio sam na previše koncerata", reče nitko nikad. Osim glazbenih tekstova, urednik je i autor portala Nepopularna psihologija.

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE