Ovu smo srijedu (15.07) imali priliku uživati u nastupu jedinstvenog Kultur Shocka nakon predugo vremena, točnije, tamo negdje od travnja 2019. godine. Za one kojima je nekako promaklo ovo kultno ime međukulturalnog glazbenog fenomena, Kultur Shock je najjednostavnije rečeno bend koji izvrsno spaja elemente alternativnih žanrova poput metala, rocka i punka s tradicionalnim balkanskim zvukovima. No ova rečenica, kao ni 10 naknadnih ne bi dovoljno dobro opisala opus benda koji se nikada nije libio eksperimentirati i spajati po nekima nespojivo. Između ostalog, ovo dolazi i kao posljedica toga da bend koji je baziran u Seattleu spaja glazbenike sa svih krajeva svijeta. Tako su trenutni članovi benda nesumnjivo donijeli svoju “prtljagu” iz Bugarske, Grčke, SAD-a, i naravno bliskog nam Sarajeva.

Rođendan za pamćenje

Plan omiljenog djeda Gine Yevdjevicha i ekipe bio je obilježiti 25 godina benda s velikom turnejom kako to i priliči. Ipak, kako je svima nam poznata situacija pomutila ove planove, prije nekoliko večeri smo obilježili 26 godina benda u atmosferi kakvu neki bendovi mogu samo priželjkivati. Nakon koncerta je bilo jasno, ovakvu proslavu se isplatilo čekati!

Foto: Luka Antunac

Popevši se na pozornicu, punim Vintageom je bez previše oklijevanja zatutnjao svima nam poznati “Tamni Vilajet“. Žestok ritam i zvuk bez previše pauza je nešto što će se nastaviti kroz cijeli koncert, dok je publika postajala sve rasplesanija i znojnija tijekom ove ljetne večeri u zatvorenom prostoru. Iz vilajeta bend se samo pretočio u “King” u kojoj nam su nam zaželjeli dobrodošlicu u svoj prekrasan teatar. Uslijedili su “Tutti Frutti” i pjesma koja je predvidjela kampanju Trumpa kao nijedna druga: “Build a Wall“.

Tek nakon ovog bloka smo skupa s bendom dobili pauzu za predah od skakanja i plesanja. Nakon kratkog pozdrava publici na engleskom, Gino nas je ipak pozdravio s: “Pa šta ima drugovi moji” i time zaradio gromoglasan pozdrav publike. Već tijekom prvih pjesama je postalo jasno da su neke promjene u postavi benda bile pun pogodak. Nije trebalo dugo da se nova violinistica benda, Eleni Govetas pokaže kao (u najmanju ruku) dostojna zamjena bivših članova na violini. Ova multiinstrumentalistica iz Grčke se iskazala kao krucijalan dio benda od početka do kraja koncerta svojim zvukom, ali i scenskim nastupom. Nadamo se da ju vidimo i na budućim koncertima ovih legendi glazbene scene.

Foto: Luka Antunac

Thompson, cajke i je*anje majke

U drugom setu pjesama Kultur Shock nas je kao i uvijek provukao kroz realnost – doslovno i figurativno. Osim Realnosti, tu se našla i uvijek aktualna “Racist song” ali i pjesma koja je nažalost danas puno aktualnija –  “Superevil“. Teško je bilo slušati ovu pjesmu o glorificiranju odlazaka dječaka u rat dok smo svi veoma svjesni što se događa ne tako daleko od granica Hrvatske. Osim ovih težih trenutaka, počašćeni smo velikim hitovima “God is busy, may I help you?” i “Istanbul” prepuni karakterističnih stihova poput “Lijepa si dok spavaš kao revolucija“.

Foto: Luka Antunac

U maloj pauzi kako bi se grlo Gine ali i publika pripremili za ono što će uslijediti, bend nam je otkrio da se nažalost neće moći družiti s fanovima nakon koncerata kako je to običaj jer su bili izloženi covid-u posljednjih dana na turneji. Osim toga, otkrio nam je kako je prije neki mjesec otkrio Instagram i još neke stvari na internetu. Nadamo se da to znači još sadržaja za fanove!

Nakon kratke pauze, cijeli Vintage ulazi u polutrans dok kreće metal-sevdah klasik “Zumbul“. U tonu starijih hitova su nas ostavile i “Horse Thief” te neizostavna “Sarajevo”. “Nadija” nam je donijela zanimljive vokalizacije genijalne Amy Denio na saksofonu koje je publika koliko toliko pokušavala pratiti u “call-response” stilu. “Realnost” kao takva je bila nužna dok se ekipa znojila uz pogo i skandiranje “Thompson, cajke i jebanje majke”.

Foto: Luka Antunac

26 godina ljubavi

Nakon što se bend povukao s pozornice, malo smo se uplašili da će ovo biti jedan od kraćih njihovih koncerata. No, po povratku smo dobili prije svega prekrasan govor o 26 godina benda i ljubavi koja veže sam bend, kao i njegove fanove. Nakon toga je cijeli show doživio vrhunac plesa, skakanja, šutke i klasične “balkan ruke” koja se izvija u zraku uz melodiju uz čak šest hitova bisa. Prema vrhuncu ove balkanske punk-metal transcendcije pratili su  “Aksam”, “Hashihi”, “Duna”, “Mastika” i “Country Mohammed”.

Nakon inzistiranja publike, bend je odsvirao još poznatu “Da Ye” gdje su nam predstavili i trenutnu postavu benda.  Osim spomenutih članova, tu je i gitarist Val Kiossovski kojeg smo već navikli gledati na pozornici, bunjar Chris Stromquist, te nešto noviji član, ali dugogodišnji prijatelj benda Guy Michael Davis. Sve u svemu, možemo reći da je Kultur Shock, kao i uobičajeno, nadmašio očekivanja dobre svirke srijedom navečer. Jedino što je nedostajalo bio je merch stand jer su se neki uistinu nadali počastiti majicom benda. Ukoliko imate prilike, predlažemo da ih uhvatite na ovoj turneji na ovim prostorima koja još traje*!

*Napomena da je koncert u Rijeci odgođen za ponedjeljak (18.07.).

Share.

About Author

"Bio sam na previše koncerata", reče nitko nikad. Osim glazbenih tekstova, urednik je i autor portala Nepopularna psihologija.

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE