Proteklog je petka KSET ugostio je jedinstveno koncertno događanja. Naime, tročlani zagrebački sastav Seine predstavljao je svoje treće izdanje, album Naizust. Sudeći po kritikama, ali i recepciji kod publike na prekjučerašnjem koncertu, radi se o izdanju prilično svježeg zvuka koje varira od sanjivog indie-popa do trip-hopa. Nije Bristol, ali i sa ovim možemo biti itekako zadovoljni.

Za bolje poznavatelje alternativnih prilika, Seine (njem. Njegov) je kantautorski bend-projekt Ivana Šćapeca, kojeg će neki sa scene upamtiti kao člana nekadašnjeg varaždinskog benda Vlasta Popić. Negdje po bendovskom umiruću Vlaste, Ščapec se okrenuo Seineu kao okosnici svog glazbenog produkta, a zajedno s njime unutar grupe funkcioniraju Dimitrij Petrović (bubanj) te Vatroslav Živković (bas gitara, synth), dok je domena Šćapeca – trip-hop inkarnacije Eminema – vokal, gitara i klavir.

Očekivano, početni dio setliste Seinea uključivao je pjesme sa albuma Naizust, objavljenog za slovenski Moonlee te francuski VOX projekt, a to su u startu bile Peripetija, Riječ, Opaljenje i Sličnost, a Ščapec je miksao gitare te sjedao za kljave, ovisno o prigodi i atmosferici pjesme.

Osoba, ili osobe, zadužene za light u KSET-u također su odradile vrlo dobar posao jer je svaka pjesma ili posebno programirano osvjetljenje trojcu na bini davalo dodatnu mistiku, a da ovo sve ne bi ostalo samo na promociji izdanja od devet pjesama, koje je izvedeno u potpunosti, Seine su nam izveli i nekolicinu pjesama sa svojih ranijih izdanja – Sno Sna iz 2017. (pjesme Svog, Kritika čistog razuma, Spavam, Privatno tijelo, Ko, Šilo, Ljubav ) te albuma 22 iz 2019. godine (pjesme Novče, Nebo). Kompletnu setlistu dostavljamo pri dnu izvještaja. Na bini se u jednom trenutku za klavijaturama tročlanoj ekipi pridružio i cijenjeni, mladi zagrebački glazbenik Leo Beslać, član nekolicine zagrebačkih sastava.

Minimalni, lo-fi downtempo zvuk sjajno ukombiniran sa opijenom, hazy atmosferom i praćen odličnim matricama u KSET-u rezultirali su jednim sasvim zgodno-ugodnim koncertom kakvog si sve češće priželjkujem – kao nekakvu privatnu zabavu s pozivnicom radi ispraćaja i promocije, puštanja nečije pesimisitčne glazbene struje smisli, naspram kakvih mega-spektakala.

Osobno sam uživao u ovom jednoipolsatnom koncertu, a sudeći po pozivu na bis – i publika je, a koja je brojala, gotovo sigurno, oko nekih 200 duša – što je za jedan vrući, svibanjski petak još neproliven ovom vikend kišom bilo sasvim dostatno za sebično uživanje. Imam, doduše, omanju zamjerku za koncert – a koja u pravilu i nije zamjerka. Naime, ove zime je za digitalni label Agencija konkurencija objavljen 10-minutni EP pod nazivom Gusto, a kojeg potpisuju litl itali – Ščapecova i Živkovićeva interpretacija nekog mračnijeg, synthom driveanog ambijentalno-alternativnog rapa. Kako sam osobito uživao u tom izdanju, nadao sam se da bi koja pjesma mogla pronaći put do setliste, ali se to na koncu nije dogodilo. Ništa za to, nadamo se da će i litl itali uskoro objaviti svoj premijerni nastup pred publikom – pa neka tada slobodno ubace i Seine u igru!

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE