Početkom tjedna, u Močvari je bila noć za pamćenje za mnoge metal fanove – nastupali su Holy Mother, Surma, Sirenia i Dynazty.

Po prvi put u Hrvatskoj nastupio je jedan od najbrže rastućih Power Metal bendova Dynazty i pritom priredio je izvrsnu večer  Močvari. Kao potporu su doveli legendarnu Sireniu, koja nam je ponovo došla nakon tri godine kad su nastupali u Hard Placeu. Uz njih su nam prvi put došli i Surma i veterani power metala Holy Mother.

Kako sam naveo, Močvara je bila poprište ovoga spektakla, a masivni koncert je započeo u 18:30 sa kultnim bendom Holy Mother koji nam je stigao iz New Yorka. Aktivni su od davne 1994., sa šest albuma iz sebe od kojih je najnoviji prošlogodišnji Face This Burn. Najpoznatiji su po obradama bendova Dio (Holy Diver) i Billy Idola (Rebel Yell). Holy Mother je eksplozivnim uvodom započeo koncert i pripremio publiku za ono što će uslijediti. Set su započeli singlom s posljednjeg albuma, a set je također sadržavao spomenutu obradu Holy Divera. Set je bio živahan i zagrijao je publiku za ostale bendove. Nastupali su sat vremena, a nastup je još uključivao pjesme The River i Wake Up America, da bi završili klasičnom pjesmom iz svog repertoara, Toxic Rain.

Desetak minuta poslije je započela Surma, međunarodni bend koji je projekt pjevačice Viktorie Surmove i gitarista Heri Joensen, gitarist benda Tyr. Osnovani su 2018., ali u kratkom vremenu postali su miljenici europske simfonijske metal scene. Nažalost, njihov prvi nastup Hrvatskoj nije prošao glatko. Na dan koncerta,  pjevačica Viktoria Surmova se polila kipućom vodom po nogama od kojih je dobila jake opekline što joj otežalo nastup, jer je poznata po elaboriranim kostimima i živahnom kretanju na pozornici. Nažalost, nije mogla nosit cijeli kostim, ali je svejedno pozornicom vladala dinamičnim pokretima unatoč spomenutoj nezgodi. To nije bio kraj njihove loše sreće – njihov bubnjar Alexandr Zhukov nije mogao ući u Hrvatsku jer je imao rusku putovnicu, ali na svu sreću, uletio im je bubnjar benda Tyr Tadeusz Rieckmann koji je u kratko vrijeme (manje-više) svladao sve pjesme benda. Unatoč vrućoj nesreći, set je bio izvanredan i uspješno su odsvirali svoj trenutno jednini album The Light Within koji je objavljen 2020. U jednosatnom setu, izvedbe pjesma Like The River Flows i Lost to Time su se posebno mogle izdvojiti po izvrsnoj kvaliteti izvedbe. Publika je davala puno potpore te je interakcija bila izvrsna.

Sljedeći su nastupali Symphonic/Gothic Metal legende iz Norveške, Sirenia, osnovani 2001. nakon što je Morten Veland napustio Tristaniu. Njihov najnoviji album – Riddles, Ruins and Revelations su objavili prošle godine. Sirenia često posjećuje naše prostore, ali je lijepo ponovo ih vidjeti kod nas. Na svu sreću, oni nisu imali nikakve poteškoće za razliku od njihovih kolega iz Surme. Dolaskom na pozornicu su dočekani velikim aplauzom nakon čega su krenuli u pjesmu Addiction No. 1. Atmosfera je bila izvrsna, a i ovaj bend je imao izvrsnu interakciju s publikom. Iz njihovog nastupa se mogu izdovoljiti izvedbe pjesama: Lost in Life, The Last Call, The Other Side i The Path To Decay. Set su zatvorili sa obradom benda Desirelss, pjesmom Voyage Voyage, koja je izvrsno zatvorila set i tempom pripremila na Dynazty.

Nakon 20-ak minuta nakon završetka seta Sirenie, na pozornicu uz ogroman aplauz su istupili Dynazty. Osnovani su 2007. i od tada uporno rade na albumima od kojih je posljednji ovogodišnji Final Advent. Dva puta su se natjecali u Melodifestivalen, što je švedski ekvivalent Dori, ali nažalost niti jednom nisu pobijedili, mada ih to nije obeshrabrilo budući da su nastavili dalje jednakom motivacijom i time su brzo postali jedan od favorita europske Power Metal scene. Bend je također dobio na popularnosti kad ih je redatelj i dramaturg James Gunn (Čuvari Galaksije, Odred Otpisanih: Nova Misija, Ljigavci i Tromeo i Julija) uključio u playlistu koja je sadržavala pjesme koje želi iskoristiti u budućim filmovima (pjesmom The Human Paradox). Dynazty su uz veliki entuzijazam i puno energije ovladali publikom u Močvari, također su stalno dokazivali zašto toliko brzo postaju popularni. Set su otvorili sa In The Arms Of A Devil, a većinski sastojao od svih njihovih većih hitova poput Presence Of Mind, Waterfall, The Gray i novog materijala (Advent i Yours). Također su imali iznimno veliku količinu solo nastupa poput solo bass gitare, solo gitare i solo bubnjeva. Usred tog svega se ušuljala izvrsna instrumentalna obrada Highway Stara od Deep Purplea, a ovaj ludi set je završio spomenutom The Human Paradoxom. Za kraj, dobili su zasluženi višeminutni aplauz.

Ovaj koncert je bio izvrstan za sve fanove symphonic i power metala jer je sam po sebi služio kao mini festival. Hangtime Agency se nastavlja dokazivati kao jedan od boljih organizatora metal (no ne samo metal) koncerata jer je sve bilo jako dobro pripremljeno i koncertno iskustvo je bilo zbog toga bilo izvrsno.

FOTO: Luka Skender

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE