U moru vijesti kako i dalje nema Kopike ove sezone, kako komarci su sve krvoločniji, kako slijede toplotni udari (jer, gle, ljeto je) za sve koncertoljupce Grad na Dravi obasjala je vijest o nadolazećim koncertima. I to kakvim! I to njih, minimalno, 12! I to u roku od mjesec dana!

Stoga neću puno dužiti i pričati o tome kako smo svi oduševljeni (a jesmo jer svi ljudi koji vole ići na koncerte i prate scenu ne pamte ovakav scenarij u Osijeku unazad, vjerojatno, desetak godina, možda i više) već baciti se „in medias res“ na ono što nas čeka i gdje ćemo sve moći plesati, pjevati i znojiti se.

Koncertno ljeto u Osijeku i okolici već je otpočelo prošlog vikenda, 12. i 13. lipnja u Bilju, na 21. Međunarodnim etno susretima. Zgodna manifestacija, duga tradicija, šarani na rašljama, razne delicije iz Slavonije i Baranje, „đinđe“, vrtuljak, nastupi raznolikih umjetničko kulturnih društava, povoljna situacija s komarcima i nastupi majstorice sevdah, blues, world music zanata – Amire Medunjanin – te nedjeljni završni koncert legendarnog Darka Rundeka i Ekipe za kraj prvog koncertnog vikenda i početak onoga što tek slijedi. Ispod odlomka vam bacam kratki isječak atmosfere s Rundeka, dok svira raritet Haustora Tajni Grad, pa idemo dalje.

View post on imgur.com


Drito prvi na redu i onaj, točnije oni, koji otvaraju koncertnu sezonu je Drito iz Osijeka. Uz nekoliko dosadašnjih izdanja u Zagrebu te zatim u Rijeci, Umagu i Karlovcu, najavljen je prvi događaj ovakve vrste u Osijeku, a predvode ga Vojko V te domaći Krankšvesteri i Z++. Događaj je već rasprodan, a organizatori najavljuju kako će nešto karata bit na upadu po cijeni od 150 kn pa ako ne želite propustiti ovu „bengersku“ večer, prihajajte u dvorište Stare Pekare (event je pomaknut iz dvorišta PTF-a u dvorište Stare Pekare) u petak, 18. lipnja, pa ‘ko prvi njegova djevojka tj. ulaznica.

Kad smo već kod „bengera“ i „bombara“ jedna takva će odjeknut odmah dan poslije, 19. lipnja, u dvorištu Stare pekare (to vam je tamo gdje je bio Klub Mini Teatar tj. klub Epic, kada se ide kroz prolaz kod Klasične Isusovačke gimnazije pored novog trga Vatroslava Lisinskog u Tvrđi), a riječ je o Vesni Pisarović koja će prošarati hitovima sve uzraste, a pogotovo one koji se sjećaju videokazeta, Modula 8 na HRT-u te ljeta gospodnjih s početka 2000-ih. Kažu organizatori da isto ima još nešto malo karata po 100 kn, i to samo u Campus Caffeu, i ‘ko je ugrabio, ugrabio je. Early bird po 80 kn u pretprodaji je odlepršao poput jutra koje donosi kraj. Ajmo dalje!

Idućeg tjedna, počevši od 24. lipnja, imamo 4 in a row kombinaciju od četiri dana uzastopnih nastupa i to od punk rocka do radiofoničnih pop zvukova i evergreen sentiša i balada. Sve počinje u četvrtak, 24. lipnja, sa svirkom Hladnog piva na prostoru dvorišta Stare pekare. Organizatori su kultna zagrebačka Los Angeles Agency agencija i kažu da karata još ima po cijeni od 80 kn u pretprodaji. Na dan, ako ostane, bit će 100 kn. Također, za sve koncerte u prostoru dvorišta Stare Pekare, barem za ove od strane LAA agencije, kažu kako je prostor namijenjen, u skladu s epidemiološkim mjerama, za cca 700 posjetitelja pa stoga neće čuditi ako kartu planu do kraja i u to brzom roku. Također, svi koncerti su navodno stojeći s visokim barskim stolovima među ruljom da se može gdje cuga ostavit i tak to. Hladno Pivo nije posjetilo Osijek u onim trenucima sviranja starih stvari s prva tri albuma pa možda „plate dug“ sada i počaste starije punk uzraste s nekim draguljima s Džinovskog, Pobjede, Desetke ili G.A.D.-a. Bumo videli. Karte možeš dohvatit OVDJE.

Nastavlja se sve dan poslije, 25. lipnja, u malo romantičnijem, ali nimalo mlakom, tonu. Dolazi Matija Cvek, mladi glazbenik i kantautor koji već naveliko hara radijskim postajama i broji nekoliko hitova. Da bi sve bilo još bolje i bogatije nastupit će uz svoj sastav The Funkensteins, a kao poseban gost nastupit će i Marko Kutlić – također jedan od boljih mladih vokalnih snaga RH. Ono što je i najbitnije istaknuti ovdje je to da Matija dolazi i promovirati svoj album prvijenac „Izbirljivo i slučajno, a neće nedostajati ni covera brojnih pop, funk i R&B pjesama od izvođača poput Brune Marsa, Michaela Jacksona, Dine Dvornika itd. Karte su u pretprodaji 80 kn, a na dan će bit 100. Karte možeš dohvatit OVDJE.

26. lipnja na istom mjestu pozornicu preuzima Marko Tolja uz gostujuću domaću (tko je tu kome gost?) Miu Dimšić. Marko Tolja svestrani je karizmatični pjevač i kantautor izvanrednih vokalnih sposobnosti, posebnog afiniteta i šarma, a javnosti je sve poznatiji i pod nadimkom „Hrvatski Sinatra“. Stoga ne sumnjam kako neće faliti evergreena, sentiša i zvukova nekih toplijih vremena. Pretprodaja 80, na dan 100. Karte su OVDJE.

I za sami kraj koncertnog lipnja dolazi neprikosnoveni kralj bluesa i najveći (ja bi rekao jedini danas) hrvatski rock glazbenik i pjesnik Goran Bare uz svoj prateći sastav Majke. 27. lipnja i prostor dvorišta Stare Pekare rezervirani su pravi rock spektakl, s obzirom da Goran Bare nije imao solo koncert s plaćanjem ulaznice u Osijeku od negdje tamo cca 2013. godine ako se ne varam. Bilo je u međuvremenu besplatnih koncerata, UFO, OLJM itd., ali mislim da je najbolje ga gledat i slušat solo s publikom koja je ciljano došla samo na to i platila ulaznicu za taj koncert. Karte su OVDJE. Pretprodaja 80, na kapiji 100. Sve jasno.

 

Možda je važno još napomenuti kako ovoliko puno koncerata ima i iz razloga, vrlo vjerojatno, što je veliki dio tih koncerata sufinanciran kroz Natječaj Ministarstva kulture RH, medija RH i Hrvatske glazbene unije „Jer svirati se mora“. I, naravno, moram se zahvaliti ovim putem Kulturnom centru Osijek, Staroj Pekari i svim koncertnim agencijama, organizatorima i ljudima koji se trude nakon godinu i pol dana oživiti scenu i, sudeći po svemu, to će im i uspjeti. 

 

To je za sad to. Čujemo se uskoro u najavama za srpanj, kojih isto ima preko nekoliko, a do tad štedite novce. Trebat će vam.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE