Kraljica nove afričke glazbe Fatoumata Diawara po prvi put u Hrvatskoj. Ova svestrana kantautorica, glumica i aktivistica sprema veliki spektakl u petak, 22. svibnja u Boogaloou.

Fatoumata je rođena 1982. u Obali Bjelokosti, ali je odrasla u Bamaku, glavnom gradu Malija, države koja se nametnula kao jedna od najplodnijih i najistaknutijih kad je u pitanju promoviranje afričke glazba u svjetskim okvirima (Salif Keita, Ali Farka Toure, Oumou Sangare, Tinariwen, Rokia Traore).

“U Maliju glazba se nalazi na svakom koraku. Slušamo glazbu neprestano i svi znaju pjevati. Glazba je ključna u našim životima.”

Prije devet godina izdala je svoj prvi album “Fatou” i do danas je surađivala s imenima kao što su Herbie Hancock, Bobby Womack, Damon Albarn, Flea i Disclosure, a pjevala je i duetu s Paulom McCartneyjem. Njen drugi album Fatou zaradio je dvije nominacije na prošlogodišnjoj dodjeli nagradi Grammy.

Njenu glazbu može se opisati kao mješavinu Wassoulou zvuka, afropopa uz utjecaje američkog bluesa, a s vremenom je postala i vrhunska gitaristica. Ovom prilikom na stageu će joj se pridružiti redom vrsni glazbenici: Sekou Bah (bas), Jean Baptiste Ekoué Gbadoe (perkusije), Arecio Smith (klavijature) i Yacuba (gitara).
Svoju glumačku karijeru započela je već s 14 godina, do sada je glumila u 12 filmova od kojih valja istaknuti “Timbuktu” redatelja Abderrahmane Sissakoa koji je 2014. nominiran za Oscara.

Kao aktivistica se posebno istakla u borbi protiv prodaje ljudi, ponajviše u Libiji. O tome je i snimila pjesmu “Djonya” koja na jeziku Bambara znači ropstvo.

Cijena ograničenog kontingenta early bird ulaznica je 150 kuna, nakon toga će koštati 175 kuna, a na dan će,  ako ih ostane, biti 200 kuna. Informacije o početku pretprodaje bit će dostupne uskoro, a službeni događaj pronađite klikom OVDJE.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE