Sada već tradicionalno, treću godinu zaredom vam predstavljamo našu Top 10 listu regionalnih rap spotova.

Kako godine prolaze, sve je više i više singlova za koje se rade dobri spotovi, nego albuma koji kao format polako umiru. Srećom, zahvaljujući streaming servisima kao što su Deezer, Spotify i sličnim, koji su ove godine doživjeli malo veću ekspanziju na ovim prostorima, rap izvođači još uvijek rade na svojim albumima, da bi makar ostavili bar neki trag u svojoj diskografiji. Vjerujem da ovu priču već vrtimo godinama i da se tu neke stvari ne mijenjaju, pa stoga odmah prelazimo na naš Top 10.

 

10. TAJO – OK

Kao i uvijek, listu počinjemo nekim manje popularnim spotom, što ne umanjuje njegovu vrijednost niti kreativnost. Mlada trap ekipa u usponu Buntai je kroz svoj sad već 4 godine dug rad promijenila nekoliko puta svoju postavu. Jedan od vjerojatno najkarizmatičnijih ljudi u toj ekipi je bio Tajo, koji je iz osobnih razloga napustio grupu 2017. i posvetio se svom solo radu. Međutim, od njega smo te godine, doduše kao producenta, samo dobili izdanje “Terminus” s novosadskim MC-jem $oulvoidom. 

Nakon toga Tajo je nestao s lica zemlje na dvije godine, sve dok se početkom ovog proljeća nije pojavio njegov spot za singl “OK“. Radnja spota, kao i pjesme se upravo vrti oko riječi OK, gdje Tajo dobiva zadatak od random lika na internetu da napravi pjesmu koristeći samo jednu riječ. Nažalost, spot nije prošao baš najbolje, kao i Tajov veliki comeback koji su popratile i dvije pjesme “Amosamvan” i “Stavi na mene“, pa se nadamo da će se ovaj momak uozbiljiti i krenuti s daljnjim radom u narednoj godini.

 

9. ŽAKILA, SPEJS NOKSI, YAN DUSK – DAMN / NIHIL – VANDAL

Kao i svake godine, i ovaj put imamo spotove koje dijele mjesta na listi, ali naravno da uvijek ima neka poveznica. Ovaj put vam predstavljamo Zicer Inc., rap koletkiv iz Srbije, koji okuplja ljude koji rade malo alternativniji zvuk za ovo područje. Ekipu čine MC-jevi Spejs Noksi, Nihil, Milković, Lavan i Yan Dusk, kao i producent Summer Deaths, koji za sebe kažu da su oskudna hip hop korporacija i solidan boi bend. Skoro svatko od ovih izvođača ima bar po jedno solo izdanje ili spot, a zajedničkim snagama su ove godine izdali mixtape “Najbolji svet“.

Na listi prvo stavljamo spot za stvar “Damn” na kojoj se pored članova Zicera – Spejs Noksija i Yan Duska, nalazi i Žakila, poznat kao član nekadašnjeg čuvenog trap kolektiva Bombe Devedesetih. Spot je urađen u retro maniru, a sama pjesma u sebi sadrži Memphis zvuk devedesetih, kao preteča današnje trap muzike. Ovo je sasvim jedan solidan banger od pjesme koji vas može natjerati da napravite kaos na žurkama. S druge strane, “Vandal” je već malo smirenija stvar, za afterpartije u ranim jutarnjim časovima, čiju atmosferu upravo možete vidjeti u samom Nihilovom spotu. Naravno, pogledajte i ostale video uratke ove ekipe, za koju vjerujemo da će u narednoj godini doživjeti malo veću ekspanziju.

 

8. 30ZONA – GALAŠ / SHIN

Ekipa koja ove godine također zaslužuje da se priča o njoj je zagrebački trap duo 30Zona koju čine Shin Tu i Galaš. Iako su na sceni posljednje tri godine nastupali uz zvučnija imena kao što su High5, KUKU$, Buntai, TDKM i drugima, ovaj dvojac tek ove godine doživljava ekspanziju. Za to su se pobrinula dva beogradska hip hop labela Bassivity Digital i HAZZE, na čijim su se YouTube kanalima našli spotovi i pjesme predstavnika Kozari Bronxa, a ujedno su postali i deo HAZZE ekipe.

Od par spotova koji su izbacili tijekom ove godine izdvojili bismo njihove solo reprezentove, nazvane upravo po njihovim rap alter egoima – “Shin” i “Galaš“. Galaš je prvi tijekom siječnja izletio sa svojim “Danas ne znam ko sam sutra znam, Galaš je u kući vadi gan”, da bi tri mjeseca nakon njega i Shin uletio s “Bijesan momak sam i danas, Shin i Galaš – 30Zona, pazi na nas”. Pored trapa, koji je njihov main žanr, ovi momci su se oprobali i u dancehall / afro trap stvarima kao što su “Loše navike“, “Nonstop” i “Karma“, ali su nam ostavili i tvrđe stvari “JBG“, “ZIZI X ZONA” i “Keš u krvi“. Kao i prethodnima na ovoj listi i ovim momcima želimo uspješnu 2020.

 

7. KREŠO BENGALKA – CRNI DANI / DIREKTOR

Kao i svake godine, tako i ove godine ostavljamo prostora za predstavnika splitskog tvrdog đira Kreša Bengalku, koji je ove godine izbacio svoj treći solo album “Sve najbolje“, kao i kolaborativne albume “Pozitiva i nasilje” sa Speedheadsima (Antonio Makinja i Slobo Indijanac)  i “Vida” sa Žuvijem. Naravno, ni ove godine nije zaostajao sa spotovima, tako da smo imali prilike da vidimo nekoliko njih, od kojih kao najbolje izdvajamo “Crni dani” i “Direktor” koji su bili najava za njegov aktualni album.

“Crni dani” je Krešova malo osobnija priča, što se da vidjeti i po stihu “ZADNJI PUT SAM U SEDMOM OSNOVNE BIJA TRIZAN”. Mračna stvar, kako dolikuje zaslužuje i takav isti spot, koji uglavnom prate noćni kadrovi Splita i slabije osvjetljenih garaža ispod zgrada. S druge strane, “Direktor” već predstavlja malo agresivnijeg Bengalku na kojeg smo navikli, a sama pjesma kao i već gore spomenuta Tajova “OK“, sadrži jednostavan refren od ponavljajuće riječi “Direktor”, samo naravno sa više riječi u strofama. Pored ovih spotova valja napomenuti da je Krešo ove godine po prvi put sam montirao, snimao i režirao svoje spotove kao što su “Umrit ću mlad“, “Elita” i nedavni “Nikad više“, koji najavljuje njegov naredni album “Klub navijača” za 2020.

 

6. BRUT – LARA CROFT / MALO KASNIJE

Ako je netko bio produktivan tijekom ove godine što se tiče pjesama i spotova, onda je to sigurno trstenički MC Brut koji je ove godine izbacio preko 10 video uradaka, što solo, što s gostujućim izvođačima. Brut je ove godine postao dioo slovenskog rap labela Krek Rock Recordskoji predvodi najpopularniji ženski producent s ovih prostora Profetesa, i pod njihovim okriljem se aktivirao nakon jednogodišnje pauze.

Od mnogobrojnih spotova koje je ovaj momak izbacio izdvojit ćemo videe za stvari “Lara Croft” i “Malo kasnije“, pošto su obje stvari bazirane na priču o muško-ženskim odnosima, a i spotovi su upravo kontrast jedan drugome. U oba spota pored samog Bruta pojavljuju se žene kao glavne uloge, djevojka s ulice u “Lara Croft” i sasvim obična djevojka u “Malo kasnije”. Preporučujemo naravno da pogledate i ostale Brutove spotove kao što su “Dah“, “Zona sumraka“, “Legenda“, “Ili ili” i mnoge druge na kanalu Krek Rock Records-a.

 

5. BAD COPY – PRAZAN DISCO

SKY WIKLUH X EUFRAT – LUDA VOŽNJA

EMMA X MIKRI MAUS – NEK SE MUČI, NEKA PATI

Stara dobra poznata konekcija 43-23 ove godine je ponovo počela da dobija na značaju kako je u njihovu priču ušao Renné Miskolci, deo The Code ekipe, zadužen za njihove ovogodišnje video uratke. Svježina koju je ovaj momak dao sad već veteranima ove scene Bad Copy i Prti Bee Gee je čak dovela do toga da se ovi momci nađu u YouTube trendingu među ostalim estradnim zvijezdama, pa čak i do prvog mjesta s parodičnom pjesmom “Abu Dhabi” koju izvodi Ajs Nigucci (novi alter ego Ajs Nigrutina). Međutim, upravo zbog parodične prirode ove pjesme, njen spot nećemo svrstati u ovu listu, ali ćemo vam redom predstaviti spotove za gore navedene numere.

Konačni povratak Bad Copyja, nakon 6 godina od njihovog posljednjeg albuma “Krigle” je okrunjen pjesmom “Prazan Disco” u kome je svako dobio svoju ulogu da upravo predstavi danu temu. Bdat Džutim je ulozi DJ-a (što u spotu, što u javnosti), Ajs Nigrutin garderober, a Wikluh Sky kao gost koji je došao da se provede. “Luda vožnja” predstavlja suradnju Viklera i Eufrata, zajedno s Rahmaneejem i Uceom, koja je urađena kao mali omaž velikanu Dinu Dvorniku, a spot upravo prati ludu vožnju u atmosferi pod svjetlima grada. Za kraj vam ostavljamo najsvježiji spot “Nek se muči, neka pati” u kom se šira publika konačno upoznaje sabeogradskim ženskim mc-jem Emmom, rijetko specifičnog dubokog glasa, u kojem zajedno s već znanim Mikri Mausom izvršava otmice onih koji se muče i pate. Naravno, pogledajte i ostale spotove pod Renne-ovom režireskom palicom kao što su “Letnje je vreme“, “Gizdave gaćice“, “Piletina ispod sača“, “To je rap” i “Džeci i čivasi“.

 

4. KRANKŠVESTER – SLAVA / ŽENU VARAM (feat. Mrle Let 3)

Naravno da ni ova godina nije mogla da prođe bez osječkog hardkor dua Krankšvester, kao i njihovih veselih i razigranih numera popraćenih spotovima visokog kvaliteta. Nakon “Gabera” koji ih je 2017. lansirao u vode rejva, loadanja i sejva, teško je bilo vjerovati da će 3ki i Sett napraviti približno veći hit toj numeri, ali su nas razuvjerili kad su početkom proljeća izbacili prvu hard bass verničku himnu “Slava“. Prvi put su, vjerovali ili ne, uspjeli da naprave pjesmu u kojoj nema niti jedne psovke, a propaganda je usmjerena ka vjeri i štetnosti narkotika, sasvim suprotno od gore navedenog “Gabera”. Naravno, mnogi su ovu stvar shvatili jako (ne)ozbiljno i našli se uvrijeđeni njenom porukom, koja je u najmanju ruku samo klasična Švester stvar samo prilagođena za obiteljsko slušanje.

S druge strane, imamo “Ženu varam” koja je već trap folk benger prilagođen malo širim masama. Sam naziv pjesme je omaž riječkom pank rok bendu Let 3, pa je stoga na refrenu upravo jedino i mogao da bude sam Mrle, jedan od frontmena ove legendarne grupe. Spot nam donosi atmosferu s klasične balkanske svadbe, a sempl “Robot kola” koji prati ovu pjesmu dodatno dočarava danu situaciju. S obzirom da su Švesteri odlučili da se više fokusiraju na singlovima nego na albumima, vjerujemo da će i naredne godine nastaviti u sličnom maniru.

 

3. COBY – TO NISAM BIO JA / PRAVI REP

Prije nego što krenemo s diskusijama tipa “otkud sad on među reperima”, “zar on ne surađuje s narodnim pevačima”, morali bi da dodatno napomenemo da ova lista predstavlja “Rap spotove“, stoga sve njegove komercijalne hitove treba da zaboravimo u ovom momentu, iako je dosta više uspjeha postigao s njima tijekom ove godine. Iako se posljednjih godina kreće u krugovima izvođača koji nisu ni približno repu, Slobodan Veljković Coby je našao vremena da se vrati svojoj prvoj ljubavi i započne rad na svom solo albumu simboličnog naziva “Pravi rep” koji očekujemo u narednoj godini.

Počinjemo priču sa spotom “To nisam bio ja“, koja je zapravo 6 godina stara, kao i njen spot koji je tek sada ugledao svjetlost dana. Ova pjesma je već davno bila popularnija u manjim krugovima, urađena kao omaž hitu “Alors on danse” belgijskog muzičara Stromae-a, a samim tim što je njen spot iskopan iz naftalina ponovno je dodatno ispopulizirana među novijim Cobijevim fanovima (koji se pitaju gdje su ovde termini “Coby jesi ti radio traku” i “Šta se pije“). S druge strane, “Pravi rep” je već ozbiljnija priča koja nam zapravo predstavlja tko je Coby, odakle je krenuo, što je postigao i otkud on u ovoj priči. Radnja spota predstavlja periode Cobijevog producentskog razvoja, od početaka u kućnim uslovima njegovog rodnog Prokuplja, do Bassivity studija i suradnje sa svim popularnijim imenima domaće rep scene, a nakon toga i imenima s estrade. Po prvi put i čujemo zapravo zbog čega je ovaj momak zapravo u svoj ovoj priči već godinama, pa se nadamo da shvaćate zašto se i njegova djela nalaze na našoj listi. Ako ne, otvoreni smo za kritike…

2. GUDA IZ HUDA – GUDA ŽURKA feat. KABASTI KOBLENC, MIMI MERCEDEZ i SESTRA DRUGARICA

Vjerujemo da ste preživjeli prethodno mjesto, a sad se sigurno već opet pitate “ŠTA!?“. To bi vam upravo rekla i sama Mimi Mercedez kroz svoju stariju istoimenu numeru, a mi bismo vam odgovorili da prvo pogledate spot pa onda prosudite zašto je na listi. Iako vjerujemo da nije ni prva ni posljednja koja je ovo uradila na svijetu, gospođa Mercedez je ipak za ove prostore uradila nešto nesvakidašnje, a to je da je snimila pjesmu sa svim svojim alter egoima.

Ovdje je ulogu domaćina preuzela Guda iz Huda, pod čijom su komandom redom ugošćene Kabasti Koblenc, Mimi Mercedez i Sestra Drugarica. Sve one su već ranije imale bar po jednu svoju pjesmu u kojima su se predstavile, tako da je ovo bila prilika da ih sve zajedno čujemo na jednom mjestu. Radnja spota se događa u policijskoj stanici, gdje su sve četiri Mimi privedene na ispitivanje. Guda predstavlja fast food način života uz obaveznu upotrebu psihoaktivnih supstanci, Koblenc reprezenta čari pravog uličnog repa, Mimi je dama i predvodnica cijele ove priče, dok Drugarica predstavlja radničku klasu. Pored ovog Mimi je već izbacila nekoliko spotova od kojih bi izdvojili “Zvuci sirena“, “Guda gang“, “Kučke“, a godinu je zaokružila novim albumom “Mržnja“, vjerojatno do sada njenim najboljim i najtvrđim izdanjem.

1. VOJKO V – MOJA LIPA

Došli smo do samog kraja naše liste, na čijem se prvom mjestu ponovno nalazi prošlogodišnji pobjednik Vojko V. Za razliku od prošle godine koja je bila i više nego uspješna i produktivna po pitanju Vojkove karijere, ove godine smo samo dobili jedan i to za numeru “Moja lipa“, vjerojatno najava za novi album “Dvojko” koji očekujemo tijekom godine koja slijedi. Kreativnost i kvalitet ovog uratka ne manjka uopće, tako da nam Vojko ponovno donosi svjež i kompletno upakovan proizvod.

Radnja spota prati pjesmu u kojoj nam autor predstavlja konačno svoju “Firmu” u najboljem svjetlu kao jako uspješnu kompaniju, nakon padova koji su se događali prethodnih godina. U spotu možemo vidjeti da se Vojko druži s poslovnim ljudima kao što su bankarice i knjigovođe, ali prije svega s paricom koja kapa na tekući. Kroz video i pjesmu nam je metaforički prikazano kako je rep zapravo postao biznis u modernom svijetu, i da svaki album, nastup ili suradnja moraju biti plaćene. Kuriozitet ovog spota je da smo uspjeli konačno vidjeti Snajpera iz High5-a kako je “ubio”, i zašto ga zapravo tako zovu.

Na kraju valja napomenuti da je Vojko ove godine konačno uzeo nagrade na Porinu u tri kategorije – album godinenajbolji album klupske glazbe, kao i najbolji video godine za numeru “Ne može“.

HONORABLE MENTION

Kao i svaki put vjerujemo da smo nenamjerno izostavili neke spotove te da se ne biste ljutili na nas ispod ovog teksta ćemo vam ostaviti listu spotova za koje vjerujemo da su mogli da se nađu na ovoj listi, a klikom na link ih možete pogledati:

DJ Kovi & MC Mikri Maus – Plejboj feat. Ivana Zečević
Merula & Sain Victory – Boce S Pismima
Kriptonit – R.I.P.
Mikri Maus x Monogamija – Mojne s nama
Elon – Nikad Satisfied
KUKU$ x Surreal – Bode Miller
Ničke 3000 – Space Age Ničke
KUKU$ x Fox – Oće K***c
Kumela – Liman
Surreal – Hollywood
Delkor – Vađenka
Nihil x Milković – Party Origano
Yungkulovski, KIMMV, Swana – Flex Mama
Mejsi – Hali Gali
Who See – Đedovina
Bekfleš – Bog Tuge
Grše – Badr Hari
Yugos – Zauvek
Fox – Par dana
Lermi – Mrzim
Britni, Zram, LilRajm – Ide Gas
FTP Cojkana – Cigareta
Grše, Bogo, Bobsi – Glas ulice
Massimo Savage, Z++, Vuk Oreb – Mogli Bi
Old Sport x Yugos – Nightlife
Polo Čare x Bradr Hari – Cimanja i Tuče
Riđi x Žugi – Volim svoje pare
Buntai x KUKU$ – Roxtar
Vanja i Nešvil Funk – Kulenove seke
Kažnjenička Bojna – Samo ga deri moj rođeni
GIR I SKRILE – BOOM
Frenkie, Kontra, Indigo – Naša noć
Tibor – Hiiground
Gabendo, Zimski, Zdarki, Shegspir, Palac – Viski
Palac – Suze od blanta

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE