Godina se polagano bliži kraju i vrijeme je darivanja. Tim povodom je metal bar Purgatory odlučio darovati svojim posjetiteljima jednu rock/metal/folk poslasticu – Živo Blato/Vuco live u akustičnom izdanju za najveće fanove lika i dijela Generala Vasilija Mitua.

Siniša Vuco i njegov alter ego,General Vasilije Mitu imaju gotovo mitološki status među svojim fanovima. Prisjetimo se samo popularnog “KJV” pokreta koji je nadišao svoje začetke kao  Facebook fan stranice i dogurao do “KJV” internet radio stanice i vlastite kopije Facebooka, zvane “Vucobook”.  Koji hrvatski pop/rock/metal/rap izvođač se može pohvaliti da je imao toliko strastvene fanove, da su osnovali cijelu jednu radio stanicu samo za puštanje njegovih pjesama i pjesama sličnih glazbenika?  Točan odgovor je, nitko osim Generala Mitua aka Siniše Vuce.

Većina mlađih fanova zna Vucu kao zabavnjačkog glazbenika koji je imao jedan metal “side” projekt s kojim je izdao jedan jedini studijski album. Brutalan, rokerski prljav, kultni, i dan danas jedan od ponajboljih metal albuma -ali jedan jedini. No evo jedan fun fact; prije nego je prešao u zabavnjačke folk vode, Siniša Vuco je davne 1982. godine svirao u trash metal bandu zvanom “Evil Blood” te par godina kasnije u još jednom metal bendu, zvanom “Witchcraft“. Ovo sve pišem jer unatoč popularnom mišljenju, Siniša Vuco ima više poveznica s metal nego s folk glazbom.

Ok, sad možemo ići dalje sa “recenzijom” koncerta koji je definitivno bio jedan od boljih koncerata na kojem sam bio u zadnjih nekoliko godina. Mjesto radnje je bio već spomenuti, metal klub Purgatory. O klubu više znam po pričama i dogodovštinama iz razdoblja dok je bio još imao trešnjevačku adresu, nego po osobnom iskustvu jer nisam (na moju žalost) nikad do sad bio tamo. Klub mi djeluje kao standardni metal bar; metalci, rokeri, gotičari, i pokoji zalutali posjetitelji koji ne spadaju ni u jednu kategoriju. Koncertni prostor imaju u podrumu veličine malo većeg dnevnog boravka, kao stvorenom za manje koncerte i intimnija druženja.

Početak akustičnog druženja s Generalom Mituom je bio zakazan u 21h, ali zvijezda večeri je na stejđ došla tek malo iza 21:30. No iskreno, nikog nije bilo briga jer – kad je General Mitu je došao na pozornicu dvosatni šou je napokon mogao započet!

Kao što sam već rekao, ovo je stvarno bio jedan od boljih koncerata na kojem sam bio u zadnjih nekoliko godina. Kad god sam do sad slušao Živo Blato uživo uvijek su to bili nastupi s punom koncertnom opremom -distorzija, bubnjevi, gitare, velika dvorana, velika publika…itd. Ali ovaj put je General bio u “ogoljenom”, svojevrsnom “unplugged” izdanju. Dva tipa s akustičnim gitarama i puno ljubavi prema rock/metal glazbi. Kako je koncert najavljen kao sklad pjesama i Živog Blata i pjesama Siniše Vuce, playlista je tome i priličila. Malo “Živo Blato”, malo best off Vuco i tako naizmjenično.

Iako je na momente General Mitu djelovao da bi više preferirao svirati “Živo Blato”, publika se nije baš s time slagala. Nakon svake pjesme živog blata, čuo se urlik iz publike “pusti Rajske Kočije” , “crnaa ženooooo” što je naravno General morao na kraju ispoštovati i probudio je svoj folk alter ego Sinišu Vucu i izveo većinu svojih hitova. Iako je ovo bio metal koncert, u metal klubu s hrpom metalca, realno, svi su htjeli čuti Vucu. Onog kosatog folkera iz 90ih, onog Vucu koji maše s novcima u Malnarovoj Noćnoj Mori i govori “ovo mi je lepeza, magarče“. To se osjetilo, jer kad Mitu postane Vuco i krene pjevati svoje hitove nastaje trans i nitko nije bez reakcije.

Bilo je i nekoliko ekskluziva s kojima su svi prisutni bili počašćeni. General Mitu je najavio da za još nenajavljeni metal festival u Močvari ponovno okuplja svoj “one time” bend Klanje Ljudi specijalno za potrebe tog festivala koji bi se navodno trebao održati u petom mjesecu. Uz to dobili smo i dvije nove, neobjavljene, pjesme Živog blata! Jedna je posvećena Generalovom pokojnom žutom mačku, a druga je cinična (jer kakva drukčija može biti) posveta dalmatinskoj “pismi”.

Ako se kojim slučajem pitate kad će sve to, zajedno sa Kasapom iz Đakova i ostalim stvarima izaći u studijskom obliku, eh….komplicirano je. Iako je ovaj put General Mitu mudro šutio oko bilo kakvih novosti vezanih za drugi studijski album, više puta je album najavljivan kao “gotova stvar” spremna za distribuciju. Čak je bilo nekoliko fiksnih “deadline” rokova za izlazak, ali svi rokovi su došli i prošli bez traga novog albuma.

Optimist će reći da album samo što nije izašao i da je samo pitanje pravog tajminga a pesimist će reći da su veće šanse da Ivan Pernar postane predsjednik Republike Hrvatske. Istina, kako bi rekao jedan drugi kandidat za titulu predsjednika, je voda duboka.

Ovo nije bio veliki metal koncert s cijelim bendom, velikom binom u nekoj velikoj dvorani. Ovo je bila hrvatska verzija “MTV Unplugged” emisija. Glazbenici, minimalna oprema i najveći fanovi u nekom manjem klubu gdje dolaze baš pravi ljubitelj metal zvuka.

Share.

About Author

Pišem posvuda. Stalkaj me na instagramu; /gogowantsgainz

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE