Godspeed You! Black Emperor sinoć je održao istinski nezaboravan nastup u Tvornici Kulture.

Kad je došla objava od strane Žednog Uha da dovode Godspeed You! Black Emperor u Tvornicu Kulture svi su bili oduševljeni i krenula je prava pomama za ulaznicama, no prije par dana saznali smo da je to kraj Žednog Uha i da je ovaj koncert zadnji kojeg će organizirati u Zagrebu pa je cijela priča oko ovog koncerta postala iznimno bitna. Godspeed You! Black Emperor se nakon 17 godina vratio u Zagreb tijekom kojih su izdali tri studijska albuma, a zadnji Luciferian Towers je izdan 2017. godine. Ovaj post rock bend iz Montreala je kroz godine postao jedan od kultnih bendova unutar žanra i jedan od traženijih bendova. Na ovoj turneji kanadska post rock ekipa je kao predgrupu pozvala dansku saksofonisticu Mette Rasmussen.

Foto: Luka Antunac

U 21 sat na pozornicu natrpanu instrumentima izlazi Mette Rasmussen i započinje svoj zanimljivi glazbeni performans. Kroz nekih pola sata predstavila je publici svoj pristup sviranju saksofona, svojim kombiniranjem free jazza i ambijentalnih zvukova postiže zaista nešto zanimljivo. Tijekom nastupa pridružili su joj se i članovi Godspeed You! Black Emperora što je publika nagradila gromoglasnim aplauzom. Nakon njenog nastupa veliki pogon Tvornice se počeo velikom brzinom puniti što je značilo da je vrijeme za nastup koji se čekao gotovo dva desetljeća.

Foto: Luka Antunac

Uz zvukove prodornog intra u zamračenoj Tvornici na pozornicu izlaze članovi Godspeed You! Black Emperora ( od sad pa do kraja teksta GY!BE ). Na platnu iza benda se polako mogu vidjeti bijele crte i natpise Hope, a Tvornicu ispunjavaju zvukovi pjesme Hope Drone. Moram priznati da me jednako oduševila osoba koja je bila zadužena za projekcije na 16 mm filmu kao i cijeli bend, bilo je zapravo izuzetno za vidjeti stare kamere i 16 mm filmske trake kako se spremaju za svaku sekundu pjesme. Tijekom ove truneje GY!BE znaju mijenjati malo setlistu, ali uvijek na repertoaru budu pjesme koje svi uvijek žele čuti, pa je tako uslijedila Bosses Hang koju je pratila odlična projekcija na platnu i par prigušenih žutih reflektora koji su tek toliko davali svjetlosti da se vide obrisi članova benda. Ispunjeni veliki pogon Tvornice Kulture je pažljivo upijao svaki ton benda i uživao u svemirskoj glazbi koju nam pruža ovaj bend.

Foto: Luka Antunac

Osim fantastičnih klasika ovog benda, publika u Zagrebu je imala priliku čuti čak dvije nove pjesme, Glacier i Cliff su prepoznatljive post rock GY!BE pjesme koje toliko dobro zvuče uživo da uopće ne bi pomislio da su to nove pjesme. Cijeli nastup je uvijek zamišljen kao jedna priča koja ide prema svom kraju bez nepotrebnih zaustavljanja kao što je generično zahvaljivanje publici i slično. GY!BE ima cilj da slušatelju ispriča priču pjesmom i u tih 90 minuta ga odvede u neka druga prostranstva. Fam/Famine koja se nalazi na albumu Luciferian Towers je bila odličan uvod u Undoing a Luceferian Towers, grandioznu pjesmu s posljednjeg albuma koja je ispunila cijelu Tvornicu i oduševila publiku.

Foto: Luka Antunac

Za sam kraj ove istinski nezaboravne večeri koju nam je pružio jedan od najboljih post bendova današnjice ostavljena je meni osobno najdraža pjesma ikad East Hastings, maestralna pjesma koja odlično prikazuje koliko ovaj bend uživo zvuči fantastično. Kako je pjesma išla prema svom kraju, tako se i film polagano topio i projekcija na platu je stvarno zračila melankolijom i tugom završetka i opraštanja. Uz lagan pozdrav publici svi članovi benda su napustili pozornicu, a ja sam ostao ukopan na svom mjestu prožet oduševljenjem i srećom što sam napokon imao priliku vidjeti ovaj bend uživo.

Žedno Uho je ovim koncertom otišlo u povijest, a ja ne mogu zamisliti niti jedan drugi bend koji bi mogao bolje zaključiti maestralnu priču ovog koncertnog promotora. Godspeed You! Black Emperor je Zagrebu pružio jedan od boljih koncerata ove godine i sigurno jedan od najboljih u knjigama Ženog Uha, hvala GY!BE i hvala Žedno Uho.

Galeriju fotografija s koncerta možete pogledati ovdje.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE