Nakon više od dva fantastična desetljeća, Žedno Uho prestaje s radom.

Današnji dan je započeo jednom izrazito tužnom obavjesti, nakon 22 godine postojanja Žedno Uho prestaje s organizacijom koncerata i festivala u Zagrebu i odlazi u povijest. Mate Škugor, idejni začetnik i voditelj Žednog Uha, zaslužan je za mnoge kultne koncerte u Zagrebu i isto tako je svim koncertima oblikovao mnoge ljude koji su možda i zbog njega zavoljeli posjećivanje koncerata onih manje poznatih izvođača. Tijekom 22 godine djelovanja nastali su festivali Žedno uho ( 20 izdanja ) te NO Jazz ( 10 izdanja ), a u čijoj jezgri su začeti Terraneo i SuperUho festival. S više od 1000 organiziranih koncerata Žedno Uho će ostati u povijesti kao jedan od najproduktivnijih glazbenih promotora u regiji. Osim festivala na kojima smo imali priliku slušati velikane svjetske glazbe, Žedno Uho je uvijek zagrebačkoj publici organizirao mnoge nastupe “manjih” izvođača koji nisu bili toliko razvikani u Europi i svijetu.

Tako su kroz kultni studentski klub KSET tijekom prvih 10 godina rada prošli izvođači The Mars Volta, The National, Explosions In The Sky, Future Islands, Calexico, Lambchop i mnogih drugih, danas etabliranih izvođača. Samim pogledom na ovih par izvođača koji su nastupili u malenome klubu KSET, zagrebačka publika  može biti neizmjerno zahvalna što je imala takvog glazbenog  promotora. Osim ovih “manjih” nastupa ne smijemo nikako zaboraviti neke od velikih nastupa, danas ekstremno popularnih, The Nationala koji su dva puta napunili zagrebačku Šalatu i održali jedan od najboljih koncerata u povijesti Boćarskog doma. Žedno Uho je u zagrebačku Tvornicu Kulture dovodio Marka Langana, Explosions In The Sky, Swanse, isto tako Žedno Uho je u Klub Močvara i Pogon Jedinstvo dovodio velike bendove poput Built to Spill, Mudhoney, Riverside, Russian Circles, Suuns, Melvins, Wolf Parade, Deafheaven i mnoge druge.

Mate Škugor je sa svojim Žednim Uhom zagrebačkoj publici dovodio bendove gotovo svih glazbenih žanrova znanih danas, od metala, post rocka, americane, indie rocka i popa. Zagreb je imao svoj jedinstveni predmet glazbene kulture, a profesor je bio Škugor, stoga će ne baš lagan zadatak biti nadomjestiti na koncertnoj sceni ono što je zagrebačka publika dobivala u zadnjih dva desetljeća. Osim tuge koju svi osjećamo, moramo biti i ponosi i Mate mora najviše biti ponosan na ono što je napravio za glazbenu kulturu posebice u Zagrebu i na tome smo mu svi vječno zahvalni.

Veliko finale ovih dugih 22 godine, točka na i vrhunskog rada je veliki koncert jednog od najtraženijih bendova na svijetu, velikani Godspeed You! Black Emperor će 22. studenog velikim koncertom u Tvornici Kulture označiti kraj rada ovog koncertnog promotora.

Osobno sam bio na više desetina koncerata u organizaciji Žednog Uha i niti jednom nisam bio na lošem koncertu, sve su to divne uspomene koje ću nositi uvijek sa sobom. Ovo je kraj jedne ere u Zagrebu, ali sam siguran da nije u cijeloj Hrvatskoj, nadam se kako će opstati odličan SupeUho festival koji iz godine u godinu oduševljava svojim odličnim izabirom bendova. Žedno Uho je otišlo u povijest, ali svi ti koncerti će zauvijek biti u mislima onih koji su im prisustvovali.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE