U subotu, 9. studenog, održava se još jedan Brucifer te smo tim povodom izmijenili nekoliko riječi s članovima benda Mnogi Drugi.

Brucošijada FER-a najveći je studentski događaj koji je već odavno prerastao okvire obične brucošijade, a 9. studenog nas očekuje novo izdanje ovog mini festivala. Iako nas do samog događaja dijeli tek nekoliko dana, točnije četiri, uspjeli smo uhvatiti ekipu iz Mnogih Drugih te malo popričati o nadolazećem nastupu i događanjima u bendu.

Ekipo, lijep pozdrav! Za početak da vas pitam kako ste?

Mirko Burazer: Pozdrav Martina! Iako smo raštrkani na 100 strana, sve ide po planu i programu ☺

Početkom studenog nastupate na Bruciferu i sam datum se polako bliži. Kako to da se baš vaše ime našlo na tom popisu te kako teku pripreme za nastup?

Mirko Burazer: Trebali smo još prošle godine nastupiti na Bruciferu (valjda smijem sad to reći/napisati), ali ja sam sje*** – morao sam prijatelju na svadbu pa se ove godine naše ime našlo tu i sretni smo zbog toga! Duže vrijeme ganjamo Brucošijadu i napokon ćemo zasvirati na FER-u ☺ Pripreme teku kao i za svaki koncert, ali pripremamo i nekoliko iznenađenja. Nije lako 7 ljudi skupiti na probi, ali trudimo se!

Filip Kovačević: Brucošijada FER-a je godinama najposjećenija i muzički najraznovrsnija brucošijada u Zagrebu i zato je velika stvar svirati na BruciFERu. Jako se veselimo našoj svirci i koncertima drugih bendova i izvođača.

Iza sebe imate preko 80 koncerata u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, nastupali ste na INmusicu, bili predgrupa Manu Chao-u na Španciru, ušli u finale banjalučkog Demofesta, ali ovo će ipak biti koncert na malo drugačijoj vrsti događaja pred malo drugačijom publikom. Veselite li se novom iskustvu i što očekujete od cijele priče?

Mirko Burazer: Da, stvarno smo dosta svirali, a najbolje tek dolazi. Brucifer je stvarno jedna nova razina i jedva čekamo nastup, a očekujemo da se ekipa zabavi kako treba i da ponesu rezervne majice (hint: °C)

Filip Kovačević: Svaki koncert je drugačiji jer je publika ta koja daje vjetar u leđa i o njoj ovisi atmosfera i krajnji dojam. Neko vrijeme nismo svirali i željni smo koncerata, tako da ćemo s guštom odsvirati naš set, a nadamo se da će publika to prepoznati i uživati s nama.

Uz vas će na Bruciferu nastupiti i mnoga druga imena, krenuvši od Svemirka do Brkova i Sajsi MC te ostalih… Što kažete na cijeli lineup? Naime, vrste glazbe koje će se te večeri izvoditi veoma su različite. Imate li vi možda nekog favorita među njima? Ako da, zašto biste izdvojili baš tog izvođača?

Mirko Burazer: Lajnap je vrh! Složiti Vojka, Brkove, Svemirko i Zoster u jedan dan nije lako. Uz njih nitko neće ostati „zakinut“ i ima svega za svakog. Ja bih ipak istaknuo Porto Morto, She Loves Pablo i Koala Voice kao nešto što se mora poslušati i doživjeti! Zapisivat ću tko je bio 😉

Filip Kovačević : FERovci se uvijek maksimalno potrude oko kvalitete i relevantnosti izvođača na Brucošijadi i svatko može naći ono što mu je super, ali i otkriti neke druge bendove. Osobno jedva čekam čuti Porto Mortovce konačno uživo i She loves Pablo opet ☺

Nedavno ste gostovali u HRT-ovoj Garaži te ste na svojoj službenoj FB stranici spomenuli  kako su u trenutku vašeg snimanja budućnost i opstanak Garaže bili upitni te je tek nakon godinu i nešto sitno od snimanja došlo vrijeme za emitiranje. Kako ste zadovoljni rezultatom i kako komentirate tu situaciju? Što mislite bi li ukidanje takve emisije, koja je tijekom godina ugostila mnoge bendove, ostavilo negativan trag na domaćoj sceni?

Mirko Burazer: Iako je prošlo skoro godinu i pol od snimanja, jako smo zadovoljni. Sad već više sviramo novije pjesme i neke stvari bi drugačije odsvirali, ali stvarno, Garaža je vrhunska platforma za bend i prilika da se pojavi na HRT-u. Bilo bi tužno da se ukine jer su skoro svaku glazbenu emisiju ukinuli i sigurno da bi loše utjecalo na domaću scenu. #poprockizdrži <3

Filip Kovačević: Garaža je izuzetno bitna emisija za hrvatske bendove i izvođače jer je jedina takva emisija na hrvatskim televizijskim kanalima – to je emisija koja daje bendovima priliku da predstave svoj rad u najboljem mogućem svjetlu. Živimo u jednom velikom paradoksu gdje imamo izuzetno kvalitetnu, dinamičnu i kreativnu glazbenu scenu (što i line up Brucošijade pokazuje), no zbog formatiranih radijskih postaja i nedostatka emisija poput Garaže ta ista scena još uvijek ostaje na marginama. No velika prednost te situacije je to jedno zajedništvo,  podrška i međubendovske suradnje koje, na kraju dana, znače puno više od medijske prisutnosti.

Kad smo već kod snimanja, početkom rujna u Zenici je održano četvrto izdanje dokuMfesta na kojem je predstavljen film o vašem bendu naziva ”Dok nas glazba ne rastavi”. Moram priznati da je nije česta pojava da neki bend ima snimljen film o sebi. Kako je došlo do te ideje i realizacije cijelog projekta? Tko je sve zaslužan za to?

Mirko Burazer : Nismo ni mi znali da će se to na kraju dogoditi hahaha ☺
Već smo je 100 puta spomenuli, ali od viška glava ne boli. Naš 8. član Anita Nadj je zaslužna za taj uradak i prikazala je i dobre i loše strane naše male zajednice. Tko nije pogledao, nek baci oko. Bilo bi nam drago!

Filip Kovačević : „Dok nas glazba ne rastavi“ izašao je iz glave naše Anite i to je njena priča o nama – subjektivan sam, no zaista smatram da ga se treba pogledati jer više priča o glazbi kao takvoj i kako funkcionira jedan bend nego o Mnogim Drugima.

Prije par dana objavili ste sliku iz studija te najavili novi singl koji ćemo premijerno imati prilike poslušati upravo na FER-u. Recite nam nešto više o samoj pjesmi te kako se zove? Također, hoće li je popratiti i neko video izdanje?

Mirko Burazer : Da da. Bili smo kod našeg Surke! Pjesma se zove „Zrak“, a najbolje bi bilo da dođeš na Brucifer i poslušaš ☺
Upravo dok ja odgovaram na pitanja naša Anita Nadj i trombonist Roko snimaju spot.
P.S. Hvala Majo <3

Filip Kovačević : Trudimo se da svaki singl ima svoj video spot i da vizualno podupre ono zvučno. U zadnjih par spotova smo se malo zaigrali i režije se prihvaća netko iz benda, što daje osobno viđenje određene pjesme. To je po meni super jer ne robujemo određenoj estetici već pokazujemo širinu koju Mnogi Drugi daju i ono što i jesu.

Za kraj, što biste poručili brucošima i ostatku publike? Zašto od svih izvođača trebaju doći poslušati baš vas? Također, za sve vaše fanove koji možda neće moći doći na nastup, slobodno najavite neke buduće svirke i datume.

Mirko Burazer: Dođite i zabavite se! Tko jednom dođe na Brucifer, dolazi svake godine! Pripremamo nekakva iznenađenja kako sam i gore napisao te bi nam bilo drago da dođete, ali bilo bi super kad bi uspjeli poslušati što više bendova jer je lajnap stvarno vrh! Ako ne stignete do FER-a 9.11. možete nas uhvatiti u Beogradu i Novom Sadu 29. i 30.11. (Kvaka 22 i dom b-612) i u Karlovcu 21.12. Ovo je za one koji vole putovati ☺

Filip Kovačević: Dođite poslušati svoje favorite i otkriti neke nove bendove i podržite hrvatsku glazbenu scenu 😉

 

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE