U četvrtak, 7. studenog, Maja Posavec i Večer s Cohenom, u potpuno novom ruhu, stižu u Satiričko kazalište Kerempuh.

Večer s Cohenom svojevrsni je hommage ovom nikad prežaljenom kanadskom „umjetniku ljubavi i smrti“. Mogli bismo reći kako je više interpretacija nego uobičajeni koncert. Već uigrani duo Maje Posavec i Ivana Kapeca seli svoju zagrebačku adresu iz Saxa, gdje su prošle godine u listopadu najavili tada posljednju zagrebačku Večer s Cohenom, u Kremepuh gdje će i sama izvedba biti ponešto drugačija od dosadašnjim. Po čemu će se sve razlikovati i što možete očekivati, saznajte u našem razgovoru s Majom.

Majo, lijep pozdrav! Za početak da te pitam kako si? Hvataš li možda posljednje zrake sunca?

Pozdrav Martina, tako je, hvatam Sunce i uživam u babljem ljetu. Zima mi neće moći ništa:)

Za nešto manje od mjesec dana stižeš u zagrebačko Satiričko kazalište Kerempuh gdje će se održati još jedna Večer s Cohenom. Do sada si tamo nastupala u brojnim predstavama i možemo reći kako se tamo osjećaš kao kod kuće. No, hoće li se ipak ovog puta ta situacija promijeniti? Postoji li razlika između Maje koja je u ulozi glumice i Maje koja je u ulozi glazbenice?

Apsolutno, situacija je ovaj put potpuno drugačija. Pripreme za koncert su dinamičan spoj probi, sastanaka, donošenja odluka o svemu, dakle umjetničko producentski ples, dok priprema za predstavu kod glumca je obično koncentrirana na samu predstavu i njegovu ulogu u njoj. Oni glumci koji sami produciraju svoje predstave imaju ovo prvo iskustvo, dok radiš u institucionalnom kazalištu imaš tu sreću da te recimo kostim čeka uvijek na istom mjestu i o njemu ne moraš razmišljati. Recimo da kada imam koncert više se brinem oko drugih stvari tako da mi pripreme za samu izvedbu dođu kao mali odmor.

Do sada je taj tvoj svojevrsni hommage kanadskom umetniku doživio veliki uspijeh među domaćom publikom, dapače, nastupi su bili rasprodani, a nastupila si čak i u Sarajevu i Mostaru. Što misliš zašto je to tako? Zašto nakon toliko raspodanih koncerata interes za tvojom interpretacijom Cohena još uvijek ne jenjava?

Prije svega Cohen je omiljen i kao pjesnik i kao glazbenik. Ljudi su emotivno vezani za njegove pjesme i imaju potrebu ih slušati opet i opet i to je to. Ja ne pjevam loše, Ivan svira također ne loše, pokušali smo dati ljudima naše interpretacije tih pjesama , nismo ih mijenjali, ali nismo ih ni kopirali. Napravili smo to kao glazbenici koji imaju pravo na svoju izvedbu pjesme koja je po njihovom osjećaju vječna i istinita. Kao da smo samo malo zahvatili vječnost sa svojim skromnim vještinama. I to smo podijelili s publikom.

Također, da se nadovežem na prijašnje pitanje, nadaš li se da ćeš rasprodati Kerempuh? Kakva je situacija s ulaznicama?

U ovom trenu još je 40-tak ulaznica slobodno. Požurite po svoje !

Zanimljivo je spomenuti kako će se nastup održati upravo kobnog 7. studenog. Kakvi te osjećaji obuzimaju kada pomisliš kako ćeš na sam dan njegove smrti, koja se dogodila prije pune tri godine, imati priliku dati svoj danak njegovom liku i djelu?

Ne doživljavam Cohenovu smrt kao kobnu. Iako ga naravno nisam osobno poznavala , ono što sam mogla zaključiti je da je imao vrlo bogat život, bogat kreativnošću i duhovnošću . Bio je, kak se kaže, svoj, borio se za svoje stihove, istraživao svoje mrakove, volio je svoje demone. Ostavio je toliko toga na raspolaganju da samo njega čitamo imali bi literaturu koja bi nas naučila misliti. Voljela bi da tim koncertom proslavimo život, jer i mi živimo sve to, i strahove i mrakove i demone, pa kak bi Nick Cave reko “ Bring it on”

Kao i uvijek do sada, s tobom će se na pozornici naći tvoj glazbeni partner Ivan Kapec. No, ovog puta ćete imati pratnju cijelog benda. Tko sve čini taj bend i što možemo očekivati od ove nove verzije?

Bend čine Borko Rupena, Mario Bočić, Luka Veselinović , i naravno Ivan Kapec i ja. Pa da, trebalo nam je da za ovu svečanost malo proširimo zvuk. za sve je to novo područje i novi zadatak. Jako smo posvećeni na probama i zavedeni mogućnostima. Ja osobno jedva čekam bend u punom sastavu na sceni. Duo je forma u kojoj se Kapec i ja jako dobro snalazimo , to nam po prirodi odgovara, a i sada već imamo dosta zajedničkih koncerata. Bend je svježa energija, krećemo se novim ulicama , osvjetljavamo talente koji su čekali biti otkriveni baš za ovaj koncert :)))

No, ni to nije jedina novost. Naime, u goste dolazi i Pjevački studio Mozartine. Reci nam nešto više o njima te vašoj suradnji i kako je do nje uopće došlo?

Mozartine sam gledala na Tv-u u nekoj dnevnoj emisiji, i tada sam već u glavi dumala nešto slično, ali nisam mislila da bi se tako brzo moglo ostvariti. Također počašćeni smo što nam podršku daju glazbenici koji tek dolaze.

Za kraj, reci nam zašto bismo u četvrtak, 7.studenog, trebali doći na vaš nastup te biti dijelom ove fantastične večeri u Kerempuhu

Ako volite glazbu i Cohen vam nije mrzak, sigurno ćete čuti nešto što ćete ponijeti doma i što će vam ostati u srcu.

Posljednjih 40-ak ulaznica kupite u pretprodaji na blagajni kazališta Kerempuh po cijeni od 85 kn (na dan koncerta ukoliko ih ostane 110 kn), a kupiti se mogu i online na službenoj web stranici kazališta!

Službeni FB događaj zapratite OVDJE.

Share.

About Author

Komentari preko Facebooka

CLOSE
CLOSE